Dobry sklad?
Moderator: ModTeam
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kinga
- Kontakt:
Re: Dobry sklad?
Nie, nie mam takiego. Moj jest czarny ... i ma inne latki
i ma biale latki.

STOP kulą!!
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Nie rozumiem. Dla mnie to żaden argument. :-|Nicole pisze:Neonki czerwone są na wykończeniu, dlatego ich nie dokupuję, rozumiesz?
W porządku. ;-)Nicole pisze:Kirysy w tej chwili mam już stare, część mi zdechła, ze starości, wiedz, że miałam ich więcej i niedługo (jak skończę remont w akwarium) dokupię ich więcej.
Co do tego ma czytanie ze zrozumieniem. Powiedz mi po czym wnioskujesz, ze to ryba stadna(być może tak jest, ja nie wiem), bo chyba nie po tym, że jest "z tych większych"Nicole pisze:TajemniczyKotek napisał, że ma suma 'z tych większych', więc kłania się czytanie ze zrozumieniem.
Nie chce mi się szukać, ale wnioskuję, że Gibbiceps wziął się z błędów "młodego akwarysty" co też nie usprawiedliwia Cię od męczenia go w 200 L. No i skąd wiesz, że to samica??Nicole pisze:Co do glonojada, neonków, kirysów, to zapoznaj się dokładniej z moją historią i potem mnie osądzaj, bo gdzieś już pisałam dlaczego jest tak a nie inaczej, nie mam zamiaru Ci się z tego tłumaczyć raz jeszcze.
Piszę tego posta nie rzeby Ci dogryźć, czy coś w tym rodzaju, ale nie lubię jak ktoś w dobitny sposób poucza innych, a sam robi nie lepiej.
Ja staram się wypowiadać o rzeczach na których się znam. Jak o czymś mam blade pojęcie to wolę milczeć. Przykładem może być choćby przerybienie jednego z moich baniaków i dlatego nie będę nigdy beształ kogoś o to samo.
Mimo wszystko pozdrawiam i przepraszam modów o OT.
To się widać nie zrozumiemy, zostały neony na wykończeniu, które mają już ok. 7 lat i siedzą na dnie (zdychają mi od bodajże miesiące) teraz właściwie został już jeden. Nie ingeruję w naturę więc nie mam zamiaru skracać mu 'męki', śmierć ze starości, to chyba proste. Poza tym w tej chwili mam ok. 14 neonów czarnych, więc nie musisz mnie pouczać że neony to ryby stadne, bo dobrze o tym wiem. Kiryski również są w wieku neonów i siedzą na dnie, tyle, że ja zostawiam wszystko naturalnej selekcji i nie chcę ingerować w coś co się stać musi. Dokupiłabym je, ale mam 'remont' w akwarium, a one są na 'wyzipaniu' więc teraz ja nie widzę sensu żeby do jednego kirysa (bo chyba wczoraj jeden zdechł) dokupywać jeszcze więcej skoro za kilka dni on także zdechnie ze starości.marthinez pisze:Nie rozumiem. Dla mnie to żaden argument. :-|Nicole pisze:Neonki czerwone są na wykończeniu, dlatego ich nie dokupuję, rozumiesz?
Nie jestem prorokiem, ale zazwyczaj te 'większe sumy' tak jak każde inne ryby potrzebują towarzystwa, nieważne czy ma jakiśtam gatunek niestadny czy że tak to nazwę 'parzysty', uważam że każda ryba potrzebuje towarzysza. Kiedyś miałam sumy, nie tłumacz mi, że nie potrzebują towarzystwa, bo jak każde ryby tego chcą.
Co do mojego glonojada, to mam akwarium ok. 15 lat, więc proszę, nie tłumacz mi, że nie potrafię odróżnić samca od samicy (nawet lamparciego) bo mijasz się z prawdą..
Nie mowię, że się czepiasz, ale nie znasz sytuacji, to mógłbyś mnie zapytać, a nie od razu pisać jaka to ja 'wymadrzająca się', nie bój się trochę znam się na tym co robię, i wiedz że dobrze wiem, co mam robić a czego nie, bo tak naprawdę nie znasz mojej sytuacji, nie możesz więc wytknąć mi błędów.
-
- Zainteresowany
- Kontakt:
Nicole sluchaj - suma bym niemiala gdyby nie to, ze moj tata - ktory zresztą mial rybki tylko żółw pożarł je, bardzo pragnął abym ja, jako jego corka rowniez miala takiego suma, ktory jest mojego taty ulubioną rybką.
A i tak czy siak Glonojada ani Suma nie moglabym oddac ponieważ u nas w sklepie "nie ma reklamacji". Wiec, dziekuje za rade, lecz ja tylko pytalam czy dobry sklad.
;]
A i mam razem 4 Gupiki. I mysle, ze mają sie dobrze tylko, ze jedna samiczka jest bardzo agresywna xD.
