pytanie?
Moderator: ModTeam
- picia1992
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 96
- Imię: Piotrek
- Kontakt:
pytanie?
Moje pytanie dotyczy neonów innesa. Mam ich 10 neonów innesa i dzisiaj zauwarzyłem że nie pływają w grupie tylko cały czs podpływają do siebie i się zdeżaja i dziobią w okolicach odbytu. Czy to jest ich zabawa czy może czują że samica złoży ikrę, a może są chore. Jeśli wiecie coś na ten temat to prosze o szybką odpowiedź. Z góry dziękuje za jaka kolwiek pomoc.
- ..::Robin::..
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: xxxxx
Re: pytanie?
Ja mysle ze to sa zaloty przyciemnij troche zbiornik
-
- Zainteresowany
- Imię: Adrian
Re: pytanie?
tak zgadzam sie z ..::ROBIN::.. tez mam neonkii tez maja nieraz takie zachowanie czyli tak jakby przygotowania do tarła wiec nie masz sie czego obawiac ze sa chore lub cos innego... i tak jak kolega wyzej napisał przyciemnnij zbiornik...lub przełuz parke do innego aqwa i po złozeniu ikry wyłow neonki bo moga zjesc ikre młode wyklowaja sie po 40h ikra posiada woreczek zolciowy wiec luzzz ale nalezy podawac pantofeleki i artemia. po 5 dniach same pływaja. pozdro mam nadzieje ze pomogłem:D
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Odp
Neon Innesa jest spokojną, stadną rybą, dosyć wrażliwą na zmianę parametrów wody. Należy go hodować w stadzie co najmniej 6-10 sztuk. Optymalna temperatura 22-26 °C (pH ok. 5,0-7,5). Z uwagi na niewielkie rozmiary nie zaleca się trzymania jej z mięsożernymi dużymi rybami (np. skalar, sum). Zalecane jest karmienie pokarmem żywym, mrożonym - choć przyjmują również pokarm suchy.
Rozmnażanie
Ryba jajorodna. Podczas tarła należy odseparować jedną parę. Akwarium tarliskowe, do którego zostanie przeniesiona powinno być zaciemnione z miękką wodą (w celu jej zmiękczenia można użyć torfu). Po tarle należy odłowić parę i pozostawić akwarium zaciemnione. Narybek można karmić pokarmem w płynie lub w postaci pyłu.
[ Dodano: 2007-03-11, 18:01 ]
Jak rozmnożyć kosiarki?? :?: :?: :?: :?: :?: :?:
Rozmnażanie
Ryba jajorodna. Podczas tarła należy odseparować jedną parę. Akwarium tarliskowe, do którego zostanie przeniesiona powinno być zaciemnione z miękką wodą (w celu jej zmiękczenia można użyć torfu). Po tarle należy odłowić parę i pozostawić akwarium zaciemnione. Narybek można karmić pokarmem w płynie lub w postaci pyłu.
[ Dodano: 2007-03-11, 18:01 ]
Jak rozmnożyć kosiarki?? :?: :?: :?: :?: :?: :?: