w końcu zamieszczam fotki akwarium jak powstawało krok po kroku.
Trochę o technice:
Filtracja: Kaskada Hailea SL 106
Złoże filtracyjne: keramzyt, gąbka
Podłoże: żwirek krzemowy (drobny), piasek
Oświetlenie: standardowa żarówka 25W
Co2: brak
Nawozy: brak
Ozdoby:
korzeń x5
Rośliny:
-christmas moss
-willow moss

-fissidens fontanus

-flame moss
-taiwan moss

-stringy
-microsorum windelov
-peacock moss
-pogostemon helferi

Trochę fotek:
to potrzebujemy:

A to roboty w akwarium przed zalaniem:

Pierwszy dzień:

Są już microsora. Malutkie ale urosną. Większych nie miałem. Jutro dojdą mchy.
Niestety podczas ustawiania korzeni wypłynęły kawałki pleksi :-/ Ale narazie piasek się nie miesza. Pokrywa jeszcze jest nieprzerobiona.
W środę dojdą mchy to obsadzę korzenie, siatka na tyle też czeka dopiero na obsadzenie mchem.
Dzień drugi:

pokrywa już przerobiona więc jest światło :-D Na siatce pojawiło się trochę mchu :-) Będę musiał jeszcze trochę dokupić we wtorek. Pracuję jeszcze nad ustawieniami kamieni, których nie ma na zdjęciach. Nowe fotki we wtorek.
Dzień piąty:

doszły mchy willow oraz phoenix. Są też dwa nowe korzenie. Jeden jest... pod powierzchnią :mrgreen: a drugi w rogu. Będą obsadzone mchami. Dziś wpuściłem też kilka świderków. Mchów jest mało ale rosną szybko. Jest po 10 gałązek. Dokupiłem jeszcze 20 gałązek christmas ale jeszcze nie dotarły.
Dzień czternasty:

doszedł malutki korzonek z flame moss. Do tej pory na siatce był weeping (kupiłem go jako christmas :evil: ) Dziś wplatałem christmasa, ale muszę jeszcze dokupić dwie porcje. Weepinga, którego miałem dałem na korzeń przy powierzchni. Za microsorum doszedł taiwan moss. Czekam jeszcze na milimeter moss. Prawdopodobnie wpadnie mi w ręcę jeszcze porcja weepng, willow oraz phoenix :mrgreen:
Mchy już się przyjęły. Jak dobrze pójdzie to za trzy tygodnie będą white pearl.
Zmniejszyłem też przepływ filtra (wepchałem trochę gąbki do wlotu).
Aktualizacja:

mchy zaczynają już rosnąć. Niestety bardzo wolno idzie mi zbieranie tych których mi brakuje :-? Wczoraj miałem odebrać christmasa ale nie mogłem, w przyszłym tygodniu dojdzie flat, willow gigantea. Dziś jadę po pogodtemona helferi. Zakup krewetek odkładam na za tydzień. Prawdopodobnie będą to hummele.
Kolejną fotkę dam jak już wszystko uzbieram. Dopiero niedawno mchy zaczęły rosnąć więc nie ma ich dużo jeszcze.
A oto przedstawiciele świderków które zasiedliły się na początku:

Akwarium na dzień 12 kwietnia 2008

W ten cały czas zaszło kilka zmian. Fotek nie mogłem robić, ponieważ nie miałem aparatu.
Krewetek jeszcze niestety nie ma :-? Ale w poniedziałek powinny zostać do mnie wysłane :-D Będą to jednak Crystal Red A. Najbardziej cieszy mnie fakt, że są prawdopodobnie selekcjonowane.
Doszło do akwarium co2. Mchy bąbelkują co widać na zdjęciach, które zamieściłem na górze postu pod nazwami gatunków. Kilka mchów było już przeszczepiane (willow moss, peacock moss, stringy moss).
O dziwo mchy nie pokryły się glonami bo przekopaniu dna :-D Widać natomiat coraz więcej stożków wzrostu :-) Mam tylko nadzieję, że krewetki będą się miały dobrze w moim akwarium :roll:
Problemy jakie spotkałem podczas zakładania akwarium:
1. Podczas zalewania akwarium wypłynęły kawałki pleksi. Na szczęście piasek jeszcze się nie wymieszał i odgrodziłem go kawałkami korzenia po lewej a po prawej korzeniem.
Rada: wlewaj wodę do akwarium w miejsce gdzie umieścisz talerz!!! To powinno pomóc.
2. Korzeń zaczął pleśnieć :-/
Należy wygotować go wodą i zdrapać górną nawierzchnię.
3. Cięcie pokrywy. Każdego to spotka kto będzie miał kaskadę.
PS. Jeśli ktoś ma mchy na zbyciu to chętnie przyjmę!!!