Porada o zakup nowej rybki
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Ania
Porada o zakup nowej rybki
szukam rybki o duzym zakresie solerancji do małego akwarium . proszę o porade i nie zbedne informacje na jej temat . :->
- kbtor
- Moderator
- Imię: Krzysiek
Re: Porada o zakup nowej rybki
Jeśli masz na myśli tą 8 litrową kulę, to żadna rybka się tam nie nadaje.
O jakiej dokładnie pojemności akwarium Ci chodzi? O takie jak mówi kbtor - 8 litrowe? Jeśli tak to żadna rybka tam nie wyżyje, w takim akwarium możesz cukierki składować, ale nie hodować rybki.
Tak naprawdę dla ryb zawsze potrzeba dużej przestrzeni do życia, wiadomo że welon nie wyżyje długo w kuli, a pielęgnica niebieskołuska w 20 litrowym akwarium. Poprostu te ryby są duże, potrzebują dużego akwarium.
Jeśli chodzi Ci o akwarium 30 litrowe to w takim możesz trzymać małe rybki tzn. 2 gupiki lub 2 molinezje (i to niezbyt), albo krewetki. Naprawdę, jeśli chcesz zakładać akwa, to lepiej kup duże od razu, będziesz miała wtedy swobodę w dobieraniu obsady.
Tak naprawdę dla ryb zawsze potrzeba dużej przestrzeni do życia, wiadomo że welon nie wyżyje długo w kuli, a pielęgnica niebieskołuska w 20 litrowym akwarium. Poprostu te ryby są duże, potrzebują dużego akwarium.
Jeśli chodzi Ci o akwarium 30 litrowe to w takim możesz trzymać małe rybki tzn. 2 gupiki lub 2 molinezje (i to niezbyt), albo krewetki. Naprawdę, jeśli chcesz zakładać akwa, to lepiej kup duże od razu, będziesz miała wtedy swobodę w dobieraniu obsady.
-
- Nowicjusz
- Imię: Ania
mam 10l akwarium , na większe nie mam miejsca , chciałabym jedną rybkę . Czy jeden bojownik by sie nadawał ?? czy może jakaś inna rybka ?? A co do akwa to naprawdę chciałabym mieć większe ale póki co to na razie nie da rady ;p ale w przyszłości na pewno:)
- kbtor
- Moderator
Bojownik jest za duży. W tak małym zbiorniczku nie da się hodować rybek. 10 litrów to w ostateczności na nagłe wypadki.
- pavelek
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Ewentualnie 5red cherry(krewetki) ;-)
-
- Akwarysta
- Imię: BD
Jak wyżej kolega napisał. Obsadź ładnie nurzawcami (valisneria) i wpuść kilka krewetek. Ładnie '"zarośnięte" akwarium to również piękna ozdoba.
- patroola
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 28
- Imię: Patrycja
Mam 28l akwarium.
Posiadam jednego bojownika samca.
I moje pytanie jest takie:
Jakie mogę dokupić jeszcze rybki do niego?
Czy np. 7 neonek to nie za dużo?
I jakie polecacie mi rybki do czyszczenia akwarium bo rozumiem, że glonojady rosną za duże i skarłowacieją. Dwie kosiarki mogą być?
Jestem w tym nowa więc proszę o pomoc
Dodam jeszcze, że posiadam filtr, grzałkę z termostatem i pompkę, a pokrywę na akwarium z lampką idę zakupić we wtorek
Posiadam jednego bojownika samca.
I moje pytanie jest takie:
Jakie mogę dokupić jeszcze rybki do niego?
Czy np. 7 neonek to nie za dużo?
I jakie polecacie mi rybki do czyszczenia akwarium bo rozumiem, że glonojady rosną za duże i skarłowacieją. Dwie kosiarki mogą być?
Jestem w tym nowa więc proszę o pomoc

Dodam jeszcze, że posiadam filtr, grzałkę z termostatem i pompkę, a pokrywę na akwarium z lampką idę zakupić we wtorek

Ostatnio zmieniony 2008-03-29, 23:54 przez patroola, łącznie zmieniany 1 raz.
Do 28 litrowego już nic nie kupuj. To jest teren tylko dla właśnie tego bojownika.
7 neonków? Chcesz zamęczyć rybki? Do takiego akwarium, żadna ryba 'czyszcząca' się nie nadaje, to akwarium jest poprostu za małe na kilka ryb. Albo kup większe akwarium towarzyskie i dokup jeszcze rybki (spokojne), albo nie kupuj rybek wcale. 28 litrów to za mało na kilka gatunkow ryb.
7 neonków? Chcesz zamęczyć rybki? Do takiego akwarium, żadna ryba 'czyszcząca' się nie nadaje, to akwarium jest poprostu za małe na kilka ryb. Albo kup większe akwarium towarzyskie i dokup jeszcze rybki (spokojne), albo nie kupuj rybek wcale. 28 litrów to za mało na kilka gatunkow ryb.
