Ostatnio zachwyciłem się możliwością założenia bajorka
Niestety okazało się że moje możliwości nie pozwalają mi na Akwa w domu (zbyt często jestem w rozjazdach).
Chęci zostały i trafiła się okazja że znajomi chcieli mieć akwarium w domu, więc do dzieła....
Akwarium niestandardowych rozmiarów - niesymetryczne tylna szyba długość chyba 85cm , 1 bok 45, 2 bok 19,5 cm, wysokość 70cm, przednia szyba długość ??? (nie pamiętam)
Szafka robiona na zamówienie

Z pokrywą był największy problem, długo szukałem miejsca gdzie ją wykonają, ale ze względów finansowych zakupiłem spienione PCV i sam zrobiłem (jeszcze pare drobiazgów do poprawki) - dłubałem przy niej chyba z 3 dni

teraz troszkę danych technicznych:
Obiętość brutto około 182l,
Żwir drobny wymięszany z piskiem,
Oświetlenie - zastanawiałem się nad tym żeby nie wyszło drogo i było funkcjonalnie
Wybór padł na żarówki kompaktowe z gwintem E27
Model to Phillips Tornado 865 23w x 3szt. razem 69W 6500K (troszkę mało ale o tym puźniej) + odbłysk na całej powierzchni obudowy.
Filtr Tetra EX700 + wkłady standardowe.
Grzałka 75W z termostatem nie pamiętam marki.
Programator do oświetlenia.
a teraz pare zdjęć (SORY ZA JAKOŚĆ - ROBIONE TELEFONEM

INSTALACJA ELEKTRYKI W SZAFCE

PIERWSZA PRZYMIARKA POKRYWY

ODPALENIE OŚWIETLENIA

ZALANE WODĄ
-----------------------------------------------------------------------
TUTAJ POJAWIŁ SIĘ PROBLEM Z TRAWKĄ KTÓRA JEST POSADZONA, OKAZAŁO SIĘ ŻE TO JAKIŚ BADZIEW Z PALUDARIUM ALBO OGRÓDKA

WIDOK CAŁOŚCIOWY

PIERWSI MIESZKAŃCY
-------------------------------------------------------------------------
TO TEŻ PROBLEM BO ZA WCZEŚNIE NA RYBKI ALE ULEGŁEM POD NACISKIEM

GLONOJAD ROMEK

KREWETKA IRENKA

KREWETKA ZOFIA I NEONEK PIOTRUŚ

NOWSZE FOTO
-----------------------------------------------------------------------------------
PRAWDOPODOBNIE Z POWODU ZBYT WCZESNEGO ZARYBIENIA POJAWIŁA SIĘ OSPA
TUTAJ W TRAKCIE LECZENIA

SKALARKI IWONKA, TERESA I WACŁAW

TRAWKA Z PALUDARIUM WYPADŁA
-------------------------------------------------------------------------------------------------
ALE PRZEZ PRZYPADEK "NIEWIEDZĘ" WŁAŚCICIELA TRAFIŁA JAKAŚ ROŚLINA Z KWIATEM "ZGROZA" - OCZYWIŚCIE ZGNIŁA W CIĄGU TYGODNIA

SIELANKA AKWARIOWA

AKWARIUM TERAZ WYGLĄDA INACZEJ ALE DZISIEJSZE ZDJĘCIA NIE WYSZŁY (SĄ ROZMAZANE) JEŚLI JAKIŚ SZALENIEC BĘDZIE CHCIAŁ TO WSTAWIĘ
----------------------------------------+++----------------------------------------
a teraz ciąg dalszy opisu.
Po chorobie wyleczonej jakimś tropicalem nie pamiętam jakim jest ok
Teraz o tym co wlałem do wody:
Torfin (chyba tropicala)
Nawóz mikro Tetry
PH minus
Parametry na dzień dzisiejszy:
PH 7,3 (będziemy zbijać)
TwO 8-9
Temperatura 27 stopni
Obsada na dzień dzisiejszy:
* ZBROJNIK NIEBIESKI x 3 (w przyszłości zostaną 2 a jak dorosną to wylecą do sklepu)
* NEON INESSA x 14 (jeden gdzieś się zapodział, może jest na spacerze za szafką)
* SKALAR x 4 (młode sztuki 2 jaśniejsze i 2 ciemniejsze weloniaste, te 2 jaśniejsze prawdopodobnie mimo młodego wieku dobrały się w parę - czyściły liść itp. jak dorosną to zostawimy tylko 2 sztuki bo akwarium malutkie)
* GŁUPIE GUPIKI x 5 (2 samce i 3 samiczki)
* DŁUGONOS CIERNISTY x2 (zrobi wypad w niedługim czasie)
* JAKIŚ SUMIK (do eksmisji)
* KREWETKA AMMANO x 5 ? 6 (nie mam pewności ale jedna gdzieś się zapodziała)
MILE WIDZIANE SŁOWA KRYTYKI (jednak miejcie litość bo baniak ma dopiero miesiąc i rośliny jeszcze się nie rozrosły)
[ Dodano: 2008-03-12, 09:54 ]
Nowe zdjęcie zbiornika

Obecnie akwarium wygląda troszkę inaczej. Była sporawa przycinka i przesadzenie kilku roślin.
Co do obsady to wyleciały 2 skalary, 2 sumy i zbrojnik.
Natomiast pojawiła się parka Ramirezek
Jeszcze mam pytanko jakie nawozy dla roślinek polecacie?