Ile światła potrzebują mchy?
Moderator: ModTeam
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: BD
Ile światła potrzebują mchy?
No właśnie. Pytanie jak w temacie. Mam zamiar kupić sobie kilka gatunków mchów (jawajski, płaczący, może zdrojek i może jeszcze jakiś). Czytałem na temat mchów już dość sporo i jedne publikacje głoszą iż mchy rosną sobie w zacienionych miejscach i nie potrzeba im za wiele światła i inni twierdzą, że trzeba im dać dużo światła aby szybko rosły. To w końcu jak jest. Potrzebują dużo światła czy raczej cień. Czy standardowa świetlówka 15W w 60L wystarczy?
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Grzegorz
Re: Ile światła potrzebują mchy?
No więc zapewnie jest tak jak to sam napisałeś: Jak dasz dużo światła to szybko urośnie, a jak mało to bardzo powoli lub wcale. Biorąc do tego pod uwagę fakt, że niektóre mchy z założenia rosnął szybko, a inne wolno, to niektórym słabe światło wystarczy, a innym nie. ;-)
Ja trzymam w sumie 4 gatunki i je dobrze doświetlam, więc zasuwają, że aż miło. 15w na 60l raczej nie da wzrostów.
Ja trzymam w sumie 4 gatunki i je dobrze doświetlam, więc zasuwają, że aż miło. 15w na 60l raczej nie da wzrostów.
-
- Akwarysta
- Imię: BD
A trzeba CO2 dla mchów.
-
- Przyjaciel forum
- Imię: Grzegorz
Ponadto co powiedzial croc, przy wiekszej ilosci swiatla mchy rosna bardziej "puszyste" i kompaktowo. Przy malej ilosci swiatla wygladaja raczej jak klab cienkich zielonych nitek. CO2 nie jest konieczne ale z CO2 zawsze lepiej.