POMOCY - Akwarium jest, rybki są ale nie ma wiedzy
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Anna
POMOCY - Akwarium jest, rybki są ale nie ma wiedzy
Witam, jestem w potrzebie bardzo szybkiego kursu jak opiekować się rybkami (jak na razie miałam tylko psy i koty) – zrobiłam straszną rzecz i uległam mojej córce i pozwoliłam na rybkę. Została wybrana Welonka i kula, ale jak sobie poczytałam o kulach i rybkach to pojechałam do sklepu i kupiłam rybce (no i córce) zestaw początkujący - 25l – tak wiem, wiem… Krótko opis – zestaw Boyu MT30 – pokrywa ze świetlówką 18W (włącznik światła na pokrywie), system filtracji biologicznej (przepływ 400l/h) wraz z wkładami: gąbka filtrująca, bio-kule, pierścienie ceramiczne i węgiel aktywny.
No i znowu dałam się namówić żeby rybka nie była samotna – i takim sposobem mamy 3 welonki (jedna to czarna teleskopowa ??) i 2 gupiki (parka). Starałam się jak najlepiej zrobić aby rybki się zadomowiły w akwarium (w sklepie dokupiłam do wody trochę chemii…..)
No a teraz pytanie – zestaw nie ma grzałki – czy to jest konieczne i jeżeli tak to jaka? A może wystarczy lampka w pokrywie ?
Termometr wskazuje 23 stopnie – czy to wystarczy?
Co z oświetleniem – czy lampka ma świecić cały czas – czy 12-14 godz?
Ile roślinek i jakie – na razie są tylko 2 plastikowe i zamek (to już pomysł mojej córki) i jest tam bardzo pusto, może coś innego powinnam dokupić? A może korzeń albo coś innego?
Czy mogę dokupić teraz te roślinki czy odczekać aż będzie sprzątanie w akwariu?
I teraz to najgorsze pytanie – niestety życie zmusza do tego że córka często jest u dziadków na kilka dni no i cały zwierzyniec jedzie z nami (teraz i rybki), jak najłagodniej transportować je, czy wyciągać je do woreczka ? To jest straszne ale nie mogę zostawić ich w domu na kilka dni bez jedzienie, czy mogę?
No i znowu dałam się namówić żeby rybka nie była samotna – i takim sposobem mamy 3 welonki (jedna to czarna teleskopowa ??) i 2 gupiki (parka). Starałam się jak najlepiej zrobić aby rybki się zadomowiły w akwarium (w sklepie dokupiłam do wody trochę chemii…..)
No a teraz pytanie – zestaw nie ma grzałki – czy to jest konieczne i jeżeli tak to jaka? A może wystarczy lampka w pokrywie ?
Termometr wskazuje 23 stopnie – czy to wystarczy?
Co z oświetleniem – czy lampka ma świecić cały czas – czy 12-14 godz?
Ile roślinek i jakie – na razie są tylko 2 plastikowe i zamek (to już pomysł mojej córki) i jest tam bardzo pusto, może coś innego powinnam dokupić? A może korzeń albo coś innego?
Czy mogę dokupić teraz te roślinki czy odczekać aż będzie sprzątanie w akwariu?
I teraz to najgorsze pytanie – niestety życie zmusza do tego że córka często jest u dziadków na kilka dni no i cały zwierzyniec jedzie z nami (teraz i rybki), jak najłagodniej transportować je, czy wyciągać je do woreczka ? To jest straszne ale nie mogę zostawić ich w domu na kilka dni bez jedzienie, czy mogę?
-
- Stały bywalec
- Imię: Brak
Re: POMOCY - Akwarium jest, rybki są ale nie ma wiedzy
Welona wymaga minimum 80l, oddaj rybki do sklepu. Kup grzalke, zwir (nie kolorowy), rosliny, moze byc korzen i np. 1 samca bojownika.
//edit
Na ile dni wyjezdzacie? Niby tydzien bez jedzenia rybki wytrzymaja, ale brak roslin robi niestety swoje czyli truje ryby wlasnymi odchodami.
