Jeszcze raz podłoże
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Grzesiek
- Kontakt:
Jeszcze raz podłoże
A więc czytam te wszystkie posty o podłożu i tak sie zastanawiam i rozmyślam:) Akwarium mam 240 l dziś mam zamiar zrobić całkowity reset bo straszny bałagan sie zrobił i wogule ;/ No więc dokupiłem żwiru i teraz zastanawam sie co pod żwir, po przeczytaniu tych postów wymyśliłem tak delikatna warstwa żwiru tak z 1cm pozniej torf taki ph3,5 do 5,5 bez chemi warstewka cieniutka dalej znowu zwirek z 2cm i na to szlam z odstanego akwarium i kolejna warstwa żwiru.Gdzieniegdzie kulki gliniane zakupione na allegro.mam nadzieje ze takie podłoze bedzie dobre dla roślinek.Oświetlenie 0,55w/l oczywiscie co2 nawóz jakiś mam ale czy skutecznY??W niedalekiej przyszłości zaopatrze sie w jakis konkretny.A więc czekam na sugestie i porrady co ulepszyc czy tak bedzie dobrze czy nie...
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Brak
Re: Jeszcze raz podłoże
Jaki masz ten nawoz?
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Ten nawóz to jakiś specyfik z allegro taki własnej roboty.Dostałem go w torebeczkach i kazano go rozpuscic w wodzie destylowanej
i tyle wiem na jego temat gdzies miałem jego skład ale cz prawdziwy?? .....

-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 85
- Imię: Piotr
- Kontakt:
witam co do podłoża ok tylko tego torfu to skromnie daj ;-)
a ten nawóz to pewno TMG lub PMDD (oczywiście podróbki)
jeżeli tak to powinien być ok jeżeli nie to podaj jego skład żeby nie okazało że to nawóz tylko makro a tak może być skoro rozpuszczałeś tylko zawartości torebeczek
a ten nawóz to pewno TMG lub PMDD (oczywiście podróbki)
jeżeli tak to powinien być ok jeżeli nie to podaj jego skład żeby nie okazało że to nawóz tylko makro a tak może być skoro rozpuszczałeś tylko zawartości torebeczek
miłego dnia 

-
- Nowicjusz
- Kontakt:
A jescze takie pytanko bo wymysliłem sobie tak że ten torf wsypałem w rajtuze
i umiescilem go ładnie na długosci akwarium pod żwirkiem tylko tak troszke wiecej go dalem
czy to moze zaszkodzic w czyms??

-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 85
- Imię: Piotr
- Kontakt:
to zależy co znaczy" tak troszkę "gelu1 pisze:tylko tak troszke wiecej go dalemczy to moze zaszkodzic w czyms??
nadmiar kwasów humusowych może spowodować zahamowanie wzrostu roślin a torf właśnie takowe w sobie ma są one pożyteczne ale nie w nadmiarze. głównie dla nich używa się torfu w akwarium
miłego dnia 

-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kamil
- Kontakt:
http://www.allegro.pl/item350189357_naw ... rmula.html link do tego nawozu w torebkach(tez go uzywam)