welon , ociera sie o dno
Moderator: ModTeam
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Piotr
welon , ociera sie o dno
Jak wiecie mam dwie rybki. Jednej cos sie stalo .. Uderza o sciany akwarium , wykreca sie na bok by ocierac sie o dno ... ewentualnie plynie w rog akwarium ... i tam nad filtrem strczy dlugi czas nic nie robiac ... tylko kiwa sie do swojego odbicia. Ospa to nie jest , bo nie ma kropek ... co jej moze byc ? Zabil bym tego co sprzedaje welony , jako proste w hodowli i nie wymagajace rybki ...
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: welon , ociera sie o dno
a jak duże masz akwarium i z jaką filtracją?
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Stały bywalec
- Imię: Brak
Moze OOdinoza ?
OOdinoza
Przyczyna: pierwotniak oodinium który penetruje naskórek ryby, jako alternatywy energetycznej używa światła
Leczenie: kąpiele krótkotrwałe, np. w: soli niejodowanej (10 - 15 g /1L czas kąpieli ok. 20 min), nadmanganianie potasu (1g /10L czas kąpieli ok. 5 min), wody utlenionej (3% 10 cm3 /10L), lub kąpiele długotrwałe: w gotowym preparacie np. FMC, MFC 2000 (Tropical)
Uwagi: należy zagasić światło na czas leczenia, aby odciąć źródło energii pierwotniakowi.
Przebieg: Ryba wygląda jakby była posypana złotym pyłem, płetwy sklejają się, a dodatkowo rybka kołysze sie na boki, nie przyjmuje pokarmu i szybko oddycha. Występuje ocieranie się o podłoże i elementy dekoracji oraz nadmierne wydzielanie śluzu.
- maol
- Moderator
Ja tam raczej stawiam na za mały zbiornik, zbyt słabą filtrację i w rezultacie zatrucie produktami materii. Prostsze i częstsze wyjasnienie...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Stały bywalec
- Imię: Brak
Jak czesto i w jakich ilosciach podmieniasz wode ?
-
- Zainteresowany
Podmieniam raz na tydzien 10 litrow (45L akwa) ... Filtr o podwojnej mocy z podlaczona deszczownia ...
z chęcią zmienił bym obsade na odpowiednia ... ale w 2 sklepach nie chca rybek , a do rzeki ich nie wypuszcze ... Zabic tez nie ...
z chęcią zmienił bym obsade na odpowiednia ... ale w 2 sklepach nie chca rybek , a do rzeki ich nie wypuszcze ... Zabic tez nie ...

- kbtor
- Moderator
- Imię: Krzysiek
slobodan, znam Twój problem z wcześniejszych tematów. Dopóki nie zbijesz temperatury to nic nie zdziałasz. Sposoby obniżania temperatury wody otrzymałeś w innym temacie, pamiętaj tylko aby to było maksymalnie 2 stopnie na godzinę. Jeśli uda Ci się zbić i utrzymać temperaturę na poziomie 21 stopni to wszystko powinno wrócić do normy.
- maol
- Moderator
Poza tym, w 45l dwa welony po prostu truja się tym, co wydalają. Szukaj szybko odbiorcy na te ryby.... A na razie podmieniaj te 10l wody 2x na tydzień.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Zainteresowany
Welonów juz nie ma ... Trzeba bedzie pomyslec na obsadamaol pisze:Poza tym, w 45l dwa welony po prostu truja się tym, co wydalają. Szukaj szybko odbiorcy na te ryby.... A na razie podmieniaj te 10l wody 2x na tydzień.
- lolek
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Karol
- Kontakt:
To co teraz pływa w akwarium???
Zaraz coś skompletujemy ;-)
Zaraz coś skompletujemy ;-)
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat
-
- Zainteresowany
Akwarium puste
Zmieniłem wystrój żwir ... ale zalałem pół na pół wodą starą i nową lekko odstaną , woda zrobiła się starsznie mętna ... więc musi się odstać ... Ale za Tydzień , dwa ? Mogę wpuszczać
Co proponujecie ?

- maol
- Moderator
Powinno odczekac - tydzień minimum. A czym dłuzej, tym lepiej.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back