plexiland.com/plyty-pe-i-pp/

Łączenie akwariów za pomocą rury / pomostu / tunelu

Sprzęt do akwarium słodkowodnego.

Moderator: ModTeam

KBum
Forumowicz
Pojemność akwarium: 28
Imię: Staszek

Łączenie akwariów za pomocą rury / pomostu / tunelu

Post autor: KBum » 2008-04-08, 21:02

Witam

Co sądzicie o połączeniu dwóch akwariów za pomocą "przeźroczystej rury" - tzn. czegoś, na kształt spłaszczonej rury zalanej wodą i przechodzącej z jednego akwarium do drugiego (końce pod powierzchnią wody).

Mam dwa akwaria i chce je postawić obok siebie na półce. Pewnie ktoś powie, żeby kupić jedno w odpowiednim rozmiarze, ale to u mnie nie przejdzie, bo mam akwarium na półce i na pewno się trochę wygnie. A to się skończy zapewne pęknięciem dna.

Obecnie mam zalane tylko jedno akwarium, które jest wg. wszelkich standardów małe.

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Re: Łączenie akwariów za pomocą rury / pomostu / tunelu

Post autor: maol » 2008-04-08, 21:55

Zrobić się pewnie da, ale nie będzie łatwo i raczej nie ma to sensu.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

croc
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 25
Imię: Grzegorz

Re: Łączenie akwariów za pomocą rury / pomostu / tunelu

Post autor: croc » 2008-04-09, 10:48

bardzo ciekawy pomysł, który nie jednemu na pewno chodził po głowie. Pytanie, jak spowodować aby pomost połączeniowy był na tyle elastycznie posadowiony w jednym z akwariów, żeby kompensował ich nierównomierny ruchy. A ruchów nie da się uniknąć (inne pojemności, termika, posadowienia, itp). Trzeba by było opracować, coś na kształt elastycznego połączenia z jednej strony (folie, silikony, elastyczne plastiki), tak jak to są łączone płyty w konstrukcjach budowlanych (dylatacje).

Łączenie "na sztywno" raczej skończy sie pęknięciem pomosty, lub jednego z akwariów.
Ostatnio zmieniony 2008-04-18, 22:28 przez croc, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