jakie towarzystwo dla grubowarga dwubarwnego ?
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Basia
jakie towarzystwo dla grubowarga dwubarwnego ?
Zakładam zbiornik 200 l (100x40x50). W planach ma to być biotop Azji (Sumatra) więc głównie mają być brzanki sumatrzańskie. Bardzo spodobał mi sie grubawarg dwubarwny. Czy może ktoś doradzić w towarzystwie jakich ryb (z Azji) mógłby mieszkać 1 grubowarg ?
- JARECZEK
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 96
- Imię: Jarek
Re: jakie towarzystwo dla grubowarga dwubarwnego ?
Może Gurami albo wielkopłetwy?
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Rafael
Re: jakie towarzystwo dla grubowarga dwubarwnego ?
Ja ze swej strony mogę tylko doradzić, czego NIE można trzymać z grubowargami.
Grubowarg znacznie agresywniej reaguje na ryby koloru czerwonego lub mające jakieś części ciała czerwone. Dlatego skrzeczyki czy bojowniki raczej odpadają, a chyba też i prętniki. Nie sprawdziłem tego osobiście, opieram się na doświadczeniach innych, ale to prawdopodobnie prawda, bo nawet w akwarystycznych widzę, że akwaria z labeo są dokładnie pozbawione czerwonych ryb.
Pewnie ryby tego koloru bardziej przypominają mu osobniki swojego gatunku. A wogóle grubowarg to podobno bardzo wredna ryba...
Grubowarg znacznie agresywniej reaguje na ryby koloru czerwonego lub mające jakieś części ciała czerwone. Dlatego skrzeczyki czy bojowniki raczej odpadają, a chyba też i prętniki. Nie sprawdziłem tego osobiście, opieram się na doświadczeniach innych, ale to prawdopodobnie prawda, bo nawet w akwarystycznych widzę, że akwaria z labeo są dokładnie pozbawione czerwonych ryb.
Pewnie ryby tego koloru bardziej przypominają mu osobniki swojego gatunku. A wogóle grubowarg to podobno bardzo wredna ryba...