Napowietrzacz zamiast grzałki

Sprzęt do akwarium słodkowodnego.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
PoskusNS
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 0
Imię: Hubert

Napowietrzacz zamiast grzałki

Post autor: PoskusNS » 2008-04-04, 11:01

Miałem raz przypadek ,że rano jak wstałem napowietrzacz sie zepsuł i zamiast dawać "bom belki" ogrzał mi tak wodę ze doszło do powyrzej 40C, odrazu go odłonczyłem i wymienilem 1/3 akwairum wody na zimna niestety ale parę ryb mi zdechło, czy w takich wypadkach można sie zachować lepiej niż ja, bo może zdarzyć mi sie kiedyś to samo :mrgreen: Proszę o podpowiedz
Ostatnio zmieniony 2008-04-04, 11:06 przez PoskusNS, łącznie zmieniany 1 raz.

croc
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 25
Imię: Grzegorz

Re: Napowietrzacz zamiast grzałki

Post autor: croc » 2008-04-04, 11:06

jakim cudem napowietrzacz grzał wodę? czy nadal leciały bąbelki, ale powietrze było gorące? Jesli bąbelki nie leciały, to nie ma zadnego przełożenia nagrzanego napowietrzacza na grzejącą się wodę.

Więc albo grzałka jest walnięta, albo filtr się grzeje, albo termometr się popsuł.

Awatar użytkownika
PoskusNS
Stały bywalec

Post autor: PoskusNS » 2008-04-04, 11:11

bombelki leciały, ale zerknąłem na termometr i wtedy zobaczyłem niewiedzaiłem co sie dzieje jescze rurka przewodząca powietrze do akwarium była cala osmolona na samym początku od napowietrzacza calutka czarna i wymienilemnapowietrzacz i wszystko grało:D

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2008-04-04, 12:36

Taka jeszcze uwaga. W całej sytuacji popełniłeś jeden błąd. Nawet jeżeli mamy już wodę 40 st, nie wolno schładzac jej nagle. Podmienia się wodę wtedy tak, aby spadek temperatury nie był bardzo gwałtowny, powiedzmy 2-3 st. na godzinę. Nagłe wlanie 50% akwarium zimnej wody zabija ryby znacznie skuteczniej, niż powolny wzrost temperatury, nawet do tak wysokiej wartości. Poza tym, nie mozna łaczyc wtedy szoku termicznego z podmiana - czyli najlepiej podmienic np. 10-15% wody na zimną, wody z akwarium nie wylewać tylko schłodzić, znowu podmienić na wode z akwarium, schłodzic, podmienić itd., aż do powrotu temperatury do właściwej wartości (lub zbliżonej) - a bez wiekszej podmiany na wode świeżą.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Awatar użytkownika
PoskusNS
Stały bywalec

Post autor: PoskusNS » 2008-04-04, 12:52

Dzięki za rade, właśnie oto mi chodziło ;-)

ODPOWIEDZ