mam problem z samicą gupika. Jest osowiała i często siedzi przy dnie. wydaje mi sie że trochę wyblakła. Odchody częste, w kolorze rózowym, wydłużone, właściwie wydala je prawie bez przerwy, wyglądają trochę jak ochotka (trochę jaśniejsze).
Akwariom 60 L, obsada 3 gupiki 1 samiec i 2 samice. akwarium ma 10 dni rybki od dwóch dni. Filtr wewnetrzny z napowietrzaczem, temperatura 23-24 stopnie.
Pozostale gupiki zdrowe, ale często trzymaja się przy powierzchni. Apetyrty dopisuja, może u tej chorej samiczki trochę gorzej. Karmie pokarmem płatkowym tetry.
Czy moze ktoś pomóc w djagnozie i ewentualnie podać środki zaradcze. Jestem początkuącu i nie za bardzo wiem co robić.
Chory gupik.
Moderator: ModTeam
- antioch
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Robert
Re: Chory gupik.
podejrzewam, jak inni mnie uczyli, że problem tkwić może w zbyt wczesnym wpuszczeniu ryb do "świeżego" akwarium. Czy jak zakładałeś akwarium 10 dni temu to wpuściłeś jakieś bakterie, które odpowiadają za czyszczenie wody z toksycznych związków? Nie jestem ekspertem od chorób ale postaraj się poszukać czegoś na temat objawów jakie widzisz u swojej rybki. Jest tego pełno na forum