moje rybki dziwnie pływaja nabieraja powietrza :o(
Moderator: ModTeam
- krzysbiker
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: krzysiek
- Kontakt:
moje rybki dziwnie pływaja nabieraja powietrza :o(
witam mam pytanie moje rybki od jakiegos czasu dziwnie sie zachowuja jakies 2 tygodnie temu miałem jeszcze podłaczony co2 ale za szybko mi rosliny pływały i go odłaczyłem ale od tygodnia moje rybki zaczeły czasem podpływac do góry i szybko nabierac powietrza ale trwa to około 10 sekund i potem znowu sobie pływaja i jest tak co około minte niewiem co jest grane dotlenianie maja 24 godziny czytałem ze to moze byc chroba skrzeli i trzeba im zrobic kąpiej w roztwaorze soli lub jakiejs 40% foramliny pomózcvie mi ? mam rybki molinezje .gupiuki i 2 krewetki
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
Re: moje rybki dziwnie pływaja nabieraja powietrza :o(
Czy jesteś doświadczonym akwarystą? Znasz wszystkie zasady funkcjonowania akwarium? Cykl azotowy itp.?
- krzysbiker
- Zainteresowany
- Kontakt:
własnie na azotanach sie niaznam ma juz 5 lat akwarium i niemiałem zadnych kłopotów
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
Podmień wodę ( 30 litrów odstanej wody ) i nie czyść filtra. Zobaczymy efekt, czasami najprostsza metoda jest najskuteczniejsza. Żyworódki wydalają sporo mocznika, a to może zwiększać poziom azotanów w wodzie.
- krzysbiker
- Zainteresowany
- Kontakt:
kolego wymieniełem te 30 l i dalej nic nie pomaga zauwazyłem ze wiecej rybek zaczeło nabierac powietrza przy górze :o(
[ Dodano: 2008-03-26, 21:35 ]
kolego wymieniłem 30 l ale dalej nic nie pomogło zauwazyłem ze wiecej rybek nabiera powietrze moze wymienic cała wode?
[ Dodano: 2008-03-26, 21:35 ]
kolego wymieniłem 30 l ale dalej nic nie pomogło zauwazyłem ze wiecej rybek nabiera powietrze moze wymienic cała wode?
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 300
- Imię: Maciek
- Nazwisko: Kaznowski
- Kontakt:
u mnie też rybki tak czasem robią (mieczyki) plywają pod powierzchnią wody po tlen podłącz jakaś deszczownia aby natleniła wode
- krzysbiker
- Zainteresowany
- Kontakt:
wymieniłem cała wode moze to cos pomoze ;O(
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Norbert
- Kontakt:
słuchaj, może jest tak, że na końcówce filtra masz zakręcony dobór powietrza...mi ryby też tak pływały dopóki się nie zorientowałem, że ego nie odkręciłem
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Andrzej
- Kontakt:
U mnie też coś podobnego się dzieje. Mam podłączoną deszczownię, która całkiem nieźle miele powierzchnią, a ryby cały czas na samej górze (też gupiki). Azotany w normie. W ogóle pytanie z innej beczki: jak optymalnie ustawić deszczownię, żeby napowietrzała należycie wodę? Próbowałem na różne sposoby i albo nie napowietrzała albo robiła kocioł w akwarium. Próbowałem nawet umieścić ją pod kaŧem 45stopni w stronę szyby (pod wodą oczywiście). Całkiem się to dobrze spisywało, tylko woda wylatywała na zewnątrz... W drugą stronę z kolei powstają dość duże prądy wody. Czy ruch wody jest wskazany w akwarium czy należy go zminimalizować dla spokoju ryb? Jak to jest?
pozdrawiam
Kalito
Obsada (54l):
9 neonów
5 krewetek amano
Kalito
Obsada (54l):
9 neonów
5 krewetek amano