Problem z twardością i PH

Tematy dotyczące wody w naszych akwariach.

Moderator: ModTeam

JARA
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 0
Imię: Brak

Re: Problem z twardością i PH

Post autor: JARA » 2008-04-06, 22:46

Jakie masz testy? Paskowe czy kropelkowe? Kropelkowe sa najlepsze, Sera ma duzy wybor.

KanzerSuze
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 120
Imię: Kanzer
Nazwisko: Suze

Post autor: KanzerSuze » 2008-04-06, 22:49

Mam kropelkowe testy sera do pomiaru twardości i filtrus do pomiaru pH.

JARA
Stały bywalec
Imię: Brak

Post autor: JARA » 2008-04-06, 22:53

Skoro Sera pokazuje Ci twardosc 20 to kup 10l wody demineralizowanej i podmien, po 40minutach zrob znow test. Woda i tak bedzie za twarda, wiec na drugi dzien mozesz znow podmienic 10l i po 40minutach (nawet lepiej po godzinie) zrobic znow test.

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Imię: Krzysiek

Post autor: kbtor » 2008-04-06, 23:02

KanzerSuze, zrób jak radzi Maol, mydło w dłoń i obserwuj czy się pieni. I może kup jakiś inny test na samo PH. Jeśli rzeczywiście masz taką twarda wodę to albo filtr Ro, albo Wielkie jeziora afrykańskie. Woda destylowana na dłuższą metę jest nieopłacalna.

Pamiętaj o powolnej wymianie wody, nagły skok parametrów w wodzie może zabić ryby.
Obrazek

KanzerSuze
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 120
Imię: Kanzer
Nazwisko: Suze

Post autor: KanzerSuze » 2008-04-06, 23:03

Dobrze;) zrobie tak jak mówisz;) i od soboty zaczne wymieniać 20% wody;)

Slanter
Przyjaciel forum
Imię: Grzegorz

Post autor: Slanter » 2008-04-08, 03:28

Pieniace sie mydlo, jakies tam 20 stopni jakiejs tam twardosci przy jakims tam Ph...Rady, radki i poradki. Widze jednak, ze wszystko jest tu namieszane jak w wiosennej faszerowce. :lol: Moze zatem po kolei:
Po pierwsze 20 stopni twardosci. Jakiej? Gh czy Kh? W jakiej skali?
Po drugie; test na pieniace sie mydlo ma sens gdy ktos chce sprawdzic twardosc ogolna Gh. Nie ma to nic wspolnego z Ph czy twardoscia weglanowa. A jesli juz mowa o pieniacym sie mydle....Mieszkam w rejonie gdzie wode popularnie nazywa sie "ciekla skala" ze wzgledu na jej supertwardosc. Mydlo pieni sie zupelnie dobrze. Powod - kompozycja chemiczna wspolczesnych mydel nie jest ta sama co 30 lat temu. Chemicy wynalezli antidotum na twarda wode. No ale to tak na marginesie.
Po czwarte
KanzerSuze pisze:tak w kranach także mam twardą i o dużym pH wode:/ tylko poczytałem przed chwilą książki i pisało aby nie przesadzać z roślinkami w akwarium:/ a ja mam aż zielono:D więc moze to jest przyczyną?? Kolega mi mówił że dolewał wody mineralnej zawsze jak miał braki, czy to jest dobre??
Nie wiem jakie to ksiazki. Powiem jednak tyle, ze rosliny absolutnie i w zadnym przypadku nie zatwardzaja wody ani nie wplywaja na skoki w Ph (przynajmniej nie w stopniu wartym uwagi). Jesli juz to rosliny demineralizuja wode pobierajac wapn i magnez co w efekcie zmniejsza twardosc wody (oczywiscie jest to proces bardzo powolny). Woda mineralna na braki? Jakie braki? Woda mineralna to woda twarda zawierajaca m i n e r a l y. W Twoim przypadku byloby to wiec nalewanie z pustego w prozne ;-)
Na koniec. Ph nie ma nic wspolnego z twardoscia Gh. Jesli myslisz o Ph, sadzisz, ze jest zbyt wysokie i chcesz je zbic, pomysl o twardosci Kh. To wlasnie twardosc Kh (weglanowa) lub jak kto woli zasadowosc, wplywa na Twoje Ph. Czym nizsze Kh, tym nizsze Ph. Tak wiec gdy juz zaczniesz dolewac wody destylowanej, kup sobie test ktory mierzyc bedzie KH. Doprowadz KH do poziomu 4 dKh (w niemieckiej skali) i o reszte nie musisz sie martwic. Woda bedzie miala dobre wlasciwosci buforowe, dobra zawartosc mineralna i dobre Ph. Sprawa bardzo prosta i niewymagajaca doszukiwania jakichs wielkich prawd. :-P

