jakie ryby do jakiego zbiornika
Moderator: ModTeam
- martix0123
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: Marta
Nowator...
[glow=cyan][/glow] Od kilku miesięcy opiekuję się rybkami w szkole. Wcześniej nie miałam rybek i jeszcze wszystkiego o nich nie wiem.
Nie wiem jaka jest pojemność "mojego" akwarium, ale ma filtr, grzałkę(jest tam dosyć ciepło), było też światło ale coś się popsuło i na razie nie ma. na dnie są kamyczki, są też kamienie pomiędzy którymi chowają się glonojady i kilka sztucznych roślinek bo żywe się nie przyjmują.
Czy pomoże mi ktoś znaleźć odpowiednią rybkę do takiego akwarium? są już w nim: skalary, 1*gurami, 1lub2 czarne molinezje, kilka glonojadów w tym samce zbrojnika niebieskiego i jakiś spory żółty. a i niedawno dołączyły jakieś dwie żółtawe pielęgnice.
Help me, please ..... :-D :mrgreen:
Nie wiem jaka jest pojemność "mojego" akwarium, ale ma filtr, grzałkę(jest tam dosyć ciepło), było też światło ale coś się popsuło i na razie nie ma. na dnie są kamyczki, są też kamienie pomiędzy którymi chowają się glonojady i kilka sztucznych roślinek bo żywe się nie przyjmują.
Czy pomoże mi ktoś znaleźć odpowiednią rybkę do takiego akwarium? są już w nim: skalary, 1*gurami, 1lub2 czarne molinezje, kilka glonojadów w tym samce zbrojnika niebieskiego i jakiś spory żółty. a i niedawno dołączyły jakieś dwie żółtawe pielęgnice.
Help me, please ..... :-D :mrgreen:
1 skalar
1 zbrojnik niebieski
2 żółtaczki -parka
żałobniczka
1 zbrojnik niebieski
2 żółtaczki -parka
żałobniczka
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Brak
Re: jakie ryby do jakiego zbiornika
Trudno powiedziec co tam moze byc, bo nie znamy litrazu akwarium. Sklary potrzebuja dosyc duzych i wysokich zbiornikow, a zbrojniki ('glonojady') rowniez potrzebuja duzych zbiornikow. Podejrzewam, ze to akwarium nie ma nawet 100l wiec nic juz tam wcisnac sie nie da. A akwarium bez zywych roslin nie jest dobrym rozwiazaniem.
- martix0123
- Nowicjusz
to "moje akwarium jest wysokie na długość ręki a szerokie na długość ok. jednej dwuosobowej ławki szkolnej. a z tymi żywymi roślinkami to jeszcze kombinuję. chyba je włoże do małej doniczki wypełnionej kamykami z akwarium to może wtedy tak szybko nie wylądują na powierzchni. a jak nie to trudno... :-(
1 skalar
1 zbrojnik niebieski
2 żółtaczki -parka
żałobniczka
1 zbrojnik niebieski
2 żółtaczki -parka
żałobniczka
- macio
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 72
- Imię: Maciek
- Kontakt:
pielęgnice papuzie to ,,ryby z próbówki'' jednym słowem eksperyment na rybachmartix0123 pisze:Czy pomoże mi ktoś znaleźć odpowiednią rybkę do takiego akwarium? są już w nim: skalary, 1*gurami, 1lub2 czarne molinezje, kilka glonojadów w tym samce zbrojnika niebieskiego i jakiś spory żółty. a i niedawno dołączyły jakieś dwie żółtawe pielęgnice.
ty chcesz jeszcze ryby to takiego akwa założe się ze ma góra 70l a ty tam trzymasz sklary dla nich zbiornik min 150l i wysokość tego zbiornika min50cm pielęgnice dla nich to też z 200l by się przydało jak nie więcej zbrojniki dla wszystkich oprócz zbrojnika niebieskiego uważa się min300l gurami zyją w parach i te ryby do min100l dalej molinezje może mogą być teraz skończyło się opiernicznie a zaczynaja się pytania
Jaki jest filtr? jeśli jest to ma chodzic 24h na dobe
Grzałka jaka i czy z termostatem?
Robisz podmioany a jak tak to co ile i ile wody podmieniasz?
Wiesz coto jest cykl azotowy do niego są potrzebne rośliny więc postaraj się powiedzieć komuś kto pielegnacje kawa zlecił żeby naprawił oświetlenioe czy kupił nowe i wtedy można pomyśleć zielsku
pojemniość akwa koniecznie musimy to wiedzieć żeby ci pomóc więc się dowiedz a jeśli nikt nie będzie wiedział to dokładnie wymierz ściany zbiornika i sama oblicz i narazie tyle jak będą dane to oświeć nas i je ujawnij
PS za ewentualne błędy w pisowni przepraszam bardzo sie śpieszę.
Teraz kostka 

