Ślimaki!
Moderator: ModTeam
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: Ślimaki!
Nie, bocje kubotai nie mogą być trzymane w tak małym zbiorniku. Wyłów tego ślimaka jak najszybciej i obserwuj uważnie, czy nie masz kolejnych.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- neonek95
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 23
- Imię: Aneta
Jak narazie zauważyłam tylko jednego. Mam nadzieję, że nie będę miała ślimaczej epidemii :-x
Szykuje się wielka przemiana xD

- lesek
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Dawid
- Kontakt:
Rzeczywiście był taki koleś który rozgniatał ślimole a jego ryby to zjadały(musiały być głodne)matmax426 pisze:ktoś powiedział kiedyś że nauczył swoje ryby jeść ślimaki: rozgniatał je palcem i dawał rybom, ale nie pamiętam jakie miał ryby, ja ucze takich sztuczek swoje mieczyki. jak mi się uda to zawiadomie :-)
[ Dodano: 2008-03-12, 06:43 ]
...Ale skorupki przecież powiększają twardość wody a niektóre ślimole jak się rozgniecie to puszczają krew.
- pavelek
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Też tak zrobiłem pare razy neony wydłubywały ciało z skorupek. :lol:
- cmepro
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 0
- Kontakt:
ślimaki... kiedyś miałem akw. 100 l. i miałem ten sam problem, przyniosłem je pewnie z roślinką ze sklepu. Strasznie mnie irytowały :/ Jak zaczęło być ich gęsto postanowiłem z nimi walczyć! Mój sposób... "moje" ślimaki miały to do siebie że lubiły ciemność, wieczorem gasiłem światło na 5 min. a one w tym czasie wyłaziły z kryjówek i właziły na szyby roślinki itp, wtedy wystarczyło je wyłapać i unicestwić (sposób wybierz sobie sam...). Wiem że to jak Syzyfowa praca ale... po kilku takich razach udało sie :-) ani jednego ślimaka nigdy więcej nie miałem. Nie wiem czy jest jakiś skuteczniejszy sposób.
- maol
- Moderator
Zbieranie ślimaków to doraźny mało skuteczny sposób, do zastosowania tylko w małych akwariach. W większych zbiornikach po prostu..niewykonalny.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- cmepro
- Stały bywalec
- Kontakt:
fakt mało skuteczna metoda na duże zbiorniki ale w mojej 100 mi sie udało w ten sposób, nie powiem nie była to bułka z masłem, długie wieczory siedzenie przed akw. i czekanie ile wyjdzie ile złapie ile zobaczę, po tej akcji powiedziałem sobie.... NIGDY więcej ślimaka w akw. poza tym nie podobają mi sie. Co mogę polecić żeby nie mieć ślimaków... wiadomo w kranie ich nie ma żeby było przyklejone do rybek ze sklepu też nie słyszałem a biorą sie z roślinek, kupujesz roślinkę w sklepie nawet jak nie widać ślimaków mogą byś złożone jajeczka na liściach, sadzisz takie a za jakiś czas masz ślimaczki, co z tym zrobić... różnie, jedni myją rośliny przed włożeniem do akw. (nie wiem czy dla roślin jest to dobre) inni szczegółowo je oglądają. Nie jestem w stanie powiedzieć na ile są to skuteczne metody ale zawsze coś ;-)maol pisze:większych zbiornikach po prostu..niewykonalny.
-
- Stały bywalec
- Imię: Brak
U siebie ślimaki zlikwidowałam dwoma kolcobrzuchami. Dzis czekam na nowa dostawe slimakow z Warszawy ;)
- cmepro
- Stały bywalec
- Kontakt:
no proszę szkoda że Cię nie znałem jak miałem taki problem 

-
- Akwarysta
- Imię: BD
Nie wiem na ile jest to skuteczne, ale przed włożeniem roślin do akwarium robie im kąpiel w siarczanie miedzi i jeśli mam dodaję saletre potasową. Są to nawozy dla roślin, więc nic im nie zrobią, natomiast ślimaki nie wytrzymują dużych dawek.
