Akary pomarańczowe, a reszta mniejszych rybek ?

Nie wiesz jakie rybki wpuścić np. do 50l akwarium? W tym dziale możesz uzyskać porady jaka obsada była by najlepsza.

Moderator: ModTeam

KasiaM
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Kasia

Akary pomarańczowe, a reszta mniejszych rybek ?

Post autor: KasiaM » 2008-03-27, 13:41

Witam wszystkich użytkowników tegoż forum.
Mam bardzo ważne dla mnie pytanie.
Otóż, dzisiaj będę miała akwarium 240 - litrowe, a wcześniej miałam 2 oddzielne.
W jednym trzymałam mniejsze rybki (gurami, labeo, mieczyki, neony, rozbory, glonojadka złotego i chyba tyle ;P , z każdego gatunku po kilka sztuk, a w drugim akwarium trzymałam 2 duże już akary pomarańczowe, dużego i mniejszego glonojada. I zastanawiam się teraz czy mogę wszystkie te rybki z dwóch wymienionych przeze mnie zbiorników wpuścić do dużego akwarium ? Obawiam się, że te wszystkie małe rybki mogą stać się pokarmem dla akar.
Proszę pilnie o odpowiedź, ponieważ dzisiaj będę miała akwarium i muszę zrobić porządek z rybkami i starymi akwariami.
Pozdrawiam !

TomekB_wwa
Zainteresowany
Imię: Tomek

Re: Akary pomarańczowe, a reszta mniejszych rybek ?

Post autor: TomekB_wwa » 2008-03-27, 15:02

Wybierz które rybki chcesz trzymać, na pewno nie mogą być razem, ponieważ po pierwsze wymagają innych warunków wodnych i z pewnością akary mogą się połaszczyć na mniejsze rybki.
Takie jest moje zdanie.

Pozdrawiam i życzę pomyślnego wyboru.

Awatar użytkownika
dzidek1983
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 54
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: dzidek1983 » 2008-03-27, 15:05

do Akar możesz wpuścić spokojnie Labeo i Złotego glonojada... gurami rosną za duże i będzie ścisk... zrezygnuj z nich...

co do drobnicy.. to jest zawsze ryzyko że pójdą na pokarm dla akar... ale zawsze lepiej spróbować niż oddawać ryby

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Imię: Krzysiek

Post autor: kbtor » 2008-03-27, 15:09

Ja również bym zaryzykował z mniejszymi rybami. Pamiętaj tylko o urozmaiconym karmieniu. Jeśli akary zasmakują w mięsie, a Ty im go nie podasz, to mniejsze rybki mogą być w opałach.

Pozostaje jeszcze kwestia zgodności wśród glonojadów. Zdarza się że większy zbroinik zabija mniejszego, ale to nie jest reguła.
Obrazek

ODPOWIEDZ