Powrót

Moderator: ModTeam

faja84
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 200
Imię: Arek

Powrót

Post autor: faja84 » 2008-04-06, 22:32

Witam wszystkich!!!
Jestem nowa osoba na forum. Parę lat temu jako dzieciak miałem akwa 50l lecz później z rożnych powodów musiałem zaprzestać z przygoda akwarystyczną. Teraz chciałem wrócić do dawnego hobby i mam parę pytanek. Możliwe że odpowiedzi na niektóre pytania są na forum a ja je przeoczyłem na wiec proszę o wyrozumiałość.

Posiadam już akwarium z szyby 10mm o wymiarach 100x50x45 (dłu,szer,wys)- są to wymiary zewnętrzne! Przeliczając litraż po wymiarach wewnętrznych wyszło mi jakieś 200l z groszemJ

Teraz pytania :
1. Mianowicie mam filtr kubełkowy tetra tec 700 i z tego co czytałem to raczej nie wystarczy wiec mam pytanie co dokupić( myślałem o kaskadzie żeby nie zawalać akwa w środku)? Nie wiem tylko o jakim przemiale ta kaskada miała by być skoro chciałbym aby pełniła role filtra mechanicznego.
2. Teraz odnosnie kubła jak go wyposażyć w media filtracyjne czy na przykład może być tak 2 pojemniki ceramika, 1 pojemnik bio kulki, 1 pojemnik gąbka i włóknina?
3. teraz pokrywa- Wormak 100x50 (trochę bublowata jak na mój gust ale co zrobić jest i już) –wiem ze na pewno musze dołożyć jeszcze światła aby moc hodować w akwa roślinki. Czy ktoś ma link jak przerobić taka pokrywę?
4. Grzałkę z wbudowanym termostatem mam o mocy 250 w tyle ze nie jest firmowa ( chyba chińska) i teraz pytanko czy dokupić jeszcze osobny termostat wyrazie czego jak by grzałka się zablokowała bądź coś takiego? Czy lepiej nabyć firmówke z wbudowanym termostatem?
5. Ostatnie pytanie mam odnośnie żwiru ponieważ dostałem od kumpla żwir ceramiczny czarny o grubości 2-4mm 15 paczek po 2 kg czy jest on odpowiedni do akwa? I czy jest go wystarczająca ilość?
Chyba to wszystko co na razie mnie najbardziej nurtujeJ Proszę o pomoc i fachowa poradę.

Pozdrawiam Arek.

Awatar użytkownika
macio
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 72
Imię: Maciek
Kontakt:

Re: Powrót

Post autor: macio » 2008-04-06, 22:43

faja84 pisze:. Ostatnie pytanie mam odnośnie żwiru ponieważ dostałem od kumpla żwir ceramiczny czarny o grubości 2-4mm 15 paczek po 2 kg czy jest on odpowiedni do akwa? I czy jest go wystarczająca ilość?

na 6cm warstwe wystarczy przelicz się tak długość x szerokość x wysokość żwiru czyli w tym przypadku 6cm warstwa podzielić na 1000
faja84 pisze:. Grzałkę z wbudowanym termostatem mam o mocy 250 w tyle ze nie jest firmowa ( chyba chińska) i teraz pytanko czy dokupić jeszcze osobny termostat wyrazie czego jak by grzałka się zablokowała bądź coś takiego? Czy lepiej nabyć firmówke z wbudowanym termostatem?
lepiej kup firmówke lepiej wydać te 60zł niż żeby rybki się ugotowały
faja84 pisze:Teraz odnosnie kubła jak go wyposażyć w media filtracyjne czy na przykład może być tak 2 pojemniki ceramika, 1 pojemnik bio kulki, 1 pojemnik gąbka i włóknina?
ja bym dał zamiast dwóch ceramik dał jedną ceramike i jedne biobale
Teraz kostka ;D

gizun
Akwarysta
Pojemność akwarium: 60
Imię: Kamil
Kontakt:

Re: Powrót

Post autor: gizun » 2008-04-06, 23:06

jak przerobić oświetlenie znajdziesz w dziale zrób to sam
grzałkę najlepiej tetry 200W
ex 700(mam taki w 60l hehe) będzie za słaby sprzedaj go i kup ex 1200