PODłOżE
Moderator: ModTeam
- maciekdziuba
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Maciek
- Kontakt:
PODłOżE
Nie wiem czy napisałem w dobrym dziale, lecz nie mogłem znależć bardziej odpowiedniego. A więc moje pytanie brzmi:
Czy piasek znad morza nadaje się po przegotowaniu do akwarium ?? A mianowicie chodzi mi o moje Malawi bo przeciez sami powiedzieliscie ze ma byc piasek, a wiec przywiozlem dzisiaj znad morza 30kg piasku. Jutro zamierzam go gotować. Czy dobrze zrobię jęsli użyje go w akwarium ?? prosze o szybką odpowiedź
Czy piasek znad morza nadaje się po przegotowaniu do akwarium ?? A mianowicie chodzi mi o moje Malawi bo przeciez sami powiedzieliscie ze ma byc piasek, a wiec przywiozlem dzisiaj znad morza 30kg piasku. Jutro zamierzam go gotować. Czy dobrze zrobię jęsli użyje go w akwarium ?? prosze o szybką odpowiedź
Pozdro :-D
Maciek
Maciek
- JARECZEK
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 96
- Imię: Jarek
Re: PODłOżE
Ja mam w swoim akwa piasek z nad morza i nic złego się nie dzieję. Więc chyba możesz ;-)
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
W ziarenkach piasku raczej nie odłożą się drobinki soli morskiej. Ja bym użył takiego piasku. Pamiętaj o wielokrotnym gotowaniu w soli, aby wytłuc wszelkie bakterie. A dlaczego nie wziąłeś piachu z rzeki?
- maciekdziuba
- Stały bywalec
- Kontakt:
dlatego że z rzeki nie jest taki ładny xD jest najczęściej zmieszany z ziemią i taki brudny xD A tak wogóle to czym sie różni kupny piasek kwarcowy od tego znad morza ?? ;>
Maciek
Maciek
- lolek
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Karol
- Kontakt:
tak możesz użyć tego piasku, tylko wypukaj go kilka razy pod bieżącą wodą, przydałoby się wygotowanie żeby bakterie poginęły.
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat
- maciekdziuba
- Stały bywalec
- Kontakt:
oczywiście że go wygotuję . Tylko że ponawiam pytanie czym się różni kupny piasek kwarcowy od tego znad morza ??
Maciek
Maciek
- lolek
- Zakręcony forumowicz
- Kontakt:
Kupny piasek może niczym się nie różnić, jednak piasek z nad morza trochę twardnieje więc dla roślin się absolutnie nie nadaje, ale jako plaża na pierwszym planie możesz go spokojnie używać. Tylko pamiętaj o dokładnym wypłukaniu i wygotowaniu.
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat
- maciekdziuba
- Stały bywalec
- Kontakt:
ja raczej nie bede miał roslin bo mam Malawi. Wiem ze sie nie nadaje do roslin poniewaz nie przedostana sie przez jego warstwe wazne skladniki z wody xD uhhhh.... ale ja jestem mądry xD
Maciek
Maciek
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
A niby czemu masz niemieć roślin :?: :?: Masz do wyboru kilka ładnych gatunków anubiasów, one mogą być posadzone na skałkach.maciekdziuba pisze:ja raczej nie bede miał roslin bo mam Malawi
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 45
- Imię: Marcin
maciekdziuba napisał/a:
ja raczej nie bede miał roslin bo mam Malawi
Nawet w Malawi rośliny sa potrzebne. Jeśli chodzi o piasek z morza to kiedyś stosowałem ale podwyższał mi twardość wody dlatego teraz kupuje w sklepie - Malawi to nie jest przeszkoda ( chodzi mi oczywiście o twardość).
ja raczej nie bede miał roslin bo mam Malawi
Nawet w Malawi rośliny sa potrzebne. Jeśli chodzi o piasek z morza to kiedyś stosowałem ale podwyższał mi twardość wody dlatego teraz kupuje w sklepie - Malawi to nie jest przeszkoda ( chodzi mi oczywiście o twardość).
- maciekdziuba
- Stały bywalec
- Kontakt:
Martines:
wydzieliłem sobie już miejsce w ktorym posadze moje anubiaski, Tam dam gruby żwirek xD
wydzieliłem sobie już miejsce w ktorym posadze moje anubiaski, Tam dam gruby żwirek xD
Maciek
Maciek
- lolek
- Zakręcony forumowicz
- Kontakt:
W krzemionce może występować wapień, który może zmienić TWo, ale w Malawi to nie ma znaczenia.
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 45
- Imię: Marcin
Anubiasy mogą być na skałkach lub na kamieniach - fajnie wyglądają.
- madeline111
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 100
- Imię: Magda
maciekdziuba pisze:oczywiście że go wygotuję . Tylko że ponawiam pytanie czym się różni kupny piasek kwarcowy od tego znad morza ??
W piasku z nad morza napewno jest więcej bakteri ale po dokładnym przemyciu i wypłkaniu pod gorącą wodą z pewnością będzie się on nadawał do akwarium :-)
- Piwosz
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Konrad
- Kontakt:
Ja swego czasu w akwa miałem piasek z nad morza....żadnych problemów nie było....