Czyszczenie węży w filtrze zewnętrznym - jak często?

Moderator: ModTeam

kalito
Forumowicz
Pojemność akwarium: 54
Imię: Andrzej
Kontakt:

Czyszczenie węży w filtrze zewnętrznym - jak często?

Post autor: kalito » 2008-04-16, 22:03

Witam!

Mam pytanie jak w temacie. Ciekawy jestem jednej rzeczy. Dzisiaj stało się coś dziwnego w akwarium. Z węża wylotowego z filtra do akwarium przedostało się mnóstwo osadów, które zbierały się na wężu. Czy to normalne? Filtr pracuje mniej niż miesiąc, a byłem przekonany, że w wężu wylotowym nic wielkiego zbierać się nie będzie. A tu teraz patrzę i mi w akwa śnieg pada (całe płaty wydmuchało przez deszczownicę) :( Czy to normalne?
pozdrawiam
Kalito
Obsada (54l):
9 neonów
5 krewetek amano

cube
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 0
Imię: krzychu

Re: Czyszczenie węży w filtrze zewnętrznym - jak często?

Post autor: cube » 2008-04-16, 22:23

raczej nie bardzo zobacz co się w filtrze dzieje może tam się coś stało

croc
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 25
Imię: Grzegorz

Post autor: croc » 2008-04-16, 23:04

jaki filtr, jakie wkłady?
działa od miesiąca?
czy coś przy nim majstrujesz?
włączanie i wyłączanie od czasu do czasu?
bawisz się regulacją mocy?
czy ten syf jest biały, czy może brązowy?
czy opada na dno, czy pływa?

kalito
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: kalito » 2008-04-17, 09:23

Filtr Tetratec EX600. Wkłady już opisywałem w innym wątku:

- gąbka
- ceramika (mech)
- biokulki
- gąbka
- wata.

Działa od miesiąca (niecałego nawet), Nic nie majstruję. Przy rozruchu tylko zmieniłem kolejność wkładów, ale to było jakiś czas temu. Chodzi cały czas bez wyłączania. Regulacją mocy czasem się bawię, ale w rozsądnym zakresie, głównie skręcam podczas karmienia. Ten syf ma postać płatów (odpada z węża, teraz już praktycznie wąż jest czysty), płaty są białe. Syf pływa z nurtem, a potem opada na dno, część oczywiście zostaje wciągnięta z powrotem do filtra.
Syf zaczął niespodziewanie wypływać, pieron wie dlaczego, gdyż ani nie podkręciłem wtedy mocy, ani go nie zatrzymywałem, a tu nagle patrzę w akwarium śnieg z deszczownicy leci, widzę na wężu odpadające płaty.
Podejrzewałem nawet, że podczas rozbierania filtra w celu zamiany kolejności mediów jakieś 3 tygodnie temu źle go złożyłem (robiłem to na "mokro", część biobali rozpłynęła się w wodzie gdy wyciągnąłem górną szufladę, ale potem to złożyłem - gdyby szuflady dobrze jedna na drugą nie weszły, to pewnie filtr by się nie zamknął). Wczoraj po incydencie rozłożyłem go ponownie, tym razem na sucho, żeby mieć pewność, że w środku wszystko jest ok - i jest ok. Zauważyłem, że górna warstwa waty była podwinięta, co powodowało, że część wody mogła ją omijać. Została wymieniona na nową. Może grubszą warstwę zastosować? Teraz jest taka jaką dali z filtrem.
Co o tym myślicie?
pozdrawiam
Kalito
Obsada (54l):
9 neonów
5 krewetek amano

Awatar użytkownika
dzidek1983
Obłąkany forumowicz
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: dzidek1983 » 2008-04-17, 09:28

Mój działa od listopada.. nie licząc deszczownicy i siteczka na prefiltrze, to węży jeszcze nie czyściłem

croc
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 25
Imię: Grzegorz

Post autor: croc » 2008-04-17, 10:23

myślę, że zastoswałeś wadliwe, lub niskiej jakości wkłady. Biobale nie mają prawa się "rozpłynąć" w wodzie. To jest porowata ceramika.

Najlepiej byłoby chyba jednak stopniowo podmienić te biobale na takie, które się nie rozpływają. Na samej górze szczelnie położyć jedną warstwę waty, która wyłapie drobinki.

