dziwne zachowanie bojownikow

Wszystko na temat chorób ryb, zwierząt akwariowych.

Moderator: ModTeam

roarrr
Forumowicz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Hubert

dziwne zachowanie bojownikow

Post autor: roarrr » 2008-04-04, 23:15

Dzisiaj po powrocie z uczelni zobaczłem,że moje bojowniczki i ich samiec zachowują się dziwnie. Jedna z nich glowa plynela w kępę trawy wodnej i się prawie nie rusza. Bojownik polozył się kolo rośliny obok i tez jest apatyczny. Natomiast 3, samica, najpierw też "leżakowala" a teraz plywa i jest ogolnie zywa, ale na przednia czesc jej rybiego brzucha jest biała i powiększona. Czytalem trochę o chorobach ale najpopularniejsze nie odpowiadaja objawom.

Co robić?

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Imię: Krzysiek

Re: dziwne zachowanie bojownikow

Post autor: kbtor » 2008-04-04, 23:19

http://e-akwarystyka.pl/topics21/2180.htm

Bez pewnych danych niemożna postawić diagnozy. Odpowiedz na maksymalną ilość pytań.
Obrazek

roarrr
Forumowicz

Post autor: roarrr » 2008-04-05, 00:43

1. 40L
2. 6 Danio , 2 samice bojownika i bojownik
3. 100W z możłiwością termoregulacji , ustawiona na 25-26 stopni
4. jak wyżej
5. filtr na 30-60L litrów z napowietrzaczem, około 18-20 godzin na dobę z napowietrzaczem, reszta sam filtr.
6. żwirek, bez dekoracji. tylko rośliny.
7. parametry? chodzi o PH? ~6, woda nie jest twarda.
8. co 7 dni, dzisiaj po poludniu, wtedy zauważyłem dziwne zachowanie.
9. Nic nie zmienialem od zalozenia go 2 tygodnie temu.
10. Samiec i jedna z samic bojownika...obydwie rybki sa apatyczne. Co najdziwniejsze, obydwie wpłynely w kępe trawy wodnej głową w dół i siedzą tak w bezruchu.

Nicole
Akwarysta
Imię: cykmykpyk

Post autor: Nicole » 2008-04-05, 01:04

No więc masz przerybienie. Na harem bojowników potrzeba co najmniej 50l/60l, co o 6 danio nie wspomnę!
Dalej nie czytałam, jak doczytałam do obsady to się zastanowiłam, czy Ty nie rozumiesz, że danio z bojownikami trzymać nie wolno... Danio to są dość agresywne rybki, a już tymbardziej w stosunku do bojowników-ślimaków! Wywal wszystkie danio, jak chcesz mieć bojowniki albo odwrotnie. No i kup większe akwarium, zlituj się nad tymi bojownikam/danio.. Założyłeś akwarium tzn. wlałeś do 40litrówki kranówę i wpusciłeś rybki?! Ty się dziwisz że chorują?... Biały brzuszek to mi może wyglądać na pleśniawkę, ale na chorobach się nie znam, więc to zostawię specjalistom. Pleśniawka to chyba najlżejsza, podejrzewam, że wszystkie ryby na wykończeniu będą i to raczej z powodu 'dwa tygodnie temu założonego akwarium' no chyba że to rybki wpuściłes 2 tygodnie temu, a wcześniej akwarium sobie postało... Wtedy to zwracam honor...

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator

Post autor: kbtor » 2008-04-05, 01:52

roarrr pisze:9. Nic nie zmienialem od zalozenia go 2 tygodnie temu.
Jeśli wpuściłeś ryby do niedojrzałego zbiornika to stawiam na posocznicę lub puchlinę wodną.

roarrr pisze:7. parametry? chodzi o PH? ~6, woda nie jest twarda.
Raczej pytamy o no3 i no2, ale jeśli zbiornik nie dojrzał jak trzeba, to można się domyślać że stężenia szkodliwych substancji są duże.
Nicole pisze:Ty nie rozumiesz, że danio z bojownikami trzymać nie wolno... Danio to są dość agresywne rybki, a już tymbardziej w stosunku do bojowników-ślimaków!
Ja bardziej stawiałbym na różne potrzeby temperaturowe, danio do 25*C a bojowniki ponad 26*C.
Obrazek

roarrr
Forumowicz

Post autor: roarrr » 2008-04-05, 12:21

woda odstała 2 tygodnie, poza tym potraktowalem ją esklarinem.

Nicole....popelniłem duzo błędów. Przyznaję się, teraz bym chciał je naprawić, juz zminiłem obsadę (dzisiaj nowy dom znalazł glonojad - 200L u doświadczonego hodowcy z okolicy).

