co2?
Moderator: ModTeam
- ktosik17
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: grzegorz
- Nazwisko: jaskulski
- Kontakt:
co2?
chcialbym kupic co2 http://www.allegro.pl/item321414296_zes ... iltus.html i mam w zwiazku z tym takie pytanie jak dlugo trzeba takie co2 stosowac (chodzi mi o czas na jedna dobe) czy taki zestaw podaje sam co2 czy trzeba go samodzielnie uruchamiac za kazdym razem gdy chcemy podac co2
mam tradycyjny filtr wewnetrzny z napowietrzaczem leca z niego babelki a one podobno wytracaja co2 z wody czy w takim razie bym musial zamontowac deszczownice
pozdrawiam
mam tradycyjny filtr wewnetrzny z napowietrzaczem leca z niego babelki a one podobno wytracaja co2 z wody czy w takim razie bym musial zamontowac deszczownice
pozdrawiam
- lolek
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Karol
- Kontakt:
Re: co2?
Taki zestaw do 112l jest na krótką metę. Ja osobiście bym tego nie kupił, wyrzucone pieniądze w błoto.
Jak chcesz możesz sobie ko kupić, ten dzwon nabijasz dwa razy na dzień.
Deszczownica jeszcze bardziej wytrącałaby CO2 z wody
Jak chcesz możesz sobie ko kupić, ten dzwon nabijasz dwa razy na dzień.
Deszczownica jeszcze bardziej wytrącałaby CO2 z wody
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 85
- Imię: Piotr
- Kontakt:
zgadza się w takiej butli jest 17g co2 ja dla porównania mam butle wysokociśnieniową 1,5 kg przy akw 240l i starcza mi to na około 3 miesiące i nabicie takiej butli kosztuje w zależności gdzie nabijam 5 lub 7,50lolek pisze:Ja osobiście bym tego nie kupił, wyrzucone pieniądze w błoto.
wiadomo zakup butli wysokociśnieniowej jest wysoki ale się szybko zwraca
takich sprayów potrzebował byś ze trzy sztuki i 3 dyfuzory aby osiągnąć odpowiednie stężenie co2 w wodzie
już bardziej opłacalna jest bimbrownia ;-)
miłego dnia 

- kamilb
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 30
- Imię: Kamil
- Kontakt:
"Zakup" bimbrowni:ktosik17 pisze:już bardziej opłacalna jest bimbrownia ;-)
-2 wężyki akwarystyczne - 5zł
- drożdże - 0,39zł
- soda oczyszczona - 0,59zł
- cukier - 2,49zł
- butelki po napojach - bezcenne

- kamień napowietrzający\kostka lipowa - 2,6zł/12,50zł
Tyle Cię wyniesie zakup bimbrowni.
Zacier wymieniasz co ok. 3 tygodnie.
Dokładny opis tutaj:
http://e-akwarystyka.pl/topics12/4504.htm
- ktosik17
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: grzegorz
- Nazwisko: jaskulski
- Kontakt:
kamilb przeczytalem ten temat co podales i tak zastanawiam sie czy takiego czegos nie zrobic
a odnosnie mojego filtra to jak juz bym mial taka bimbrownie to czy konieczne jest zastosowanie deszczownicy
czekam na odp
a odnosnie mojego filtra to jak juz bym mial taka bimbrownie to czy konieczne jest zastosowanie deszczownicy
czekam na odp
- lolek
- Zakręcony forumowicz
- Kontakt:
Bimbrownia w 112l wystarczy na ok.6-8dni. Nie więcej. Więc to niezbyt dobre rozwiązanie, poza tym nad bimbrownią nie zapanujesz, albo będzie dawała dużo bąbli albo mało.
Ja radziłbym zacząć odkładać pieniądze do skarpety, na butle wysokociśnieniową.
Jeśli chcesz zrobić bimbrownie to będziesz potrzebował dwa razy więcej składników niż jest podane w przepisie na forum, deszczownicy nie musisz zakładać
Ja radziłbym zacząć odkładać pieniądze do skarpety, na butle wysokociśnieniową.
Jeśli chcesz zrobić bimbrownie to będziesz potrzebował dwa razy więcej składników niż jest podane w przepisie na forum, deszczownicy nie musisz zakładać
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat
- lolek
- Zakręcony forumowicz
- Kontakt:
na początek możesz zrobić, ale na dłuższą metę nie ma sensu. Acha zapomniałem zapytać jakie masz światło w akwarium??
- lolek
- Zakręcony forumowicz
- Kontakt:
ktosik17 jeśli masz standardowe oświetlenie w pokrywie to zapomnij o tym CO2, będziesz miał kupę glonów a nie bąblowanie roślin
- lolek
- Zakręcony forumowicz
- Kontakt:
Absolutnie nie, nie opłaca się bo po pierwsze zacier musisz robić co 6-8dni, poza tym przy takim świetle będziesz miał tylko i wyłącznie glony.
- kamilb
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 30
- Imię: Kamil
- Kontakt:
Takie pytanie, podepnę się pod ten temat. Dlaczego z roślin, przy podawaniu co2, wylatują takie mikroskopijne bąbelki (nie chodzi o to, że tworzą się pod liśćmi, ale o to, że wylatują z rośliny).
- Piwosz
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Konrad
- Kontakt:
Rośliny po prostu wytwarzają tlen.....Czyli jest to bardzo dobra oznaka...rosliny poprawnie przeprowadzają fotosynteze
[ Dodano: 2008-03-14, 14:16 ]
matmax426, byłem pierwszy :-P :-P
[ Dodano: 2008-03-14, 14:16 ]
matmax426, byłem pierwszy :-P :-P
- matmax426
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 82
- Imię: mat
- Nazwisko: mam :)
- Kontakt:
to tlen produkowany praz rośliny w procesie fotosyntezy :-)
i tu własnie jest moj problem: ja podaje co2, mam silne oswietlenie ale rośli nie bąbluja, a jak juz to troche niemrawo
i tu własnie jest moj problem: ja podaje co2, mam silne oswietlenie ale rośli nie bąbluja, a jak juz to troche niemrawo