Problem z twardością i PH
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 120
- Imię: Kanzer
- Nazwisko: Suze
Problem z twardością i PH
Witam jestem tu od praktycznie dzisiaj, bo szukam odpowiedzi na moj problm z akwarium:/
Więc tak:)
Ostatnio woda w moim akwarium bardzo jakoś sie pogorszyła, wode mam bardzo zasadową wynosi więcej niż 9.0 pH próbowalem zbić to różnymi środkami ale nic nie daje:/ a z twardością mam także kłopot bo utrzymuje sie wedłog jakiejś skali 20 stopni twardośći:/ używam da zbicia twardości wody niebieskie woreczki przepływowe firmy ZOOLEK.
Czy może mi ktoś pomóc w tym problemie?? Co powinnem zrobić aby zbić twardość i pH wody?? Kiedyś zaczęły mi ginąć rybki straciłem jakieś 20 rybek:/ teraz dokupiłem nowe i nie zdechal żadna;) z góry dziękuje za podpowiedź;)
Więc tak:)
Ostatnio woda w moim akwarium bardzo jakoś sie pogorszyła, wode mam bardzo zasadową wynosi więcej niż 9.0 pH próbowalem zbić to różnymi środkami ale nic nie daje:/ a z twardością mam także kłopot bo utrzymuje sie wedłog jakiejś skali 20 stopni twardośći:/ używam da zbicia twardości wody niebieskie woreczki przepływowe firmy ZOOLEK.
Czy może mi ktoś pomóc w tym problemie?? Co powinnem zrobić aby zbić twardość i pH wody?? Kiedyś zaczęły mi ginąć rybki straciłem jakieś 20 rybek:/ teraz dokupiłem nowe i nie zdechal żadna;) z góry dziękuje za podpowiedź;)
- lolek
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Karol
- Kontakt:
Re: Problem z twardością i PH
Ile czasu stoi woda w akwarium>
Nie wkładałeś nic nowego do akwarium??? (korzeń, kamienie)
Nie wkładałeś nic nowego do akwarium??? (korzeń, kamienie)
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
Nie polecam tego sposobu.KanzerSuze pisze:używam da zbicia twardości wody niebieskie woreczki przepływowe firmy ZOOLEK.
PH na takim poziomie? Jakich testów używasz? Czy woda w kranie też jest taka twarda? Jakie masz ozdoby w akwarium?
-
- Nowicjusz
tak w kranach także mam twardą i o dużym pH wode:/ tylko poczytałem przed chwilą książki i pisało aby nie przesadzać z roślinkami w akwarium:/ a ja mam aż zielono:D więc moze to jest przyczyną?? Kolega mi mówił że dolewał wody mineralnej zawsze jak miał braki, czy to jest dobre??
PH wody wynosi więcej niż 9.0pH
używam testerów do PH - Filtus a do twardości SERA. ozdób nie mam dużo jedynie zamek i korzeń oba porcelanowe, do tego 2 skałki i 2 kamienie krzemienne, tylko mam pomieszane pare rodzajow podłoża:/ od żwirku po drobne kamyszki.
PH wody wynosi więcej niż 9.0pH
używam testerów do PH - Filtus a do twardości SERA. ozdób nie mam dużo jedynie zamek i korzeń oba porcelanowe, do tego 2 skałki i 2 kamienie krzemienne, tylko mam pomieszane pare rodzajow podłoża:/ od żwirku po drobne kamyszki.
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Kamil
- Kontakt:
wywal te krzemienie
zrób test octowy tych skałek
opłukałeś dobrze żwir skąd są te kamyki??
zrób test octowy tych skałek
opłukałeś dobrze żwir skąd są te kamyki??
-
- Nowicjusz
kamyki i część żwirku ze sklepu, a troche żwirku ze starego akwarium (ma jakieś 4 lata), kamyszki i żwirek wygotowałem w gorącej wodzie.
a czytałem książki i piszą tam że wlewać wode destylowaną, czy to jest taka normalna woda co wlewamy do akumulatorów samochodowych?? czy jakaś specjalnie przystosowana do akwarii??
a czytałem książki i piszą tam że wlewać wode destylowaną, czy to jest taka normalna woda co wlewamy do akumulatorów samochodowych?? czy jakaś specjalnie przystosowana do akwarii??
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Pawel
- Kontakt:
Jest to woda, ktora nie zawiera zadnych wartosci,zwiazkow, ta wode uzywa sie do akumulatorow :mrgreen: . Dlatego wpasnie poleca sie wode destylowana lub z filtra RO jesli ma sie wysokie wartosci wody
-
- Stały bywalec
- Imię: Brak
Woda demineralizowana obniza twardosc wody, sama mam teraz z tym problem, bo mam za twarda dla krewetek. Oczywiscie nie mozna przesadzac z dolewaniem destylowanej, bo mozna " przedobrzyc" i znow bedzie problem.
-
- Nowicjusz
To znaczy że moge bez problemu wlać wode destylowaną, tą co idzie kupić na stacji paliw do akwarium?? a czy podczas wlewania tej wody rybki mogą być w akwarium, czy musze je przełożyć na chwile do mniejszego ??
- lolek
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Karol
- Kontakt:
Destylowanej raczej nie kupisz bo destylarki to urządzenia muzealne. Ale demineralizowaną i owszem. Kupisz ją na stacji paliw, lub w supermarketach. Rybki oczywiście mogą być w akwarium.KanzerSuze pisze:To znaczy że moge bez problemu wlać wode destylowaną, tą co idzie kupić na stacji paliw do akwarium?? a czy podczas wlewania tej wody rybki mogą być w akwarium, czy musze je przełożyć na chwile do mniejszego ??
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat
-
- Stały bywalec
Rybki spokojnie moga byc w akwarium. Lepiej kupic ja w jakims markecie np Tesco czy Carefour, bo po prostu jest tania. Pamietaj zeby uwazac na ilosc tej wody, bo za duzo tez nie zdrowo. Ja wlewajac 5l obnizylam twardosc z 16 na 12 ;)
-
- Nowicjusz
hehe właśnie a ile mam tej wody wlać na 120L jak mam twardość 20 stopni?? Czy wlewać stopniowo i co jakiś czas sprawdzać twardość?? To dzisiaj sobie pojade jeszcze kupić tą wode;)
Bo rozumiem że pH wody także spadnie tak??
Może pomyślicie że jestem "głupi" ale naprawde wole sie spytać kogoś co miał z akwariami więcej doczynienia niż ja:D
Bo rozumiem że pH wody także spadnie tak??
Może pomyślicie że jestem "głupi" ale naprawde wole sie spytać kogoś co miał z akwariami więcej doczynienia niż ja:D
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Czytając o Twoich parametrach wody zastanowiłbym sie nad ponownym pomiarem, innym zestawem testów. Albo masz błędne pomiary, albo bez RO mzesz mieć tylko malawi i tanganikę... Wyniki sa w każdym razie, patrząc na polską średnią, mało prawdopodobne. Mydło nie powinno sie ci pienić...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Stały bywalec
Spokojnie na sam poczatek 10l mozesz wlac i zrobic test kropelkowy. Do jakiej wartosci chcesz zbic twardosc? Mysle, ze to bedzie ok 20l.
-
- Nowicjusz
A możecie podać jakie pomiary są najlepsze do mierzenia pH i twardości wody?? bo te co ja mam to właśnie wskazują taki poziom jak podałem:/ i najlepsze to w kranach u nas leci prawie taka woda:D