- patroola
- Zainteresowany
Nicole szkoda, że pan w sklepie dzisiaj jak kupowałam nowiusieńkie akwarium tego mi nie powiedział :shock: Nie mam miejsca na większe akwarium, a wydaję mi się, że nie jest takie małe. Dzięki za pomoc.
To Ci się wydaje, ja mam 30 litrówkę i mam wrażenie że dla mojego bojownika (służy jako zbiornik tarliskowy), jest za małe, żeby mógł w nim normalnie pływać. Ale może to złudzenie, bo najlepiej czuł się w 200l..
yy... wpuściłaś bojownika do kranówy mam rozumieć?..
Jeśli nie masz miejsca na większe to miej te i nie kupuj więcej rybek.
yy... wpuściłaś bojownika do kranówy mam rozumieć?..
Jeśli nie masz miejsca na większe to miej te i nie kupuj więcej rybek.
- patroola
- Zainteresowany
Nie, nie wpuściłam bojownika do kranówy ;) (dostałam go w prezencie i nie chcę go zabić)
Woda się filtruje ^^
A bojownika mam od wtorku i pływa w wodzie przefiltrowanej itp.
A rybki mam zamiar kupować i wybacz nie zniechęciłaś mnie.
Aha i nie musisz na mnie naskakiwać napisałam, że się zaczynam dopiero uczyć w tym kierunku (chociaż rybki już kiedyś miałam). Oczywiście jeśli masz racje co do bojownika nie zrobię mu krzywdy.
Pozdrawiam.
Woda się filtruje ^^
A bojownika mam od wtorku i pływa w wodzie przefiltrowanej itp.
A rybki mam zamiar kupować i wybacz nie zniechęciłaś mnie.
Aha i nie musisz na mnie naskakiwać napisałam, że się zaczynam dopiero uczyć w tym kierunku (chociaż rybki już kiedyś miałam). Oczywiście jeśli masz racje co do bojownika nie zrobię mu krzywdy.
Pozdrawiam.
Mam rybki całe moje życie.
Ty miałaś je 'kiedyś tam'.
Kupuj je sobie.. Szkoda mi ich, bo zapewne zaczną Ci karłowacieć i zdychać... :-/
Nie chciałam Cię zniechęcać, chciałam Ci powiedzieć jakie są następstwa.
Trudno, widać uważasz się za alfę i omegę, skoro uważasz że 28 litrów to wystarczająco jeszcze dla innych rybek... Szkoda, przejedziesz się na tym.. :-?
Nie naskakuję na ciebie, bronię biednych zwierząt, które w twoich rękach czeka bolesna śmierć w za małym akwarium. Jak chcesz to hoduj sobie, sardynki w oleju w tych Twoich 28 litrach..
Nie wiem po co przyszłaś na to forum, skoro uważasz, że robisz dobrze, to po co pytasz nas o zdanie. Wiesz ile osób odpowie tak jak ja? Całe forum!
Przyszłaś tu i od razu stroisz mądrości bo 'kiedyś tam' miałaś rybki.. Szkoda bojowniika, bo pewnie dokupisz mu brzanki rekinie... Szkoda kosiarek... to ryby stadne, które rosną do 10cm (chyba), w tym akwarium skarłowacieją. Ale co Ciebie to obchodzi...
Dla mnie zwierzęta (w tym i rybki) to najlepsi przyjaciele, uwierz że nie mogę patrzeć jak ktoś robi coś takiego jak ty teraz... Może od razu zabij tego bojownika, bo i tak czeka go śmierć wśród innych ryb w tak małym akwarium..
Żal mi takich ludzi.. Wybacz, ale to co pokazałaś, jest żałosne..
Dziwne jest, że piętnastolatka traktuje zwierzęta jak rzeczy, które 'ładnie wyglądają'...
Przepraszam, jeśli Cię uraziłam, nie chciałam, jednak nie mogę patrzeć, jak ktoś robi takie rzeczy ze zwierzętami, traktuje je jak przedmioty i myślą 'a tam, zdechnie, będzie druga'.
Skoro zaczynasz się uczyć, to kolejny powód, aby więcej rybek nie kupować.
Jesteś uparta, zrobisz błąd, kupując rybki, ale wtedy będzie już za późno.
Wspomnisz moje słowa, jak będziesz pisać z żalem 'zdychają mi rybki'...
Ty miałaś je 'kiedyś tam'.
Kupuj je sobie.. Szkoda mi ich, bo zapewne zaczną Ci karłowacieć i zdychać... :-/
Nie chciałam Cię zniechęcać, chciałam Ci powiedzieć jakie są następstwa.
Trudno, widać uważasz się za alfę i omegę, skoro uważasz że 28 litrów to wystarczająco jeszcze dla innych rybek... Szkoda, przejedziesz się na tym.. :-?
