rodzaje świetlówek
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Damian
rodzaje świetlówek
;-) Witam. Pytanie może banalne. Czy świetlówki firmy HAGEN są złe czy może drogie, że mało akwarystów opisuje ich znaczenie. Jeżeli tak jest to jekie są najbardziej optymalne, i dla roslin i dla ryb? Dzieki.
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 300
- Imię: Maciek
- Nazwisko: Kaznowski
- Kontakt:
Re: rodzaje świetlówek
te świetlówki nie są dobre polecam philps aquarella dla roślin i PHILIPS MASTER TL-D /865 dla światło dzienne.
i na następnym razem proszę szukać na forum jest wiele informaji o świetlówkach.
i na następnym razem proszę szukać na forum jest wiele informaji o świetlówkach.
-
- Nowicjusz
podpowiedzi jest wiele, ale o firmie HAGEN ZBYT MAŁO.mam 450l akwarium głównie 8 dużych paletek, kilkanascie neonek, glonojada i dwa kiryski póki swietlówki były nowe roślinki szły ku górze właśnie z firmy hagen, minął rok i widzę, że rosliny marnieją. Oświetlenie nie jest zadziwiająco mocne, po jednej sztuce san, flora i power glo, ale nie miałem glonów i tak jak wspomniałem rośliny nie marniały. Zastanawiam się właśnie nad wymianą lamp. Gdzie, a może w sklepie internatowym mozna zapoznać się z nazwami i wyborem tych świetlówek?
- lolek
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Karol
- Kontakt:
trio po co ci takie drogie świetlówki jakie i ile Ci jest potrzebnych??? Ja u siebie w 126l akwarium mam świetlówki Philipsa i mam bardzo dobre oświetlenie.
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 300
- Imię: Maciek
- Nazwisko: Kaznowski
- Kontakt:
a trio, jeszli masz dużo roślin to zainstaluj dodatkowe oświetlenie :-)
na twoje akwa dołuż 3x54 w t5 świetlówki (jeszli masz dużo roślin)
na t5 świetlówki polecam świetlówki sylvania :-D
na twoje akwa dołuż 3x54 w t5 świetlówki (jeszli masz dużo roślin)
na t5 świetlówki polecam świetlówki sylvania :-D
-
- Nowicjusz
główną rośliną jest nurzaniec wielki, szybko rośnie i robi efekt na 60 cm wysokości zbiornika, jest faktem, po co wydawać tyle kasy jak za mniej można mieć więcej swiatła, rozświetliliście mi temat świetlówek spróbóję PHILIPSA.
- lolek
- Zakręcony forumowicz
- Kontakt:
Masz akwarium 450l więc pewnie 2x36W, i tu masz małe pole do popisu. Nawet przy dobrym wyborze świetlówek światła będzie mało. Dołożenie światła w tak dużym zbiorniku to nie tania inwestycja. Przy takiej wysokości zastanowiłbym się nad HQI.
A zapomniałem zapytać masz standardowe oświetlenie???
A zapomniałem zapytać masz standardowe oświetlenie???
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat
-
- Nowicjusz
standardowe 3 x 40W hagena zmieniając na wyższą moc potrzeba wymiany stateczników i to też wiąże się z wydatkiem, nie powiedziałem jeszcze ostatniego słowa i dzien dobry Philipsowi, ale trzeba sie zastanowić nad słusznym wyborem choć jak znam życie jak nie sprawdzisz nie będziesz wiedział. Poszukam tych świetlówek o, których pisaliście i zapoznam się z ich światłem.
- lolek
- Zakręcony forumowicz
- Kontakt:
trio pisze:3 x 40W
To są świetlówki 40W??? Musisz zainwestować w rośliny które nie mają wysokich wymagań względem światła. Przeczytaj sobię artukuł który zamieściłem w temacie z stronami www. Wtedy na pewno będziesz więcej wiedział na temat światła. Ale 120w na 450l to mało.
- Piwosz
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Konrad
- Kontakt:
Firma hagen takie produkuje...lolek pisze:To są świetlówki 40W???
- lolek
- Zakręcony forumowicz
- Kontakt:
Piwosz to mi się wydaje że będą pasować 36w, dziwne bardzo dziwne
- Piwosz
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Konrad
- Kontakt:
świetlówka 40W ma 120cm długosci... 36W także ma 120cm więc będzie pasować....
świetlówki 40W produkuje także firma ADA.
CO jest takie dziwne?lolek pisze:dziwne bardzo dziwne
świetlówki 40W produkuje także firma ADA.
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Marysia
Niekoniecznie będzie pasować, bo hagen ma też świetlówki 40w o długości 104,7 cm więc wtedy długością pasuje 38w.Piwosz pisze:świetlówka 40W ma 120cm długosci... 36W także ma 120cm więc będzie pasować
-
- Nowicjusz
przepraszam, że nie odpisywałem, ale nie mam na codzień internetu więc nie mogę zbyt długo przesiadywać, a czas przed monitorem leci jak opętany. Hagen ma swietlówki 40W o dł 120 cm. Zastanawiam się jeszcze nad wyborem oświetlenia i nie wiem jeszcze jak to będzie na razie Philips i Narva, ale tak jak pisaliście rozstaw jest zblizony do 150 więc, albo lepsze światło, zmiana oświetlenia , rozstawu i stateczników, albo, póki nie zbiorę odpowiedniej kasy trzeba zadowolić się mniej wymagajacymi roslinami