Kilka pytań amatora
Moderator: ModTeam
- Circadian
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Janek
Kilka pytań amatora
Witam serdecznie na forum. Jestem początkującym akwarystą i szukam odpowiedzi na kilka nurtujących mnie pytań. Liczę na fachowe odpowiedzi bardziej doświadczonych kolegów i koleżanek.
Na wstępie pochwale się sprzętem, aby było wiadomo o czym mówię. Mianowicie w czwartek założyłem 112L, filtr EHEIM 2213++, grzałka Fluval Tronic 100W, oświetlenie 1x18W z przodu + 1x aqua-glo 20W z tyłu.
1. Czytałem, że podmianę wody powinno się robić co 2 tygodnie 20-30%. Przy założeniu, że obsada zbiornika nie będzie zbyt duża, w podłożu i filtrze wykształci się korzystna flora a do wodę będzie się uzupełniać wodą ze środkiem kondycjonującym, np: tetra balance, to czy jest szansa podmieniać wodę w większych odstępach czasu?
2. Docelowo zaplanowałem sobie obsadę:
10x Danio pręgowany
8x Neon innesa
3x Piskorek
1x Zbrojnik niebieski
Czy nie jest to za dużo na taki zbiornik i czy można by było w późniejszych okresie dorzucić jeszcze ze 2 krewetki?
3. Czy ktoś ma doświadczenie z termometrem ciekłokrystalicznym firmy tetra? Zakupiłem, przykleiłem do szyby, a on na okrągło pokazuje 27st.C mimo, iż już 3 razy grzałkę przestawiałem aż do 22st.C. Czy taki termometr jest dokładny czy może warto zainwestować w tradycyjny termometr?
Proszę o rady i liczę na łaskawość moderatorów.
Pozdrawiam.
Na wstępie pochwale się sprzętem, aby było wiadomo o czym mówię. Mianowicie w czwartek założyłem 112L, filtr EHEIM 2213++, grzałka Fluval Tronic 100W, oświetlenie 1x18W z przodu + 1x aqua-glo 20W z tyłu.
1. Czytałem, że podmianę wody powinno się robić co 2 tygodnie 20-30%. Przy założeniu, że obsada zbiornika nie będzie zbyt duża, w podłożu i filtrze wykształci się korzystna flora a do wodę będzie się uzupełniać wodą ze środkiem kondycjonującym, np: tetra balance, to czy jest szansa podmieniać wodę w większych odstępach czasu?
2. Docelowo zaplanowałem sobie obsadę:
10x Danio pręgowany
8x Neon innesa
3x Piskorek
1x Zbrojnik niebieski
Czy nie jest to za dużo na taki zbiornik i czy można by było w późniejszych okresie dorzucić jeszcze ze 2 krewetki?
3. Czy ktoś ma doświadczenie z termometrem ciekłokrystalicznym firmy tetra? Zakupiłem, przykleiłem do szyby, a on na okrągło pokazuje 27st.C mimo, iż już 3 razy grzałkę przestawiałem aż do 22st.C. Czy taki termometr jest dokładny czy może warto zainwestować w tradycyjny termometr?
Proszę o rady i liczę na łaskawość moderatorów.
Pozdrawiam.
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
Re: Kilka pytań amatora
1 Jetem zwolennikiem zwykłych podmian, chemia w akwarium to zło konieczne tylko w przypadku choroby.
2 Obsada w miarę dobra, tylko ten glonojad jest niepotrzebny. Piskorki to minimum 5 sztuk.
3 Najlepszy jest zwykły termometr szklany. termometry na szybach mogą przekłamywać wyniki, z powodu oddziaływania temperatury zewnętrznej. Jeśli ten termometr jest dobry to sprawdź samą grzałkę.
2 Obsada w miarę dobra, tylko ten glonojad jest niepotrzebny. Piskorki to minimum 5 sztuk.
3 Najlepszy jest zwykły termometr szklany. termometry na szybach mogą przekłamywać wyniki, z powodu oddziaływania temperatury zewnętrznej. Jeśli ten termometr jest dobry to sprawdź samą grzałkę.
- Circadian
- Nowicjusz
W zasadzie glonojad już pływa bo wrzuciłem go wczoraj jako starter biologiczny. Jak na razie ma się świetnie i nie wygląda jakby wybierał sie na tamten świat. Dlaczego glonojad nie pasuje? I co z krewetkami?