Nie naskakuję na ciebie, bronię biednych zwierząt, które w twoich rękach czeka bolesna śmierć w za małym akwarium. Jak chcesz to hoduj sobie, sardynki w oleju w tych Twoich 28 litrach..
Nie wiem po co przyszłaś na to forum, skoro uważasz, że robisz dobrze, to po co pytasz nas o zdanie. Wiesz ile osób odpowie tak jak ja? Całe forum!
Przyszłaś tu i od razu stroisz mądrości bo 'kiedyś tam' miałaś rybki.. Szkoda bojowniika, bo pewnie dokupisz mu brzanki rekinie... Szkoda kosiarek... to ryby stadne, które rosną do 10cm (chyba), w tym akwarium skarłowacieją. Ale co Ciebie to obchodzi...
Dla mnie zwierzęta (w tym i rybki) to najlepsi przyjaciele, uwierz że nie mogę patrzeć jak ktoś robi coś takiego jak ty teraz... Może od razu zabij tego bojownika, bo i tak czeka go śmierć wśród innych ryb w tak małym akwarium..
Żal mi takich ludzi.. Wybacz, ale to co pokazałaś, jest żałosne..
Dziwne jest, że piętnastolatka traktuje zwierzęta jak rzeczy, które 'ładnie wyglądają'...
Przepraszam, jeśli Cię uraziłam, nie chciałam, jednak nie mogę patrzeć, jak ktoś robi takie rzeczy ze zwierzętami, traktuje je jak przedmioty i myślą 'a tam, zdechnie, będzie druga'.
Skoro zaczynasz się uczyć, to kolejny powód, aby więcej rybek nie kupować.
Jesteś uparta, zrobisz błąd, kupując rybki, ale wtedy będzie już za późno.
Wspomnisz moje słowa, jak będziesz pisać z żalem 'zdychają mi rybki'...
- kbtor
- Moderator
patroola, Mam jedno pytanie. Czy wiesz jak należy dbać o akwarium aby utrzymać neonki w zdrowiu?
Kosiarki powinny pływać w akwarium powyżej 100 litrów.
Nicole odpisała ostro, ale zgadzam się z tym.
Kosiarki powinny pływać w akwarium powyżej 100 litrów.
Nicole odpisała ostro, ale zgadzam się z tym.
- patroola
- Zainteresowany
Wybacz Nicole ale chyba źle mnie zrozumiałaś ;)
Zapytałam się na forum bo nie byłam pewna czy mogę dokupić jakieś rybki do tego akwarium ^^
Jeśli napisałam, że mam zamiar dokupić to tylko i wyłącznie w przyszłości jak i również napisałam, że nie zrobię bojownikowi krzywdy a dokupywanie jakich kol wiek rybek teraz z pewnością by było czymś w rodzaju okrucieństwa. Kocham zwierzęta, nie tylko rybki. Nie musisz się martwić o to czy coś dokupie do niego jak już to krewetkę. Czy to też nie bardzo?
Pytam się bo jestem nowa. Jeśli piszesz, że pozdychają to przecież na siłę nie będę dokupywać i robić zupy.
Kbtor nie nie wiem jak należy dbać o zbiornik aby utrzymać neonki. Pytam się na forach i dużo czytam o rybkach. Zanim jakąś kupię chce mieć pewność, że będzie jej u mnie dobrze. Tym akurat nie. Okej. Bojownik będzie sam. Nie kupowałam go, dostałam jedynie w prezencie i będę o niego dbać jak najlepiej potrafię.
i nie jestem piętnastoletnią dziewczynką która nie rozumie, że zwierzęciu może stać się krzywda ;)
Zapytałam się na forum bo nie byłam pewna czy mogę dokupić jakieś rybki do tego akwarium ^^
Jeśli napisałam, że mam zamiar dokupić to tylko i wyłącznie w przyszłości jak i również napisałam, że nie zrobię bojownikowi krzywdy a dokupywanie jakich kol wiek rybek teraz z pewnością by było czymś w rodzaju okrucieństwa. Kocham zwierzęta, nie tylko rybki. Nie musisz się martwić o to czy coś dokupie do niego jak już to krewetkę. Czy to też nie bardzo?
Pytam się bo jestem nowa. Jeśli piszesz, że pozdychają to przecież na siłę nie będę dokupywać i robić zupy.
Kbtor nie nie wiem jak należy dbać o zbiornik aby utrzymać neonki. Pytam się na forach i dużo czytam o rybkach. Zanim jakąś kupię chce mieć pewność, że będzie jej u mnie dobrze. Tym akurat nie. Okej. Bojownik będzie sam. Nie kupowałam go, dostałam jedynie w prezencie i będę o niego dbać jak najlepiej potrafię.
i nie jestem piętnastoletnią dziewczynką która nie rozumie, że zwierzęciu może stać się krzywda ;)