Zrobiłem taki eksperyment, jak szybko zdechnie ślimak. Umieściłem po ślinaczku w trzech naczyniach, w których było ok. 40ml wody. Do pierwszego wlałem jedną kroplę kwasu siarkowego akumulatorowego. Du drugiego rozcieńczony roztwór siarczanu miedzi (płaska łyżeczka na 20ml wody). Do trzeciego saletre potasową (podobne stężenie co poprzednio).
WNIOSKI: Ślimak najszybciej zszedł w kropi kwasu - niemal natychmiast, może 2 sekundy. W siarczanie miedzi męczył się ok 10 - 20 sekund. W saletrze dułużej, bo prawie minutę.
Najlepszy więc byłby kwas, ale niestety może zniszczyć rośliny. Zatem optymalnym rozwiązaniem jest płukanie zapobiegawczo roślin w siarczanie miedzi.
Zrobiłem taki eksperyment, jak szybko zdechnie ślimak. Umieściłem po ślinaczku w trzech naczyniach, w których było ok. 40ml wody. Do pierwszego wlałem jedną kroplę kwasu siarkowego akumulatorowego. Du drugiego rozcieńczony roztwór siarczanu miedzi (płaska łyżeczka na 20ml wody). Do trzeciego saletre potasową (podobne stężenie co poprzednio).
WNIOSKI: Ślimak najszybciej zszedł w kropi kwasu - niemal natychmiast, może 2 sekundy. W siarczanie miedzi męczył się ok 10 - 20 sekund. W saletrze dułużej, bo prawie minutę.
Najlepszy więc byłby kwas, ale niestety może zniszczyć rośliny. Zatem optymalnym rozwiązaniem jest płukanie zapobiegawczo roślin w siarczanie miedzi.
-
- Nowicjusz
proponuje trzcinowca
tyle tylko ze poza slimakami wytepi wszystko ponizej 5 cm dlugosci:)
tyle tylko ze poza slimakami wytepi wszystko ponizej 5 cm dlugosci:)
- maol
- Moderator
Chyba trzciniaka... czyli rybę z gatunku Erpetoichthys calabaricus syn. Calamoichthys calabaricus, ale spotyka sie też nazwę trzcinnik :-)
Trzcinowiec (Donacospiza albifrons) to... ptak :hyhy:
Trzcinowiec (Donacospiza albifrons) to... ptak :hyhy:
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- RAMZES
- Przyjaciel forum
- Kontakt:
lesek ja uczyłem ryby zjadania ślimaków jednak z moich obserwacji wynika że najlepiej po bicjach spisują się pielęgnice i pyszczki gdyż potrafią zjadać ślimaki mieczyki gupiki i inne "maleństwa" nie są w stanie rozłupać twardej skorupy jednak skutecznie męczą ślimaki uprzykrzając im życie, a co do tego że ryby były głodne to tylko zdanie niektórych osób w przeciwieństwie do tych mądrali ja karmie ryby tylko i wyłącznie żywym pokarmem i mają go pod dostatkiem przez cały dzień.
- bercia289
- Przyjaciel forum
- Imię: Bernadetta
- Nazwisko: Baranowicz
- Kontakt:
czym je karmic by nie zjadaly roslinek??? ja karmie swoja plage lisciami salaty ale pomaga na dzien, po prostu znudzilo mnie wylawianie itd a zauwazylam ze woda tak szybko nie metnieje glonow jest mniej i filter jest bardzo czysty nie ma kupek rybich, wiec po co zwalczac jesli widze taka poprawe w akwa niz jak ich nie bylo?Huh? jedna wada zjadaja tez roslinki;/ i czym moge je jeszcze dokarmiac?Huh?
Nie każdy kto posiada akwarium jest akwarysta.
./redir/https://www.facebook.com/SklepZoologicz ... ts&fref=ts
NIE MĘCZ RYB W KULI!!!
./redir/http://allegro.pl/Shop.php/Show?id=9626199
./redir/https://www.facebook.com/SklepZoologicz ... ts&fref=ts
NIE MĘCZ RYB W KULI!!!
./redir/http://allegro.pl/Shop.php/Show?id=9626199