2x15W problem przy przerobieniu oświetlenia

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Re: 2x15W problem przy przerobieniu oświetlenia

Post autor: maol » 2008-03-18, 17:16

A ja jak zwykle napiszę - a gdzie Panowie podstawowe BHP i zwykły zdrowy rozsądek? 230V potrafi nieźle porazić, a nawet przy odrobinie pecha zabić. Jeżeli nie znacie sie na elektryce, nie mieliście z tym nigdy kontaktu, macie jakiekolwiek wątpliwości, usilnie doradzam przekazanie instalacji w ręce osoby która wie co robi, zna sie na tym bądź ma uprawnienia.

Prąd jest naprawdę niebezpieczny - i w imieniu swoim oraz reszty ekipy opiekującej się forum zdecydowanie odradzam wszelkich eksperymentów na własną rękę osobom nie posiadającym dostatecznej ku temu wiedzy.

Informuję również że nasze forum i osoby z nim związane nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za wypadki które mogą się przydarzyć (oby nie) z samodzielnymi przeróbkami jakichkolwiek instalacji elektrycznych wykonanych według porad uzyskanych na forum.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Awatar użytkownika
SuperCool
Akwarysta
Pojemność akwarium: 54
Imię: Gabriel
Kontakt:

Post autor: SuperCool » 2008-03-18, 22:24

maol, ja zaczaiłem :P ... najlepiej w takim przypadku zostawić jak jest

PepeGd
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: £ukasz
Nazwisko: Piotrowski

Post autor: PepeGd » 2008-03-19, 11:38

"A mozesz zrobic zdjecie tego polaczenie a raczej calej sieci i wstawic?"

Zrobie w swieta jak bede mial troche czasu zeby to wyjac z pokrywy :P, watpie zebys sie w tym polapal bo zrobila sie z tego niezla pajeczyna :D.

"jak wyjmowałeś te kabelki bo ja mam coś podobnego tylko nie moge ich teraz wyjąć"

hehe nie wyjmowalem :D, poprostu powtykalem kable w te otwory i laczylem je ze soba za pomoca kostek, moim zdaniem jest to najlepsze rozwiazanie bo mozna kombinowac ile sie chce z tym bez wyrywania kabli.

#Maol

Spokojnie, jestem ostrozny przy robieniu tego typu eksperymentow ;-) , wszystkie zlacza po obklejalem tasma izolacyjna i odpowiednio zabezpieczylem przed woda :-P.

Pozdro.

Edit

#dzidek1983

Mialem juz stycznosc z pradem od dziecka ( co prawda nie z 230V) :-P od malego skrecalem jakies samochodziki na prad, motorowki, przerabialem zasilacze itd. co prawda niemam wiele z tym doswiadczenia bo niemam zadnego wyksztalcenia elektryka itd. ale mam troche wyobrazni i wiem co moze spowodowac nieostrozne obchodzenie sie z tym ;).

Ale milo ze sie troszczycie o swoich userow i ich ostrzegacie :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 2008-03-19, 11:58 przez PepeGd, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
dzidek1983
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 54
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: dzidek1983 » 2008-03-19, 11:39

mod_ostrzeżenie

ODPOWIEDZ