//edit
Na ile dni wyjezdzacie? Niby tydzien bez jedzenia rybki wytrzymaja, ale brak roslin robi niestety swoje czyli truje ryby wlasnymi odchodami.
-
- Nowicjusz
- Imię: Anna
Dzięki,
Nie wiem czy mi się uda oddać rybki ale może postaram się znaleść dla nich dom - jutro pojedziemy kupić roślinki etc. i je dodać.
Wyjazdy sa często kilku dniowe 2-3 max 4 dni ( w takim wypadku może z roślinkami do jedzenia nie będzi tak żle) , co jakiś czas jest to na 2 tygodnie więc wtedy napewno będą jechały z córką.
Nie wiem czy mi się uda oddać rybki ale może postaram się znaleść dla nich dom - jutro pojedziemy kupić roślinki etc. i je dodać.
Wyjazdy sa często kilku dniowe 2-3 max 4 dni ( w takim wypadku może z roślinkami do jedzenia nie będzi tak żle) , co jakiś czas jest to na 2 tygodnie więc wtedy napewno będą jechały z córką.
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Grzegorz
dramat. Zrób jak Jara radzi - oddaj welonki. W 25l pozostaw te dwa gupiki, lub je też oddaj, a kup 5-8 neonów. I to wszystko. Gupiki będą się mnożyć i zaraz będzie problem jak ....
Dokup grzałkę i rośliny. Nie bierz ryb na te kilka dni ze sobą. 2-3 dni ryby sobie poradzą, a stres związany z wożeniem, oraz ryzyko wylania wody, stłuczenia akwarium jest większe. Może kogoś z sąsiadów namówisz na dokarmianie ryb, gdyby wyjazdy były dłuższe niż 3 dni.
Jeśli nie, to jednak chyba lepiej by było zaprzestać zanim się zacznie i po prostu oddać ryby, a trzymać samo akwarium (z wodą i roślinkami). Można wrzucić kilka małych krewetek. Te się jakoś wyżywią nawet przez tydzień lub i dwa. Z czasem jak życie może się inaczej ułoży, to dokupisz ryby.
To niestety ani pies, ani kot - w drogę zabierać się nie da.
Dokup grzałkę i rośliny. Nie bierz ryb na te kilka dni ze sobą. 2-3 dni ryby sobie poradzą, a stres związany z wożeniem, oraz ryzyko wylania wody, stłuczenia akwarium jest większe. Może kogoś z sąsiadów namówisz na dokarmianie ryb, gdyby wyjazdy były dłuższe niż 3 dni.
Jeśli nie, to jednak chyba lepiej by było zaprzestać zanim się zacznie i po prostu oddać ryby, a trzymać samo akwarium (z wodą i roślinkami). Można wrzucić kilka małych krewetek. Te się jakoś wyżywią nawet przez tydzień lub i dwa. Z czasem jak życie może się inaczej ułoży, to dokupisz ryby.
To niestety ani pies, ani kot - w drogę zabierać się nie da.
-
- Stały bywalec
Rybki mozna bez problemu zostawic w domu. 4 dni bez jedzenia nie zrobi problemu, a jak sie boisz mozna kupic automatyczne karmnik.
- kbtor
- Moderator
- Imię: Krzysiek
aniadl, rozpoczęłaś wszystko źle. Dam taką radę, oddaj ryby najszybciej jak się da. Inaczej zdechną. Jeśli dzieci sprawiają kłopot, to najzwyczajniej nazmyślaj że ryby są bardzo chore i trzeba je oddać. To lepsze niż wyjmowanie martwych ryb z akwarium.
Podróże dla ryb to bardzo stresujące przeżycie, a od stresu prosta droga do choroby.
JARA, w moim akwarium, zostawiałem ryby na ponad tydzień bez żadnych automatycznych karmników i żadne nie zdechły. Trzeba tylko odpowiednio przygotować ryby do głodówki.
A w tym przypadku, samo utrzymanie akwarium, jest według mnie praktycznie niemożliwe. Ania niema żadnego doświadczenia i przypuszczam że kolejne próby będą się kończyły niepowodzeniem.
Najpierw trzeba się nauczyć na sucho, a dopiero potem kupować rybki.
