dodanie oswietlenia

Moderator: ModTeam

szalinski_2005
Akwarysta
Pojemność akwarium: 85
Imię: Piotr
Kontakt:

Re: dodanie oswietlenia

Post autor: szalinski_2005 » 2008-04-21, 19:23

kbtor pisze:Ma to jeszcze jedną zaletę, jeśli się grzeją, to nie oddają ciepła na pokrywę.
i tutaj jest problem który dopadnie cię w lecie o ile masz akw w pomieszczeniu gdzie jest ciepło w lecie chyba ze masz chłodno to zmienia postać rzeczy
więc ja tak jak przedmówcy proponuje ci wyciągnięcie tych stateczników tym bardziej że są one magnetyczne i się dość grzeją
i tak jak znam życie w lecie będziesz kombinował chłodzenie jest gdzieś temat o tym na forum poczytaj (najlepiej go zrobić z wiatraczka od kom) ;-)
miłego dnia :)

Snowflake
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 112
Imię: Kuba
Kontakt:

Post autor: Snowflake » 2008-04-21, 22:56

ale chlodzenie czego bo nie wiem OCB
:D 4 x 18 W + Co2 :D

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Pojemność akwarium: 0
Imię: Krzysiek

Post autor: kbtor » 2008-04-21, 23:07

W upalne lato mamy wysoką temperaturę. Jeśli oświetlenie w akwarium działa 8 godzin, to przez te 8 godzin statecznik magnetyczny wydziela dodatkowe ciepło. A teraz zsumuj: ciepło otoczenia + ciepło świetlówek + ciepło statecznika. Masz niekontrolowany przyrost temperatury wody w akwarium. Niektóre gatunki ryb mogą tego nie wytrzymać. czasami w pokrywy montuje się wentylatorki, do wtłaczania powietrza z zewnątrz i wytłaczania ciepłego powietrza na zewnątrz.

Przyrost temperatury wody spowodowany ciepłotą świetlówek i stateczników jest szczególnie widoczny w małych akwariach.
Obrazek

Snowflake
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: Snowflake » 2008-04-21, 23:16

ehhhh to jak w taki mrazie zaaplikowac wntyla od komputera ? myslisz zeby go na stale w pokrywe wmontowac ? mi chodzi o estetyke bardzo

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator

Post autor: kbtor » 2008-04-21, 23:24

Snowflake, w Twojej pokrywie zapewne będzie to trudne zadanie. A to problem z którym boryka się wiele osób. Sam zobaczysz w lato, ile będzie pytań o możliwość chłodzenia pokrywy. Właśnie dlatego każde moje akwarium ma własnoręcznie zbudowaną pokrywę. Tam mogę dawać kilka świetlówek i ewentualne wentylatory. A stateczniki zawsze wyprowadzam na zewnątrz, nawet elektroniczne.
Obrazek

Snowflake
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: Snowflake » 2008-04-22, 00:05

wiesz ja tam problemu juz nie widze poogladalem sobie pokrywe i w sumie zmiescilbym taki wentyl tylko teraz tak zamontowal bym go na srubkach bylby przykrecony do pokrywy zeby sie nie odczepil i nie wpadl do wody tu znowu pytanie czy on moze tak sobie nad lustrem wody byc i nie spowoduje to jakiegos zwarcia i skad wziac prad zeby podlaczyc tak iwentylator on chodzi na 12v czy jak bo ja nawet nie kojarze :D

aha powiedz mi jeszcze jedno wentylator ma byc skierowany na lustro wody czy na swietlowki ?

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator

Post autor: kbtor » 2008-04-22, 00:13

Mylisz kolego sposób pracy.
Wentylator ma być zamontowany na pokrywie, tak, aby miał dostęp do powietrza i wtłaczał je pod pokrywę. Drugi wentylator montujesz po przeciwnej stronie pokrywy i ustawiasz tak, aby ciepłe powietrze z pod pokrywy wyrzucał na zewnątrz.
To się wiąże z poważną ingerencją w budowę pokrywy i dlatego napisałem ze to będzie trudne.

Wiatrak w pokrywie to według mnie chybiony i mało wydajny sposób.

A te wiatraczki pracują na 5V zasilania. Więc dodatkowy zasilacz.
Obrazek

Snowflake
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: Snowflake » 2008-04-22, 00:39

wiec radzilbys przeniesienie bebechow np pod akwarium czyli np do szafk iniz bawienei sie z wentylatorami itp

ODPOWIEDZ