Co to za choroba?

Wszystko na temat chorób ryb, zwierząt akwariowych.

Moderator: ModTeam

Tamcia
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 0
Imię: Ewelina
Kontakt:

Co to za choroba?

Post autor: Tamcia » 2008-03-22, 13:40

Nie wiem,czy ktokolwiek będzie w stanie pomóc mi jaka to choroba,ale spróbujcie...Zdjęcia są niezbyt wyraźne,ale niestety nie jestem w stanie zrobić lepszych-bocja stale jest w ruchu...
Jest dosłownie obsypana białymi kropkami...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

KMDESIGN
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 1550
Imię: Krzysiek
Kontakt:

Re: Co to za choroba?

Post autor: KMDESIGN » 2008-03-22, 21:51

no na zdjęciu to mało widać ;) ale jako że bocje są z importu to zazwyczaj dostają ospy. bocja jest nosicielem kulorzęska i jak ma zmianę wody to często ją wysypuje. możesz spróbować dać coś na ospę i dać sól najlepiej niejodowaną (ja daje rybą na kwarantannie szklankę soli na 100 litrów i czują się super!) nieraz jeszcze maja oodinum ( takie kropeczki które są podobne do ospy) lek SERA oodinopur. dawkowanie jak w ulotce jak dobrze pamiętam to 1 kropla na litr. zazwyczaj schodzą kropki z bocji do 5 dni jak podniesiesz temp. zależy jakie masz jeszcze ryby i jakie roślinki. jak to jest nowa twoja rybka to na 99% wyleczysz ją Zielenią i solą + podniesienie temp.
www.kmdesign.eu Profesjonalne Projektowanie Zakładanie Serwis oraz Modernizacja Akwariów Słodkowodnych

oleq_30
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 160
Imię: Bogus³aw
Kontakt:

Post autor: oleq_30 » 2008-03-22, 23:03

sądząc po zdjeciu i opisie ospa ale zastanawia mnie czy ona jest taka chuda czy to tylko widac na zdjeciu . jesli jest stawiałbym jeszce na jakies pasożyty układu pokarmowego , ZALECANA jak najszybsza kwarantanna
./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics ... .htm#92598 --- moje akwarium

./redir/http://aqwanarium.eakwarystyka.eu --- moja strona

Akwarysta trzeba się urodzić , akwarium kupić może każdy

Tamcia
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 0
Imię: Ewelina
Kontakt:

Post autor: Tamcia » 2008-03-23, 16:29

Właśnie zauważyłam,że mój problem jest dwa razy(czy ktoś wie czy i jak można je połączyć?)
Bocję przerzuciłam do osobnego akwarium zastosowałam Ichtiosan(ale jak była w ogólnym,to to nie działało)w tej chwili z przyczyn wiadomych nic innego nie mogę zastosować...To nowa rybka-u mnie jakieś dwa tygodnie :-/
Ona faktycznie jest taka chuda,więc moje pytanie,czym one się żywią poza ślimakami?U mnie ślimaków po tygodniu nie było(a miałam ich sporo!) i w tym czasie była pulchniejsza.Dziś wpuściłam do kwarantannowego akwa i od razu zabrała się za ślimaki-może przytyje,a jej teraźniejszy wygląd jest spowodowany brakiem odpowiedniego pokarmu-czy tak może być?

Awatar użytkownika
pavelek
Rekin forum
Pojemność akwarium: 80
Imię: Pawe³
Kontakt:

Post autor: pavelek » 2008-03-23, 19:04

A pokarmów dla innych ryb nie zjada ? :-?

Awatar użytkownika
dzidek1983
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 54
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: dzidek1983 » 2008-03-23, 20:21

podwójny temat

Zablokowany