Wpadłem na pewien pomysł...
Co wy na to żeby założyć hodowle ampularii i molinezji w baniaku 25l?
Myślę nad takim czymś:
4 ampularie
2 molinezje...
nie wiem czy to dobry pomysł ale za molki w zaprzyjaznionym sklepie dostanę 1 zl od sztuki..
za ampularie 50 gr...
mysle o black molly.... pomozecie mi?
Hodowla...
Moderator: ModTeam
- matmax426
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 82
- Imię: mat
- Nazwisko: mam :)
- Kontakt:
Re: Hodowla...
za mały zbiornik
w 80 juz mugłbyś sprubować, ale najlepiej w 120l a 25 jako kotnik dla narybku
w 80 juz mugłbyś sprubować, ale najlepiej w 120l a 25 jako kotnik dla narybku
- chudy321
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Mateusz
- Kontakt:
hmm...
Mam tanganike w 80... Akurat mam narybek...
i stoi puste 25l i tak na necie patrzylem ze ludzie bawią się w cos takiego w 25 litrowych akwariach... http://zetbe.pl/molinezje.htm link na smamym dole zdjecie w 25l.....
Mam tanganike w 80... Akurat mam narybek...
i stoi puste 25l i tak na necie patrzylem ze ludzie bawią się w cos takiego w 25 litrowych akwariach... http://zetbe.pl/molinezje.htm link na smamym dole zdjecie w 25l.....
- matmax426
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 82
- Imię: mat
- Nazwisko: mam :)
- Kontakt:
no bawić sie to mozesz nawet w akwa 7l, ale czy to długo potrwa?
powiem z własnego doswiadczenia: NIE
żyworódki (molinezje, mieczyki, platki, gupiki) maja szybką przemiane materii i są bardzo zarłoczne, produkują durze ilosci odchodów kture rozkładajac sie wydzielaja duze ilości no2 i no3 co prowadzi do rozwoju glonow a pradewszystkim zatrucia wszystkich mieszkańców akwarium. potrzeba tegiej filtracji, nawet czeste podmiany i odsysanie nie pomoga (no chyba ze nie bedziesz miał podłorza, wtedy edziesz mugł łatwo usunąć zalegający muł)
podsumowując: minimum 80l z dobrą filtracją, 25 na kotnik tez z niezłym filtrem (aquael fan mini wystarczy)
powiem z własnego doswiadczenia: NIE
żyworódki (molinezje, mieczyki, platki, gupiki) maja szybką przemiane materii i są bardzo zarłoczne, produkują durze ilosci odchodów kture rozkładajac sie wydzielaja duze ilości no2 i no3 co prowadzi do rozwoju glonow a pradewszystkim zatrucia wszystkich mieszkańców akwarium. potrzeba tegiej filtracji, nawet czeste podmiany i odsysanie nie pomoga (no chyba ze nie bedziesz miał podłorza, wtedy edziesz mugł łatwo usunąć zalegający muł)
podsumowując: minimum 80l z dobrą filtracją, 25 na kotnik tez z niezłym filtrem (aquael fan mini wystarczy)
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Janusz
Ja mam bardzo podobny plan jak chudy321 mam mnóstwo molinezji i mieczyków w 112-litrowym baniaku a poza tym wolne akwa o pojemności 42-litry i nie wiem czy nie zrobić z tego kotnika dla narybku. Jak myślicie mam to jakiś sens??
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
A jakiej wielkości ryby przyjmują w waszych sklepach? Pamiętajcie że ryba potrzebuje miejsca aby urosła. Nikt nie weźmie 5 mm rybki, bo jej nie sprzeda.
Tak jak napisał matmax, należy bardzo dbać o akwarium z powodu wielkich ilości mocznika wydalanego przez żyworódki. Jeśli zaniesiecie do sklepu chore ryby, to pewnie nikt więcej nie będzie chciał brać od was narybku.
Myślę że taka hodowla nie ma sensu i będzie nieopłacalna.
Tak jak napisał matmax, należy bardzo dbać o akwarium z powodu wielkich ilości mocznika wydalanego przez żyworódki. Jeśli zaniesiecie do sklepu chore ryby, to pewnie nikt więcej nie będzie chciał brać od was narybku.
Myślę że taka hodowla nie ma sensu i będzie nieopłacalna.
- chudy321
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Mateusz
- Kontakt:
jade dziś po akwarium 80l zobaczymy czy coś z tego wyjdzie ;/
Zastanaiwam się nad jedną kwestią Rośliny pływające?
a i czy do takiego akwa moze byc 1+2
Zastanaiwam się nad jedną kwestią Rośliny pływające?
a i czy do takiego akwa moze byc 1+2
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
Może być 1+2, a z roślin daj mech jawajski. Pamiętaj o wydajnym filtrze i o zabezpieczeniu wlotu filtra.