A i tak czy siak Glonojada ani Suma nie moglabym oddac ponieważ u nas w sklepie "nie ma reklamacji". Wiec, dziekuje za rade, lecz ja tylko pytalam czy dobry sklad.
;]
A i mam razem 4 Gupiki. I mysle, ze mają sie dobrze tylko, ze jedna samiczka jest bardzo agresywna xD.
STOP kulą!!
- matmax426
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 82
- Imię: mat
- Nazwisko: mam :)
- Kontakt:
Nicole, powiedz mi jak odróżnisz płeć gibka? robiłaś mu sekcje czy jak? oświec mnie prosze
TajemniczyKotek, najlepiej by było gdybyś zrobiła jakiekolwiek fotki tego suma
TajemniczyKotek, najlepiej by było gdybyś zrobiła jakiekolwiek fotki tego suma
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
To ty mijasz się z prawdą.Nicole pisze:Co do mojego glonojada, to mam akwarium ok. 15 lat, więc proszę, nie tłumacz mi, że nie potrafię odróżnić samca od samicy (nawet lamparciego) bo mijasz się z prawdą..
Fachowa literatura np. Endemic Zone podaje, że "Dymorfizm Płciowy u Gibbicepsa nie występuje". Podobno są "fachowcy", którzy potrafią rozpoznać płeć (co jest prawie nie możliwe) jednak u osobników o wielkości 30-35 cm.
Z drugiej strony może to ty jesteś tym fachowcem i potrafisz rozpoznać płeć u 20 centymetrowca. :-)
Co do reszty to pozostawie to bez komentarza. ;-)
-
- Zainteresowany
- Kontakt:
matmax426 - wlasnie probuje mu zrobic, lecz bardzo mi sie zlewa ze zwirkiem, ktory mam czarno-bialy... Jeżeli wyjdzie cos dobrego to dam 
--
A i chce Wam sie pochwalic xD Mam śliczne samiczki, ktore są trasznie podobne do samcow xDD i są przesliczne tylko agresywne xD

--
A i chce Wam sie pochwalic xD Mam śliczne samiczki, ktore są trasznie podobne do samcow xDD i są przesliczne tylko agresywne xD
STOP kulą!!
Do fachowców nie należę, bo stale się uczę.
Ale kiedyś miałam identycznego i miał tzw. wąsy, także był duży, to był samiec, na tym opierały się moje 'podejrzenia' iż ten glonożerca którego mam jest samicą.
Być może miałam wcześniej jakiegoś mutanta, naprawdę nie wiem, wiem, że był identyczny jak moja 'samiczka' tylko miał takie 'wyrostki' jak to mają zbrojniki niebieskie.
Mój ojciec też uważa że to dziwne, ale wychodzi na to, że jest to samiczka..
Skoro mowicie, że odróżnienie płci jest praktycznie niemożliwe to nie wiem jakim cudem, wcześniej miałam mutanta?..
TajemniczyKotku, może to są samce...
Twój tata trzymał suma z żółwiem, dobrze zrozumiałam? :shock:
Żółwie trzyma się same, bez rybek, żółwie zjedzą ryby!
Z tego co zrozumiałam to Twój tata trzymał żółwia z sumem i ew. innymi rybkami?.. :shock:
W innym przypadku zrozumiałabym, że trzyma tam te rybki na pokarm dla żółwia, ale w tym przypadku to ja nie wiem co o tym myśleć.. :shock:
Ale kiedyś miałam identycznego i miał tzw. wąsy, także był duży, to był samiec, na tym opierały się moje 'podejrzenia' iż ten glonożerca którego mam jest samicą.
Być może miałam wcześniej jakiegoś mutanta, naprawdę nie wiem, wiem, że był identyczny jak moja 'samiczka' tylko miał takie 'wyrostki' jak to mają zbrojniki niebieskie.
Mój ojciec też uważa że to dziwne, ale wychodzi na to, że jest to samiczka..
Skoro mowicie, że odróżnienie płci jest praktycznie niemożliwe to nie wiem jakim cudem, wcześniej miałam mutanta?..
TajemniczyKotku, może to są samce...
Twój tata trzymał suma z żółwiem, dobrze zrozumiałam? :shock:
Żółwie trzyma się same, bez rybek, żółwie zjedzą ryby!
Z tego co zrozumiałam to Twój tata trzymał żółwia z sumem i ew. innymi rybkami?.. :shock:
W innym przypadku zrozumiałabym, że trzyma tam te rybki na pokarm dla żółwia, ale w tym przypadku to ja nie wiem co o tym myśleć.. :shock:
Ostatnio zmieniony 2008-04-01, 22:34 przez Nicole, łącznie zmieniany 1 raz.
- matmax426
- Zakręcony forumowicz
- Kontakt:
mowisz o zbrojniku niebieskim a nie o gibku :-)
matmax, może się zdziwisz, ale chyba miałam jakiegoś mutanta.
