Witam
Mam problem z glonami zielenice sa w postaci nitek i kropek na lisciach i szybach.Parametry wody bede mial dopiero za 2 dni.Poprzednie parametry wody to:
KH-Nie mam
GH-4,8
NO2-0.0
NO3-0.125
Fe-0.034
PO4-0.081
Hlorki-32
PH-7
Akwarium ma 3 miesiace, oswietlenie 0.81 w/L, oswietlam przez 10 godzin, ale tylko przez 8 godziny swieci sie pelne oswietlenie. Podaje orginalne nawozy na mikro i makro, zastanawiam sie nad przestaniem dawania nawozow, ale obawiam ze ze rosliny mi zmarnieja, chociaz i tak sa troche marne. Podaje CO2 jeden bombel na sekunde. akwarium odmulam co tydzien
Powiedzcie co czy zmniejszyc czas oswietlenia akwarium, czy podawac nawozy czy nie. Czytalem inne posty ale sam juz nie wiem
Glony zielenice, kazda postac
Moderator: ModTeam
- RAMZES
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Re: Glony zielenice, kazda postac
Jest kilka możliwości:
1 za dużo nawozów (spróbuj ograniczyć ich podawanie)
2 za silne oświetlenie ( trochę zmniejsz moc oświetlenia)
3 jeśli masz ryby może to być nadmiar związków organicznych w wodzie ( wystarczy podmiana wody)
może być tylko jeden powód lub kilka dla tego zastanów się który jest najbardziej prawdopodobny i zacznij od niego lub spytaj w zoologiku jest jakiś niebieski proszek oile pamiętam jest to jakaś sól czy coś takiego w karzdym bądź razie nieszkodzi rybą i rośliną a hamuje rozwój glonów.
1 za dużo nawozów (spróbuj ograniczyć ich podawanie)
2 za silne oświetlenie ( trochę zmniejsz moc oświetlenia)
3 jeśli masz ryby może to być nadmiar związków organicznych w wodzie ( wystarczy podmiana wody)
może być tylko jeden powód lub kilka dla tego zastanów się który jest najbardziej prawdopodobny i zacznij od niego lub spytaj w zoologiku jest jakiś niebieski proszek oile pamiętam jest to jakaś sól czy coś takiego w karzdym bądź razie nieszkodzi rybą i rośliną a hamuje rozwój glonów.
Ostatnio zmieniony 2008-04-02, 15:17 przez RAMZES, łącznie zmieniany 1 raz.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
i jeszcze
4. Za mało roślin.
Nasadź awaryjnie kilka garsci rogatka. To zwykle pomaga na problemy glonowe. I wg mnie, zmniejsz troche czas naświetlania. 0,8 W/l to jednak dużo, glony to lubią.
4. Za mało roślin.
Nasadź awaryjnie kilka garsci rogatka. To zwykle pomaga na problemy glonowe. I wg mnie, zmniejsz troche czas naświetlania. 0,8 W/l to jednak dużo, glony to lubią.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Pawel
- Kontakt:
Mam nasodzone duzo roslin szybkorosnacych, zmniejszylem czas oswietlenia od godziny 11 do godziny 19.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Dobra - teraz poczekajmy 2-3 tygodnie. I efekt powinien byc widoczny.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Grzegorz
a w jakich jednostkach są te parametry?
czy w g/l???
albo zakradł sie jakiś błąd, albo trzeba jednak popracować nad parametrami., bo:
jesli są to g, to masz:
No3 - 12,5 ppm (jest ok)
Fe - 3,4ppm (dużo za dużo, powinno być 0,6-0,8)
PO4 - 8,1ppm (również ekstremalnie) powinno być około 10% stężenia NO3, czyli jakieś 1,2ppm
Takie są moje spostrzeżenia. Możliwe, że się mylę.
czy w g/l???
albo zakradł sie jakiś błąd, albo trzeba jednak popracować nad parametrami., bo:
jesli są to g, to masz:
No3 - 12,5 ppm (jest ok)
Fe - 3,4ppm (dużo za dużo, powinno być 0,6-0,8)
PO4 - 8,1ppm (również ekstremalnie) powinno być około 10% stężenia NO3, czyli jakieś 1,2ppm
Takie są moje spostrzeżenia. Możliwe, że się mylę.