A węże czyści się gdy są brudne. Czasami to może być raz na miesiąc, a czasami raz na rok. Zależy to od wielu czynników. Myslę, że osoby karmiace paletki surową siekaną wołowiną mają troszkę więcej problemów z wężami, niż ci którzy karmia ryby np solowcem lub innymi małymi skorupiaczkami.

kalito
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: kalito » 2008-04-17, 10:47

croc pisze:Biobale nie mają prawa się "rozpłynąć" w wodzie. To jest porowata ceramika.
A właśnie, że nie. Biobale dawane przez Tetrę są z plastiku i są lżejsze od wody.
croc pisze:Najlepiej byłoby chyba jednak stopniowo podmienić te biobale...
Tak też zamierzam. Tylko stopniowo, bo filtr już dojrzał, a nie chcę co chwilę przez to przechodzić ;) Miałeś rację odnośnie kiepskich wkładów Tetry... Trzeba powymieniać.
pozdrawiam
Kalito
Obsada (54l):
9 neonów
5 krewetek amano

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Post autor: marthinez » 2008-04-17, 10:48

kalito pisze:Zauważyłem, że górna warstwa waty była podwinięta, co powodowało, że część wody mogła ją omijać. Została wymieniona na nową. Może grubszą warstwę zastosować? Teraz jest taka jaką dali z filtrem.
Dobra rada: Wywal tą watę, bo to ścierwo i słabo spełnia swoją rolę. Kup normalną w paczkach (polecam watę Sery). Jak miałem tą orginalną watę to też czasami:
kalito pisze:Z węża wylotowego z filtra do akwarium przedostało się mnóstwo osadów, które zbierały się na wężu.
Także nie ma się co przejmować. Po wymianie powinno być dobrze.
kalito pisze:Przy rozruchu tylko zmieniłem kolejność wkładów
To też jest duży błąd. Znam wielu ludzi, którzy tak robili i mieli zawsze przez to kłopot. Nie po to producent tak ustalił (na podstawie wielu testów) żeby to zmieniać.

kalito
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: kalito » 2008-04-17, 10:55

marthinez pisze:Nie po to producent tak ustalił (na podstawie wielu testów) żeby to zmieniać.
I tu mamy punkt wyjściowy do kolejnej dyskusji... Właśnie każdy mi polecił zmianę kolejności. Z drugiej strony jeśli ufasz producentowi w kwestii kolejności wkładów, to dlaczego mu nie ufasz w kwestii jakości waty? Może układ mediów jest taki jak ta wata, czyli generalnie:
marthinez pisze:ścierwo
Jeśli się producent pomylił w doborze waty (wiele testów!), to mógł się pomylić w kolejności warstw. Widzę brak konsekwencji w Twoim poście ;-)

Niemniej uwagi sobie wezmę do serca, watę spróbuję wymienić przy najbliższej okazji, a inne media (głównie biobale) wymienię w przyszłości.
Kurde człowiek uczy się cały czas ;-)
pozdrawiam
Kalito
Obsada (54l):
9 neonów
5 krewetek amano

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Post autor: marthinez » 2008-04-17, 11:06

To wszystko co powiedziałem (napisałem) jest na bazie doświadczeń moich i moich znajomych. Zrobisz jak zechcesz. :-/
Mimo wszystko pozdrawiam i życzę rozwiązania problemu.
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

kalito
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: kalito » 2008-04-17, 13:49

Żeby nie było niejasności - ja nikomu nie chcę ujmować wiedzy i doświadczenia. Zripostowałem jedynie dlatego, iż w swoim poście nie powołałeś się na swoje doświadczenie tylko na doświadczenie i wiedzę producenta, w innym zaś akapicie tę wiedzę zanegowałeś. Stąd mi wynikła sprzeczność. Jakbyś powiedział, iż z doświadczenia wiesz, iż proponowany przez producenta układ warstw filtracyjnych w filtrach Tetra jest odpowiedni, to bym słowa nie powiedział :-) Więc proszę się nie obrażać 8-)

A propos tematu - watę Sery kupiłem, włożyłem dosyć dużo, zobaczymy co z tego będzie. Może pomóc, bo jak poprzednia warstwa waty była zawinięta (nie pokrywała całej powierzchni), to pewnie mnóstwo drobiazgów wracało do akwarium bądź zostawało w wężu. Poobserwuję. Dzięki za podpowiedzi.
pozdrawiam
Kalito
Obsada (54l):
9 neonów
5 krewetek amano

ODPOWIEDZ