Cześć.
Mam problem mam akwarium 30l i do niedawna miałem roślinki ale wszystkie pozdychały nie wiem co się stało ryby skubały te roślinki ale myślałem że to nic nie znaczy i nic z tym nie robiłem ale pewnego dnia zauważyłem że roślinki zaczęły zdychać zacząłem stosować odżywkę mineralną dla roślin nazywała się AQUA PLANT z firmy Tropical ale to nic nie pomagało.Roślinki skubały welony,gubiki i czasami skalar ale bardzo rzadko. I mam do was pytanie jak może zrobić żeby żywe rośliny trzymały się w moim akwarium? A w akwarium woda trzyma temperaturę 23-25 stopni i oświetlane jest cały dzień tylko na noc jest wyłączane mam też filtr oraz pompkę. Proszę pomocy bo te sztuczne gdzieś bardzo szybko się brudzą niż żywe i żywe lepiej wyglądają.
rośliny padają
Moderator: ModTeam
- macio
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 72
- Imię: Maciek
- Kontakt:
Re: rośliny padają
po pierwsze dla welonów to min 80lna jednego na skalary zbiornik za mały min 200l i wyskośc min50cm roślinki zjadły ci welony jak mało wytrzymałe zielsko masz zgineły zapewne tez z powoedu oświetlenia akwa uważa sie min0,5w/1l by mieć coś fajniejszego
Teraz kostka 

- macius1
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 30
- Imię: Maciej
- Kontakt:
światło spełnia wymagania akwarium na 100% a co do welonów i skalarów to wiem że nie powinienem ich trzymać w takim zbiorniku no ale stało się i się nie odstanie a w dodatku moje ryby to największe lenie na świecie większość z nich leży na kamieniach i mało kiedy pływają ale są zdrowe a welon to siedzi na kamieniach bo nie ma siły pływać bo jest gruby szafa trzydrzwiowa (ale nie jest ciężarny chyba) no to wychodzi na to że mam welony to nie mogę mieć roślin tak?
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Brak
Niestety obsada dobrana fatalnie. 30l to fajny zbiornik na male krewetkarium. Roslini trzeba dobrac do ich wymagan. Pozbadz sie rybek i kup cos co sie nadaje do 30l.
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
macius1, najpierw zapoznaj się z potrzebami ryb, które w obecnej chwili męczysz. Następnie postaraj się stworzyć im godne warunki do życia. A kiedy już to zrobisz, to zacznij martwić się o gnijące roślinki.
Temat zamykam
Temat zamykam