Podróże dla ryb to bardzo stresujące przeżycie, a od stresu prosta droga do choroby.
Taka jest prawda. W Twoim przypadku rybki to nieporozumienie, które może się skończyć śmiercią rybek.croc pisze:To niestety ani pies, ani kot - w drogę zabierać się nie da.
JARA, w moim akwarium, zostawiałem ryby na ponad tydzień bez żadnych automatycznych karmników i żadne nie zdechły. Trzeba tylko odpowiednio przygotować ryby do głodówki.
A w tym przypadku, samo utrzymanie akwarium, jest według mnie praktycznie niemożliwe. Ania niema żadnego doświadczenia i przypuszczam że kolejne próby będą się kończyły niepowodzeniem.
Najpierw trzeba się nauczyć na sucho, a dopiero potem kupować rybki.
-
- Stały bywalec
- Imię: Ewelina
- Kontakt:
Trzymanie ryb w domu to nic strasznego,to po pierwsze!!aniadl pisze:zrobiłam straszną rzecz i uległam mojej córce i pozwoliłam na rybkę
Chyba za mało i niedokładnie poczytałaś,skoro pojechałaś po takie akwarium(szkoda,że przy okazji nie poczytałaś od razu o wymaganiach welonek i innych ryb,żeby ewentualnie wykazać się większym rozumem od swojego dziecka w sklepie!!)aniadl pisze:ale jak sobie poczytałam o kulach i rybkach to pojechałam do sklepu i kupiłam rybce (no i córce) zestaw początkujący - 25l – tak wiem, wiem…
Zależy dla jakiego gatunku!Co do oświetlenia to powinno się palić tylko w dzień...aniadl pisze:Termometr wskazuje 23 stopnie – czy to wystarczy?
Sorki,ale jak tak czytam o tych pomysłach Twojej córki,to zastanawiam się,gdzie Twoje zdanie??Nie wcinam się w wychowanie,ale sama jestem mamą-mam 6letniego syna,mamy w domu psa,2akwaria i teraz krewetkarium.Syn pomaga i zawsze znajdzie się sposób,żeby mu wytłumaczyć,że coś się nie nadaje do akwarium...I zwierzaki są zadowolone i mały również ma frajdę,jemu się podoba,a ja mam spokojne sumienie...aniadl pisze:Ile roślinek i jakie – na razie są tylko 2 plastikowe i zamek (to już pomysł mojej córki) i jest tam bardzo pusto, może coś innego powinnam dokupić?
Co do roślinek (liczę,że welonek tam nie będzie!!)to najlepiej na początek łatwe w hodowli gatunki ale wiele w tej kwestii się nie wypowiem,bo sama dopiero próbuję dobrać odpowiednie u siebie...Pomysł z korzeniem to dobry pomysł ;-)
Aż się boję zapytać co masz na myśli pisząc "sprzątanie"aniadl pisze:Czy mogę dokupić teraz te roślinki czy odczekać aż będzie sprzątanie w akwariu?
Nie chce mi się już cytować i powtarzać tego co napisali moi przedmówcy względem zabierania ze sobą akwa i wożenia go gdziekolwiek... :roll:
teraz pewnie wyjdę na tą najgorszą :lol: ,ale ktoś to musiał napisać...Jeśli naprawdę zależy Ci na tym,by zwierzątka miały u Ciebie dobrze,to może faktycznie zdecyduj się na co innego!!Pozdrawiam i życzę powodzenia w przekonywaniu córki!!
-
- Stały bywalec
Wiem, ze glodowka tygodniowa czy 4 dniowa to nie problem, ale jesli sie obawia o to, to zawsze jest jakies rozwiazanie.kbtor pisze:JARA, w moim akwarium, zostawiałem ryby na ponad tydzień bez żadnych automatycznych karmników i żadne nie zdechły. Trzeba tylko odpowiednio przygotować ryby do głodówki.
- pavelek
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Taka głodówka to raz kiedyś nie może być często :-/
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Proponuję dogłębną lekturę http://e-akwarystyka.pl/topics29/4037.htm i innych wątków w tym dziale . To pomoże.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back