- macio
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 72
- Imię: Maciek
- Kontakt:
dodaj jeszcze jedną 18w bo troche przymało jak będziesz chciał mieć rosliny dodaj jeszcze do świetlówek odbłyśnikiCircadian pisze:oświetlenie 1x18W z przodu + 1x aqua-glo 20W z tyłu.
lepiej żebyś robił podmianę legularnie cotydzięń 20-30% niedodawaj tego preparatuCircadian pisze:Czytałem, że podmianę wody powinno się robić co 2 tygodnie 20-30%. Przy założeniu, że obsada zbiornika nie będzie zbyt duża, w podłożu i filtrze wykształci się korzystna flora a do wodę będzie się uzupełniać wodą ze środkiem kondycjonującym, np: tetra balance, to czy jest szansa podmieniać wodę w większych odstępach czasu?
lepiej byłoby żebyć zrobił większe stado jednego gatunku ławicowego ja bym dał z 20 neonków są spokojniejsze niż danio lepiej też zamiast zbrojnika dał kilka kirysków czy otoskó poco ma się męczyć coprawda mógły spokojnie żyć w 100 litrach w każdym razie ja jestem przeciw codo pCircadian pisze:2. Docelowo zaplanowałem sobie obsadę:
10x Danio pręgowany
8x Neon innesa
3x Piskorek
1x Zbrojnik niebieski
może termostat w grzałce nawaliłCircadian pisze: krewettek zdecydowanie więcej min 10 sztuk spokojnie będziesz mógł dodać czy coś jeszczedodać to niewiem może parke ramirezów albo harem (niewiem czy w parach czy w haremach) pielęgniczek kakadu
Circadian pisze: 3. Czy ktoś ma doświadczenie z termometrem ciekłokrystalicznym firmy tetra? Zakupiłem, przykleiłem do szyby, a on na okrągło pokazuje 27st.C mimo, iż już 3 razy grzałkę przestawiałem aż do 22st.C. Czy taki termometr jest dokładny czy może warto zainwestować w tradycyjny termometr?
Ostatnio zmieniony 2008-04-06, 22:15 przez macio, łącznie zmieniany 2 razy.
Teraz kostka 

- kbtor
- Moderator
- Imię: Krzysiek
Bo jest to spora ryba i jak posadzisz delikatne roślinki to może je uszkodzić. I jest w akwarium niepotrzebny. glonów zje tyle co kot napłakał, musisz zapewnić mu drewno i odpowiedni pokarm dla zbrojników.
Nie wiem ile stoi to akwarium, ale nawet z zastosowaniem biostarterów, to tydzień jest minimalnym czasem, aby akwarium dojrzało. Oczywiście wieżę że właściwie wystartowałeś zbiornik i nie narażasz ryby na chorobę.
Krewetki możesz wpuszczać z chwilą ustabilizowania gospodarki wodnej w akwarium.
Nie wiem ile stoi to akwarium, ale nawet z zastosowaniem biostarterów, to tydzień jest minimalnym czasem, aby akwarium dojrzało. Oczywiście wieżę że właściwie wystartowałeś zbiornik i nie narażasz ryby na chorobę.
Krewetki możesz wpuszczać z chwilą ustabilizowania gospodarki wodnej w akwarium.
-
- Stały bywalec
- Imię: Brak
Krewetki sa zwierzetami stadnymi!Circadian pisze:Czy nie jest to za dużo na taki zbiornik i czy można by było w późniejszych okresie dorzucić jeszcze ze 2 krewetki?
Akwarium stoi od czwartku, a Ty juz ryby tam wkladasz? Dojrzewanie zbiornika to 21 dni, ktore mozna skrocic do 14 dodajac biostartera. A Ty po 3 dniach juz tam rybke lokujesz?Circadian pisze:W zasadzie glonojad już pływa bo wrzuciłem go wczoraj jako starter biologiczny. Jak na razie ma się świetnie i nie wygląda jakby wybierał sie na tamten świat. Dlaczego glonojad nie pasuje? I co z krewetkami?
- macio
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 72
- Imię: Maciek
- Kontakt:
lepiej szybko zaopatrz sie w mfc tropicala bo na 70% będzie rybia ospa
Teraz kostka 

- Circadian
- Nowicjusz
Akwarium stoi od czwartku, a Ty juz ryby tam wkladasz? Dojrzewanie zbiornika to 21 dni, ktore mozna skrocic do 14 dodajac biostartera. A Ty po 3 dniach juz tam rybke lokujesz?[/quote]Circadian pisze:W zasadzie glonojad już pływa bo wrzuciłem go wczoraj jako starter biologiczny. Jak na razie ma się świetnie i nie wygląda jakby wybierał sie na tamten świat. Dlaczego glonojad nie pasuje? I co z krewetkami?