A wracając do bojowników....teraz pływają normalnie, tylko są trochę wyblakłe...

Może to przejedzenie? Moja szanowna rodzcielka przyznala się, że trochę je nakarmiła w dzien, hm?

Nicole
Akwarysta

Post autor: Nicole » 2008-04-05, 13:15

Nie, to jest choroba, nie przejedzenie.

cube
Zainteresowany
Imię: krzychu

Post autor: cube » 2008-04-05, 14:10

jak na moje to przejedzenie jest możliwe wyblakłe osowiałe a po jakimśczasie pływają
wyblakłe też mogą być od stresu

roarrr
Forumowicz

Post autor: roarrr » 2008-04-05, 15:34

a czym miałyby się stresować? w akwarium nie mają konkurencji, danio im nie przeszkadzają, w pokoju jest prawie caly dzień cicho, nitk im w szybki nie puka, kot nie ma wstępu....

cube
Zainteresowany

Post autor: cube » 2008-04-05, 16:33

za zimna albo za ciepła woda? sprawdź czy termomert nie jest uszkodzony albo termostat w grzałce czy zmieniałeś może pokarm?
Nicole pierwszy raz słyszę o agresywnym danio...

Nicole
Akwarysta

Post autor: Nicole » 2008-04-05, 19:32

Danio jest 'podgryzaczem płetw' nie tłumacz mi że nie, każdy normalny akwarysta powie Ci że zamęczysz bojowniki wkładając do nich danio, cube. Pierwszy raz słyszysz, a ja już niejedną rybkę przez danio straciłam. Danio to ryba żywa, energiczna, przeszkadzają jej głównie takie weloniaste, kolorowe ryby, poprostu odgryza je płetwy i gania.
Roarrr, nie siedzisz przy rybkach cały czas, w nocy dzieją się różne rzeczy...

cube
Zainteresowany

Post autor: cube » 2008-04-05, 20:00

Uważam siebie za normalnego akwaryste, nie miałem nigdy połączenia danio-bojownik, ale widziałem np danio- welony i wszystko było ok, nigdy nie spotkałem się żeby danio zaczepiało inne rybki

JARA
Stały bywalec
Imię: Brak

Post autor: JARA » 2008-04-05, 20:10

Akwarium dla haremu to min. 40l, ale posiadasz do tego rybki, ktore nie powinny byc z bojownikami. Wystarczy wejsc na forum o bojownikach i tam jest lista gdzie sa wymienione rybki. Tam dostaniesz informacje i pomoc.

edit//
Danio jest zywa i szybka rybka, nie lubia weloniastych i wolnych ryb jak np. skalary.

Nicole
Akwarysta

Post autor: Nicole » 2008-04-05, 20:26

cube pisze:Uważam siebie za normalnego akwaryste, nie miałem nigdy połączenia danio-bojownik, ale widziałem np danio- welony i wszystko było ok, nigdy nie spotkałem się żeby danio zaczepiało inne rybki
Danio i welony? Welony właściwie nie powinny być trzymane z innymi rybami, bo są to ryby ZIMNOLUBNE, dla nich temperatura 25'C jest już trochę za wysoka na dłuższą metę, a tyle potrzeba już natomiast dla danio. Nie wiem jakim jesteś akwarystą, nie mnie to osądzać, ale od razu widać że nie miałeś jeszcze do czynienia z bojownikami. Danio z welonem, fakt welona mozna nazwać rybką 'weloniastą', ale welon jest po pierwsze - większy, po drugie - zwinniejszy, welon to nie taka ślamazara jak bojownik..
Nie wiem, może ktoś się ze mną nie zgodzi, ale ja też popełniłam taki błąd, że miałam welony np. z danio, nie zauważyłam żeby welony żyły spokojnie, to fakt, dani nonstop je zaczepiały, kiedyś welon się odwdzięczył i rąbnął w danio, więcej danio nie podchodziło. Potem danio oddałam (było to danio ze 'starej' 50l, a welony 'dostałam' z 200l), welony jeszcze trochę pożyły z glonojadami, skalarami z odzysku, były one już stare i zdechły.
Z innymi rybami może być różnie, natomiast już bojownika nie należy łączyć z danio...

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator

Post autor: kbtor » 2008-04-05, 21:52

Mieliśmy pomóc w ustaleniu choroby, a nie rozpisywać się o możliwościach łączenia bojowników z innymi rybami. Więcej na ten temat proszę tu nie pisać. To dział Lecznica.

roarrr, Napisz w jakim stanie są ryby i najlepiej daj zdjęcie tych bojowników.

I jeszcze jedno pytanie, czy na akwarium jest pokrywa.
Obrazek

ODPOWIEDZ