MaM pytanie

Wszystko na temat ryb słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

rogal16

MaM pytanie

Post autor: rogal16 » 2008-03-21, 19:02

Jakie ryby pasują najbardziej do bojownika... :?:

Awatar użytkownika
pavelek
Rekin forum
Pojemność akwarium: 80
Imię: Pawe³
Kontakt:

Re: MaM pytanie

Post autor: pavelek » 2008-03-21, 19:58

Nie obgryzające płetw(brzanki), wolno pływające i nie podobne do niego np. bardzo welionaste gupiki. :-P

Nirven
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Szymon

Post autor: Nirven » 2008-03-21, 21:11

To znaczy moim zdaniem to musza by też ryby umiejace sobie ,,poradzic" ;-) , bo bojowniki czasami atakuja tez rybki z innych gatunków.

Nicole
Akwarysta
Imię: cykmykpyk

Post autor: Nicole » 2008-03-21, 21:24

Moje najlepiej czują się z tymi co mam, czyli rybami takimi jak mieczyki, platki, neonki. Poprostu bojowniki muszą być w awarium towarzyskim, jednak bez brzanek, czy skalarów.
Mam również mieczyki weloniaste, nie widzę, aby w jakiś sposób się nie lubiły, ale być moze to kwestia przyzwyczajenia rybek.
No i pamiętaj, że bojowniki to bardzo kolorowe rybki, rybki w towarzyskim najczęściej mają kolory czerwone, pomarańczowe, żadziej np. niebieskie. Jeśli bojownik ma np. kolor niebieski, to będzie uważany a akwa za 'innego', bo będzie sam jeden. Podam przykład. Jak myślisz co zrobiłyby wróble, żeby obok nich usiadł kanarek? Napadłyby na niego! Więc skoro masz akwarium towarzyskie, lecz nie masz niebieskich rybek, a chcesz mieć niebieskiego bojownika (jednego samca) to dokóp do niego jeszcze 3 samice najlepiej w takich samych kolorach. Z prostych przyczyn - jeśli taka rybka będzie jedna, każda rybka będzie ją podkubywać, jeśli natomiast będzie ich kilka, rybki zrozumieją, że to zwykła, normalna rybka i że to żaden 'odmieniec'.
Być może są jakieś naukowo potwierdzone tezy, ja jednak widzę to z własnych doświadczeń (wcześniej, czego nie napisałam w mojej spowiedzi, także miałam bojownika w akwa właśnie niebieskiego, widziałam reakcje innych rybek na niego).
Poprostu do bojownika musisz zmieć ryby spokojne, nie obgryzające płetw, najlepiej w takich samych kolorach jak bojownik (najlepiej kupić czerwonego - mieczyki nie tak ostro na niego reagują jak jest sam, ale to tylko moja hipoteza, więc każdy może ją obalić..).

No i tak jak ktoś wcześniej powiedział, te rybki też nie mogą być ślimakowate. Najczęściej zdarza się iż bojownik królewski (jest bardzo agresywny w stosunku do samic, zdarzało się iż do innych rybek także) atakuje inne ryby, ale też są jakieś odstępstwa. Najrozsądniej dlatego wydaje mi się kojarzyć go z mieczykami i platkami, to sprawdzone łączenie, wiec nie powinno się nic stać.

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Pojemność akwarium: 0
Imię: Krzysiek

Post autor: kbtor » 2008-03-21, 22:11

Oprócz brzanek i kilku gatunków agresywnych pielęgnic, możemy bojownika trzymać właściwie z wszystkimi innymi rybami ( uwzględniając właściwości wody i temperaturę )

Agresywność bojownika zależy od cech indywidualnych pojedynczego osobnika. Może być skrajnie agresywny, lub całkowicie neutralny.

Ta zasada dotyczy również ryb, które możemy trzymać razem z bojownikiem.

Ale jedna reguła jest niezmienna. Wielkości akwarium. W małym zbiorniku, agresja między rybami będzie narastała, wraz ze wzrostem ryb. Przez kilka miesięcy możemy mieć spokój, aż pewnego dnia zacznie się wojna o przestrzeń.
Obrazek

ODPOWIEDZ