Mam pytanko
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Kontakt:
Mam pytanko
Witam, wiem że może powiecie że jest ono banalne ale ja już naprawdę nie wiem co mam zrobić? Chodzi mi o żwir, bo spotkałem się z wieloma tezami. Właśnie zakładam akwarium i nie wiem co mam zrobić bo niektóre tezy mówią że żwir trzeba wygotować przed włożeniem do akwarium a niektóre tylko że należy porządnie wypukać. To jak to jest z tym, gdzie leży prawda. Z góry dziękuje za pomoc.
60 l
3x otosek
3x bojownik(1samiec+2samiczki)
3x mieczyk(1samiec+2samiczki)
2 parki brzanki wysmukłej
3x otosek
- D4ni3l
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Daniel
- Kontakt:
Re: Mam pytanko
Jezeli zwir kupisz w sklepie to przeplucz go pod bierzaca woda. Ja nie gotowalem i jakos jest wszystko ok.
Niektórym od władzy odbija... cóż poradzić.
jezeli kupiłeś żwir w sklepie akwarystycznym, to tylko wypłucz... gotowanie?, no chyba że zebrałeś z podwórka gdzie srają koty, psy i ludzie; z niezniszczalnych Toyot wycieka olej i inne świństwa- troche przesadziłem, we wtorek wyrywam dwa żęby "madrości", stąd sarkazm...pozdro
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Dzięki za info,żwir kupiłem w sklepie na podwórko za mocno leje nie chciało mi się wychodzić :lol:
60 l
3x otosek
3x otosek
-
- Przyjaciel forum
- Imię: Grzegorz
Zbieranie zwiru z podworek i innych miejsc jest ryzykiem niezaleznie od tego czy sie go wyparzy czy nie. Oczywiscie wygotowanie zniszczy mikroorganizmy ale zanieczyszczenia chemiczne o ktorych wlasciwie nie mamy pojecia zostaja. Ponadto dochodzi jeszcze malo albo wcale nam nieznana kompozycja takiego zwiru ktora moze wplynac na parametry wody. Zwir ze sklepu wymaga jedynie dobrego wyplukania.
- ..::Robin::..
- Forumowicz
- Imię: xxxxx
rafaell79 jezeli masz go ze sklepu to wystarczy ze go opluczesz od "pylu" i innych "farfocli"