Witam
Mam akwarium, które moznaby rzecz dopiero co wystartowąło (ma około 2-3 tygodni)
Jaki nawóz (jakiś ogólny) zastosować do akwa 50l?
Na razie mam słabe oświetlenie 15w AQua-Glo więc nie nawożę CO2, i mam problem z glonami!
Pytam tak w przyszłość w jaki dobry nawóz zainwestować (nie znam paramtrów wody)
Jaki nawóz?
Moderator: ModTeam
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Kamil
- Kontakt:
Re: Jaki nawóz?
moim zdaniem dobry jest plantamin
- Drottnar
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: £ukasz
Ja się podczepię pod temat (ale ze mnie pasożyt ;) ).
Otóż moje 112l akwa też dopiero startuje. Na razie woda żółknie od korzenia. Nie mam jeszcze ani filtra, ani grzałki (zakup next week). Zgodnie z zasadami tworzenia akwa chcę najpierw stworzyć odpowiedni ekosystem, a dopiero potem wprowadzać rybki. Z racji cięcia kosztów za jakieś 2 tygodnie mam dostać trochę roślinek od croc'a (chwała mu za to!). I tutaj pytanie - zakładając, że będzie już filtr i grzałka, standardowe oświetlenie 2x18W, ale bez CO2 (może w przyszłości dołożę), jak zadbać o to, żeby otrzymane roślinki się ukorzeniły? Jakieś dopalacze im zafundować? Jeśli tak, to to plantamin, czy coś innego? A może jeszcze inne pomysły i rady? Z góry dziękuję za wyrozumiałość i cierpliwość
Otóż moje 112l akwa też dopiero startuje. Na razie woda żółknie od korzenia. Nie mam jeszcze ani filtra, ani grzałki (zakup next week). Zgodnie z zasadami tworzenia akwa chcę najpierw stworzyć odpowiedni ekosystem, a dopiero potem wprowadzać rybki. Z racji cięcia kosztów za jakieś 2 tygodnie mam dostać trochę roślinek od croc'a (chwała mu za to!). I tutaj pytanie - zakładając, że będzie już filtr i grzałka, standardowe oświetlenie 2x18W, ale bez CO2 (może w przyszłości dołożę), jak zadbać o to, żeby otrzymane roślinki się ukorzeniły? Jakieś dopalacze im zafundować? Jeśli tak, to to plantamin, czy coś innego? A może jeszcze inne pomysły i rady? Z góry dziękuję za wyrozumiałość i cierpliwość

-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Brak
Na sam start akwarium mozna bylo pod zwor wlozyc kilka kuleg gliniano-torfowych. Ja osobiscie ich nie uzywalam, jedyne co stosuje to nawoz Planta Gainer Classic i Multimineral.
- Guts
- Forumowicz
- Imię: Conrad
Bez odpowiedniego oświetlenia delikatnie z "dopalaczami" dla roślinek,szczególnie przy nowo założonym akwarium.Wszystko zależy od tego jakie roślinki i w jakiej ilości będziesz miał w akwarium w pełni "ukształtowanym" ,wtedy możemy porozmawiać o ewentualnym nawożeniu.
"Tylko oczyma drugich ,możemy dostrzec swoje błędy."
- plastuf93
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 50
- Imię: Micha³
- Kontakt:
Czyli na razie nie nawozic niczym, tylko zrobić obre oswietlenie i poczekać aż wsyztsko zacznie dobrzez funkcjonować?
- Guts
- Forumowicz
- Imię: Conrad
Na razie w fazie stabilizacji zbiornika raczej nie nawozić.Jak zbiornik się ustabilizuje, będziesz wiedział jakie rośliny oraz w jakiej ilości chcesz mieć w zbiorniku wtedy można pomyśleć o nawożeniu i ewentualnie dokładaniu światła.
"Tylko oczyma drugich ,możemy dostrzec swoje błędy."