pawcio1017
Forumowicz
Pojemność akwarium: 40
Kontakt:

Post autor: pawcio1017 » 2008-04-21, 21:59

gizun pisze:zrób test octowy tych skałek
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć dokładniej jak go zorbić i na czym polega? ;-)
P@weł

gizun
Akwarysta
Pojemność akwarium: 60
Imię: Kamil
Kontakt:

Post autor: gizun » 2008-04-21, 22:04

dajesz krople octu na kamień jak się pieni to wyjazd na pole a jak się nie pieni to jest dobry

pawcio1017
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: pawcio1017 » 2008-04-21, 22:09

Dzięki... Jutro sprawdzę moje skałki... A czy są jakieś przeciwwskazania, aby skałki pochodziły ze starego, nieużywanego nasypu kolejowego? Nie są to skałki, takie jak dziś leżą pod torami... :lol: Aha i czy jeśli na skałkach widać takie jakby minerały to nie można ich wsadzać do akwarium? :roll:
P@weł

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2008-04-22, 09:00

Lepiej nie. Nie wiesz, co to są za minerały, i nie wiesz, jaki skutek wywołają włożone do wody.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

kalito
Forumowicz
Pojemność akwarium: 54
Imię: Andrzej
Kontakt:

Post autor: kalito » 2008-04-23, 10:48

pawcio1017 pisze:A czy są jakieś przeciwwskazania, aby skałki pochodziły ze starego, nieużywanego nasypu kolejowego?
Moim zdaniem absolutnie nie. Podkłady kolejowe są nasączane mocno trującymi chemikaliami (np. Xylamitem) w celu zwiększenia ich żywotności (żeby po prostu nie gniły). To wszystko siedzi potem w promieniu paru metrów wokół, zwłaszcza jak taki podkład był w ziemi przez kilkadziesiąt lat. Do tego dolicz kupę zanieczyszczeń emitowanych przez sam tabor, jak spaliny, oleje itp. Ja, jako fan kolejnictwa, stanowczo odradzam takie eksperymenty.
pozdrawiam
Kalito
Obsada (54l):
9 neonów
5 krewetek amano

Awatar użytkownika
otis
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 200
Imię: Adam

Post autor: otis » 2008-04-24, 09:24

KanzerSuze pisze:tak w kranach także mam twardą i o dużym pH wode
a jaka jest różnica Ph, KH i GH wody z kranu i z akwarium? Mierzyłeś wodę z kranu?
O tym nic konkretnego nie napisałeś (albo mi przeleciało).

Taka uwaga do testu Ph: nie bełtaj na maxa fiolką podczas testu bo wtedy CO2 się ulatnia i Ph znacznie wzrasta. Mając Ph np. 7 i bełtając 10-15 sekund mamy Ph 8.

Pozdrawiam
Adam

pawcio1017
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: pawcio1017 » 2008-04-24, 21:50

JARA pisze:Ja wlewajac 5l obnizylam twardosc z 16 na 12 ;)
A ile masz literków jeśli można wiedzieć? Bo ja planowałem przy starcie mojego 40l wlać 10l demineralizowanej i reszte kranówki (odstanej oczywiście). Ale czy to nie będzie za dużo? :roll:
P@weł

ODPOWIEDZ