Tajemnica Znikających Ryb..

Dzial poświęcony ogólnie akwariom slodkowodnym.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
SuperCool
Akwarysta
Pojemność akwarium: 54
Imię: Gabriel
Kontakt:

Tajemnica Znikających Ryb..

Post autor: SuperCool » 2008-03-12, 15:22

Jeszcze dzisiaj rano... około godziny 7:15 ... w akwa były 3 danio pręgowane żałobniczka i neonka. Teraz około godziny 14:00 nie mogę znaleźć ani jednego danio... akwarium od góry było... nie za szczelnie przykryte plastykową pokrywą... (od ciepła sie trochę powyginała)
AKWARIUM MA MNIEJ NIŻ 20 LITRÓW! ... a nie mogę znaleźć szczątek żadnej rybki...
czy jest to możliwe że zostały zjedzone? szukałem wszędzie wokół akwarium... w promieniu nawet 2 metrów... nie ma śladu po nich... zniknęły! w akwarium mam również ślimaczki - świderki... - być może one lubią sobie wszamać takiego trupka?!

Pozdrawiam i czekam na jakąś... "pomoc" .

Awatar użytkownika
pavelek
Rekin forum
Pojemność akwarium: 80
Imię: Pawe³
Kontakt:

Re: Tajemnica Znikających Ryb..

Post autor: pavelek » 2008-03-12, 20:49

Może padły i jakiś domownik je wyłowił. :-/

Awatar użytkownika
SuperCool
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: SuperCool » 2008-03-12, 21:07

nie to można wykluczyć... 1.nikt nie chodzi do mojego pokoju. 2.nikt nie włożył by ręki do akwarium. 3.mieszkam tylko z mamą i młodszym rodzeństwem... (10,5 lat ;P)

Awatar użytkownika
pavelek
Rekin forum
Pojemność akwarium: 80
Imię: Pawe³
Kontakt:

Post autor: pavelek » 2008-03-12, 21:16

Przeszukaj jeszcze raz jak tak miałem z gupiczką , była zaplątana w pościel.

Nicole
Akwarysta
Imię: cykmykpyk

Post autor: Nicole » 2008-03-12, 23:39

A masz może glonojada? :)
Ja miałam glonojada, który wręcz rzucał się na zdychające rybki, bądź pożerał trupki.
Może to być też sprawka ślimaków, które lubią padlinę. Mogły również te nieszczęsne trupki zjeść inne rybki, w końcu ryby żywią się także padliną. Ale poszukaj. Moim zdaniem (jeśli masz glonojada) to on załatwił sprawę z trupami danio. A jak nie on, to ślimaki :)

Awatar użytkownika
SuperCool
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: SuperCool » 2008-03-13, 15:57

pavelek pisze:Może padły i jakiś domownik je wyłowił. :-/
myślałem Nicole, że czytałeś temat od początku... nie... - nie mam glonojada.
W pościeli też nie ma... to dziwne że 3 rybki... w 7 godzin... zniknęły bez śladu.

Nicole
Akwarysta
Imię: cykmykpyk

Post autor: Nicole » 2008-03-13, 16:16

Czytałam temat od początku, ale myślałam, że pominąłeś glonojady, bo przeciez to 'takie spokojne rybki', większość osób nie mówi o takich rybach jak glonojad, bo większość osób poprostu je ma i ogólnie każdy sądzi że nie stwarzają żadnego zagrożenia. W 7 godzin moje neonki swobodnie oczyszczą trupa danio, a nawet coś większego. w 7 godzin nie zostanie po rybce żadnego śladu, jeśli trzymałeś tą rybkę w akwarium z innymi, a z tego co napisałeś, mogę śmiało stwierdzić że ślimaki, żałobniczka (zwłaszcza) i neonka (padlinożerca moich trupów, tuż po glonojadzie) załatwiły sprawę z trzema trupkami danio. Mało prawdopodobne jest że wyskoczyły, 'trochę powyginana od ciepła pokrywa' to jednak pokrywa, nie zdołałyby wyślizgnąć się przez takie małe szpary.
Na przyszłość - ja zawsze czytam temat od początku, do końca, zanim coś napiszę.

ODPOWIEDZ