Jeżeli pstrągi można hodować na wodzie wodociągowej to jaki jest problem w trzymaniu malutkiego zbrojnika w 112 L jeszcze niedojrzałym akwarium? Poza tym czy przypadkiem nie potrzebne są jakieś ryby żeby prawidłowo wystartować akwarium? Jak ma się wykształcić prawidłowa flora bakteryjna przez 21 dni bez żadnej rybki, która nie narobi do zbiornika?
Co do rybiej ospy to prosiłbym o bardziej rozwiniętą odpowiedź, bo nie rozumiem co miałoby być przyczyną w świeżo zakładanym zbiorniku praktycznie bez żadnej obsady?
-
- Stały bywalec
Rownowage biologiczna maja zapewnic rosliny, dzialajacy filtr, grzalka i swiatlo, powstana bakterie i one beda mogly rozkladac zwiazki azotu. A bez tych bakterii jak odchody zbrojnika beda rozkladane ?Circadian pisze:Jeżeli pstrągi można hodować na wodzie wodociągowej to jaki jest problem w trzymaniu malutkiego zbrojnika w 112 L jeszcze niedojrzałym akwarium? Poza tym czy przypadkiem nie potrzebne są jakieś ryby żeby prawidłowo wystartować akwarium? Jak ma się wykształcić prawidłowa flora bakteryjna przez 21 dni bez żadnej rybki, która nie narobi do zbiornika?
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Marysia
Circadian wyraźnie napisał, że rybka jest traktowana jako swojego rodzaju biostarter i postąpił jak najbardziej prawidłowo. Taki sposób startowania zbiornika staje się coraz bardziej powszechny i logiczny. W krótkim czasie po założeniu zbiornika wpuszcza się rybkę-kamikaze, której odchody mają stanowić pożywkę dla wytwarzających się bakterii nitryfikacyjnych, dzięki czemu będą się one szybciej namnażać. Co komu po zalanym zbiorniku z włączonymi urządzeniami, jeśli wytwarzające się bakterie nie mając co"jeść" będą obumierały zamiast zwiększać populację. Zamiast wpuszczania rybki można na starcie obsadzić zbiornik roslinami i wsypać trochę pokarmu dla rybek. Resztki roślinne i rozkładający się pokarm będzie stanowił równie dobrą pozywkę dla tworzącej sie flory bakteryjnej.
Zresztą o tej metodzie pisała już na tym forum Nicole.
Circadian pod tym względem zrobiłeś wszystko jak najbardziej prawidłowo, natomiast co do ograniczania chemii do niezbędnego minimum i stosowania cotygodniowych podmian wody przychylam się do opinii przedmówców.
Pozdrawiam.
Zresztą o tej metodzie pisała już na tym forum Nicole.
Circadian pod tym względem zrobiłeś wszystko jak najbardziej prawidłowo, natomiast co do ograniczania chemii do niezbędnego minimum i stosowania cotygodniowych podmian wody przychylam się do opinii przedmówców.
Pozdrawiam.
-
- Stały bywalec
Jakos wczesniej kazdy zalewal i czekal 3 tygodnie i nic nikomu nie obumieralo. Ja jestem za starymi sprawdzonymi metodami, a nie "rybkami kamikaze".
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Marysia
Nie możesz twierdzić, że nie obumierały, przecież nie badałaś tego pod mikroskopem /a jeśli badałaś to zwrócę ci honor/. Rozumiem, jeśli jesteś przywiązana do starych metod ale nie możesz tak kategorycznie krytykować Circadiana i twierdzić, że zrobił źle tylko dlatego, że odszedł od pewnych stereotypów i zastosował inną metodę zresztą w pełni uzasadnioną i coraz powszechniej stosowaną.JARA pisze:Jakos wczesniej kazdy zalewal i czekal 3 tygodnie i nic nikomu nie obumieralo. Ja jestem za starymi sprawdzonymi metodami, a nie "rybkami kamikaze".
-
- Stały bywalec
Szczerze? Pierwszy raz slysze o tym, ze podczas dojrzewania akwarium wrzuca sie rybke jaki biosterter.
edit:
Ale skoro to jakies nowoczesne metody przez was praktykowane to musicie mi wybaczyc brak niewiedzy.
edit:
Ale skoro to jakies nowoczesne metody przez was praktykowane to musicie mi wybaczyc brak niewiedzy.