Szkoda, że nie mam zdjęcia.
Pamiętam, że był identyczny jak ta rzekoma samica ktorą mam teraz. :shock:
Nie wiem, może to na serio był mutant, dostałam go razem z akwarium.
On miał wąsy, naprawdę!
To nie był zwykły glonek, to był zbrojnik lamparci, aż się zdziwiłam, bo nigdy czegoś takiego nie wiedziałam, ale moja wiedza to na poziomie 20 lat wstecz wtedy była, więc myślałam, że wcisnęli mi jakąś rybkę 'nowego gatunku'...
Szkoda, że nie mam zdjęcia.
Pamiętam, że był identyczny jak ta rzekoma samica ktorą mam teraz. :shock:
Nie wiem, może to na serio był mutant, dostałam go razem z akwarium.
On miał wąsy, naprawdę!
To nie był zwykły glonek, to był zbrojnik lamparci, aż się zdziwiłam, bo nigdy czegoś takiego nie wiedziałam, ale moja wiedza to na poziomie 20 lat wstecz wtedy była, więc myślałam, że wcisnęli mi jakąś rybkę 'nowego gatunku'...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- matmax426
- Zakręcony forumowicz
- Kontakt:
Nicole, zbrojników jest ponad 400 gatónków, zapewne trafił ci sie przez przypadek jakiś nitypowy (samych gibkow jest kilka odmian)
prosze, zerknij tu, moze znajdziesz swojego :-)
http://www.transfish.de/L1-25.html
troche odbiegamy od temetu, wrućmy do suma tajemniczejkotki, przejrzyj tą stronke, moze znajdziesz swojego:
http://www.planetcatfish.com/core/index.php
ps. do modów, jeśli te linki są wbrew regulaminowi prosze o usuniecie mojego postu, wtedy linki wysle na pw do zainteresowanych
prosze, zerknij tu, moze znajdziesz swojego :-)
http://www.transfish.de/L1-25.html
troche odbiegamy od temetu, wrućmy do suma tajemniczejkotki, przejrzyj tą stronke, moze znajdziesz swojego:
http://www.planetcatfish.com/core/index.php
ps. do modów, jeśli te linki są wbrew regulaminowi prosze o usuniecie mojego postu, wtedy linki wysle na pw do zainteresowanych
-
- Zainteresowany
- Kontakt:
Hmm.. Tak, moj tata kiedys ale to z 15 lat temu trzymal gdy byl żółwik jeszcze malutki.
Nie wiem jak sie szuka na tej stronie jakis fotek....
--
A mam pytanie co do Gupikow. Moge?
:?: Dzisiaj zauwazylam, ze moj wczesniejszy Gupik, ktorego mam od poczatku ma taki ogon jakby poodgryzany przez inne osobniki. Czy moglo dojsc do tego, ze samiczki zaatakowaly go? Są agresywne. :-( :?:
Nie wiem jak sie szuka na tej stronie jakis fotek....
--
A mam pytanie co do Gupikow. Moge?
:?: Dzisiaj zauwazylam, ze moj wczesniejszy Gupik, ktorego mam od poczatku ma taki ogon jakby poodgryzany przez inne osobniki. Czy moglo dojsc do tego, ze samiczki zaatakowaly go? Są agresywne. :-( :?:
STOP kulą!!
- dzidek1983
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Piotr
- Kontakt:
samice raczej nigdy nie atakują samców <u gupików>
to musiały być inne ryby
to musiały być inne ryby
PADAJĄ CI RYBY --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics21/2180.htm
NIE WIESZ CO TO ZA RYBA --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics4/3016.htm
NIE WIESZ CO TO ZA ROŚLINA --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics5/4 ... t=30#43745
CHCESZ ZAPYTAĆ O OBSADĘ --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics35/646.htm
JESTEŚ POCZĄTKUJĄCY --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/forum29.htm
NIE WIESZ CO TO ZA RYBA --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics4/3016.htm
NIE WIESZ CO TO ZA ROŚLINA --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics5/4 ... t=30#43745
CHCESZ ZAPYTAĆ O OBSADĘ --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics35/646.htm
JESTEŚ POCZĄTKUJĄCY --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/forum29.htm
-
- Zainteresowany
- Kontakt:
Wlasnie, raczej 
Moje samice atakuja i siebie i samce... Są to na 100 samice poniewaz sie roznia od moich samcow
Jeszcze molinezja balonowa jest agresywna... ale ona gupika tego raczej nie "podrywala"

Moje samice atakuja i siebie i samce... Są to na 100 samice poniewaz sie roznia od moich samcow

STOP kulą!!
-
- Stały bywalec
- Imię: Ewelina
- Kontakt:
Ile to akwarium ma litrów?Przepraszam jeśli nie doczytałam...Na początku pisałaś,że nie umiesz obliczyć,podaj więc wymiary jeśli możesz...