Zmiana Ph wody
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 120
- Imię: PATRYCJA
- Kontakt:
Re: Zmiana Ph wody
Albo możesz dodawać PH minus z "sera" do tego momentu aż ph osiągnie prawidłową wartość ... ;)
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Janusz
a jakie dawki należy stosować ?...kupiłem, aquacid ph minus 30 ml, w moim akwarium jest pH 7,5, a może nawet więcej, a chciałbym obniżyć do 7,0....ile mam dawkować ?Pati ;) pisze:Albo możesz dodawać PH minus z "sera" do tego momentu aż ph osiągnie prawidłową wartość ... ;)
- lolek
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Karol
- Kontakt:
A czytałeś instrukcję??? Ja zostawiłem sprawę PH, nie będę lał kwasu do akwarium.
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat
-
- Nowicjusz
pisze tylko tyle, ze należy dawkować stopniowo (bez ilości)...ale co rozumieć przez to "stopniowo", czy naraz 1-2-3 krople, a może więcej ?
- lolek
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Karol
- Kontakt:
dodawaj kilka kropel i poczekaj godzinę zmierz ph jak będzie za wysokie to dodaj i znowu poczekaj. Moim zdaniem stosowanie tego typu środków nie ma sensu, bo będziesz miał straszne zmiany ph, co może tylko i wyłącznie zaszkodzić.
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Grzegorz
to ile masz dolać kwasu do akwarium zależy od wielkości zbiornika i kH. Podaj oba parametry, to Ci pomogę. 0,5ml możesz dodać bez obaw, choć rzeczywiście należałoby się zastanowić czy zmiana 7,5 na 7,0 jest konieczna. 7,5 to nie takie złe pH. Wiekszość ryb sobie z tym poradzi. Ryby wymagające (pieklęgniczki i paletki) się i tak w takiej wodzie nie rozmnożą, bez względu na to czy będzie to 7,5 czy 7,0.
-
- Nowicjusz
1. akwarium (bojownik)
30l
KH 8
GH 13
pH 7,5-7,8
2. akwarium (labeo, sumatra, drobnoustek, platka, prętnik, 3 brzanki różowe)
40l
KH 7
GH 14
pH 7,5-7,8
PH dlatego chce zmiejszyć, gdyż przeczytałem, że np.prętnik może mieć do 7,2; sumatra do 7,0; bojownik do 7,2
30l
KH 8
GH 13
pH 7,5-7,8
2. akwarium (labeo, sumatra, drobnoustek, platka, prętnik, 3 brzanki różowe)
40l
KH 7
GH 14
pH 7,5-7,8
PH dlatego chce zmiejszyć, gdyż przeczytałem, że np.prętnik może mieć do 7,2; sumatra do 7,0; bojownik do 7,2
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
bez przesady.... masz bardzo dobre parametry wody dla tych ryb. Nie ruszaj tego, bo mozesz bardziej zaszkodzic, niz pomóc...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Grzegorz
i o to właśnie chodzi. :-)
-
- Nowicjusz
ja jestem zielony z tego tematu...jak tak twierdzicie, to zostawiam jak jest...dzięki za info ;-)
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Dokładnie ja mam podobna sytuację i też mam ok. 7,5 ph i jakoś rybki całkiem nieżle żyją ... napisałam ren preparat bo troszke zmniejsza ph, ale oczywiście nie mozna przedawkowac, bo inaczej woda skwaśnieje i będzie jescze gorzej
:mrgreen:

-
- Nowicjusz
no cóż, niestety, ale dla początkujących, pierwszymi doradcami są sprzedawcy w sklepach zoologicznych. Przy obsadach i wielkości akwarium konsultowałem się z nimi, teraz wiem, że był to błąd, gdyz najpierw trzeba było poszperać w necie (np. to forum)....teraz wiem, ze np. labeo, który na razie nie jest duży, sporo podrośnie i będzie potrzebował więcej przestrzeni.....na jesień mam w planie kupić akwarium ok. 150 l, na razie nie mam kasy, bo sporo wydałem na te dwa.kbtor pisze:chief, parametry masz dobre, ale odsadę w 40 litrach tragiczną. Męczysz ryby.
@kbtor, czy możesz rozwinąć temat, które rybki nie powinny być z innymi ? i na czym polega to męczenie....jak na razie to nie zauważyłem, aby się wzajemnie atakowały, czy tez któreś specjalnie chowały przed innymi.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Uważaj na tego labeo..., bo kiedy podrośnie może podgryzać inne ryby i szaleć w akwarium także polecam w przyszłóści kupić to akwarium 150l ... Kiedyś miałam labeo z kiryskami i brzankami to był takim diabłem, że oddałam go do sklepu :-|
-
- Akwarysta
- Imię: BD
Nie trzeba na siłę dążyć do obniżenia pH. Jak ktoś już stwierdził może to zaszkodzić a nie pomóc. Najważniejsze, aby pH był stabilne. Jak chcesz mieć pH ok. 7 to podam Ci mój sposób (choć ameryki nie odkryłem). Wystarczy, że zbijesz twardość węglanową do wartości 1. pH Samo się ustabilizuje na poziomie ok. 7. Możesz to zrobić żywicą jonowymienną (np. zoolek woreczek 5zł). Musisz do tego kupić litrę kwasu akumulatorowego w sklepie motoryzacyjnym (ok. 3zł). Potrzebny będzie do regeneracji woreczka.