Karłowacenie...
Moderator: ModTeam
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Bartek
Karłowacenie...
Chciałbym się dowiedzieć co wpływa na to że ryby karłowacieją?
Przeczytałem tu że mały litraż akwarium ale mam znajomego, który już dość długo zajmuje się akwarystyką i ostatnio ma zbiorniczek ok 50l. Trzyma w nim 3 zbrojniki niebieskie, gupiki i danio. Wszystkie ryby z powodzeniem rozmnaża i nie widziałem żeby zbrojniki były skarłowaciałe :-/
Więc czy tylko mała przestrzeń w akwarium, czy jego wystrój i prowadzenie powoduje że ryby się źle w nim czują i karłowacieją :?:
Przeczytałem tu że mały litraż akwarium ale mam znajomego, który już dość długo zajmuje się akwarystyką i ostatnio ma zbiorniczek ok 50l. Trzyma w nim 3 zbrojniki niebieskie, gupiki i danio. Wszystkie ryby z powodzeniem rozmnaża i nie widziałem żeby zbrojniki były skarłowaciałe :-/
Więc czy tylko mała przestrzeń w akwarium, czy jego wystrój i prowadzenie powoduje że ryby się źle w nim czują i karłowacieją :?:
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Brak
Re: Karłowacenie...
Zbrojniki maja to do siebie, ze dorosna do pewnych rozmiarow, ale nigdy nie osiadna tego co w duzym akwarium. Karlowacenie to kwestia malego litrazu i trzymania w nich rybek, ktore rosna do duzych romizarow. Niestety takie warunki nie wplywaja na ryby pozytywnie.
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Kamil
- Kontakt:
przerybienie i za małe akwa według litrażu lub któregoś wymiaru np. skalary potrzebują50cm wys.
to znaczy że miały 15cm? chyba nieBarti17 pisze:nie widziałem żeby zbrojniki były skarłowaciałe
- lolek
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Karol
- Kontakt:
JARA wyczerpała temat. Mały litraż akwarium i rybki które rosną do sporych rozmiarów to przepis na karłowacenie.
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat
- ŁukaszInterista
- Forumowicz
- Imię: £ukasz
- Kontakt:
Częstą przyczyną jest zbyt małe akwarium, przerybienie i stres. Jak duże są te glonojady?
-
- Zainteresowany
Dzieki za odpowiedzi :-D Czyli zbrojniki można rozmnażać nawet w 50l???
- kbtor
- Moderator
- Imię: Krzysiek
Karłowacenie to nie tylko wygląd zewnętrzny. Jak Twój znajomy jest w stanie sprawdzić zmiany w organach wewnętrznych tych zbrojników? Bo karłowacenie to przede wszystkim zmiany w narządach wewnętrznych. Czasami u niektórych gatunków może dojść do problemów z rozmnażaniem.Barti17 pisze:Trzyma w nim 3 zbrojniki niebieskie, gupiki i danio. Wszystkie ryby z powodzeniem rozmnaża i nie widziałem żeby zbrojniki były skarłowaciałe
I pozostaje kwestia zwykłej etyki. 50 litrów i 3 zbrojniki to zwykły bandytyzm, który powinien być ścigany przez prawo.
Ostatnio zmieniony 2008-04-06, 13:40 przez kbtor, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stały bywalec
- Imię: Brak
Nie mozna! 3 zbroniki w 50l ? To wielka przesada, minimalny litraz to 100. A trzymanie 3 szt w 50l doprowadza do karlowacenia, do tego proba rozmnazania takich osobnikow prowadzic do wad genetycznych.
-
- Zainteresowany
Z tego co wiem to się same rozmnożyły :-/
- kbtor
- Moderator
- Imię: Krzysiek
Człowiek w klatce też się rozmnoży.
Temat zamykam
Jakiekolwiek formy popierania procesu karłowacenia są na tym forum bezwzględnie tępione.
Twierdzenia, że w 50 litrach 3 zbrojniki czują się wspaniale jest pośrednim przyzwoleniem na takie zachowania. To dotyczy się również innych gatunków ryb, trzymanych w nieodpowiednich warunkach.
Staramy się stwarzać rybą najlepsze warunki do życia. Jeśli ktoś myśli inaczej, to nie jest akwarystą.
Temat zamykam
Jakiekolwiek formy popierania procesu karłowacenia są na tym forum bezwzględnie tępione.
Twierdzenia, że w 50 litrach 3 zbrojniki czują się wspaniale jest pośrednim przyzwoleniem na takie zachowania. To dotyczy się również innych gatunków ryb, trzymanych w nieodpowiednich warunkach.
Staramy się stwarzać rybą najlepsze warunki do życia. Jeśli ktoś myśli inaczej, to nie jest akwarystą.