- cmepro
- Stały bywalec
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
weź centymetr i do dzieła... dł. cm x szer. cm x wys. cm = XXXXXX cm3/1000 = XX litrów i masz wzór ;-) przyda sie też na matematykę przy obliczani obj. figur geometrycznychmartix0123 pisze:Nie wiem jaka jest pojemność "mojego" akwarium

- martix0123
- Nowicjusz
postaram się podać wymiary akwa jutro. wiem na pewno że filtr działa 24h/dobę, wodę podmieniam przynajmniej 3 razy na tydzień, A co myślicie o neonku w "moim" akwarium? Bardzo mi się one podobają ale czy nie zostanie zjedzony przez skalara..
1 skalar
1 zbrojnik niebieski
2 żółtaczki -parka
żałobniczka
1 zbrojnik niebieski
2 żółtaczki -parka
żałobniczka
- cmepro
- Stały bywalec
- Kontakt:
co do podmiany.... to różnie ci mogą napisać ale z tego co czytam to powinno sie podmieniać raz na tydz. koło 20% inni stosują 10% ale to już po części indywidualna sprawa a co do neonek i skalarów... powiem Ci tak... miałem kiedyś skalary dość duże koło 12 cm wysokości i zjadały wszystko co im sie do pyska mieściło, co rano miałem mniej rybek, więc jeśli neonki będą małe (a raczej do dużych nie należą) a skalary są spore to może lepiej daruj sobie je, tym bardziej że masz gurami (nie wiem jaki gat.) ale np. mozajkowe też rosną duże i wcinają mniejsze rybki, także ja odradzam ale może zasięgnij opinij innych ;-)
-
- Stały bywalec
Wystarczy podmienic 20-25% wody na tydzien. Lepiej juz nic do akwarium nie 'wkładaj', bo i tak masz przerybione akwarium. Dowiedz sie jakie ma wymiary. Wtedy bedzie mozna powiedziec, ktore ryby trzeba oddac, a wtedy moze i na neonki znajdzie sie miejsce.martix0123 pisze:postaram się podać wymiary akwa jutro. wiem na pewno że filtr działa 24h/dobę, wodę podmieniam przynajmniej 3 razy na tydzień, A co myślicie o neonku w "moim" akwarium? Bardzo mi się one podobają ale czy nie zostanie zjedzony przez skalara..
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 70
- Imię: szymon
- Kontakt:
witam! dzis zarybilem swoje 70 litrow
, a mianowicie:
5x brzanka sumatrzanska
5x neon innesa
5x glupik
4x kirysek pstry
2x otosek
2x krewetka
co wy na to??? moze byc czy polecacie jakies ewentualne zminay????
acha no i zakupilem rowniez roslinki zywe w ilosci 9 szt ( 3 bardzo dlugie od samego dna po sama gore, 5 srednich i 1 plywajaca po powierzchni wiem ze pewnie nic wam to nie mowi zale roslinki kupowalem w irlandii wiec polskich nazw nie znam

5x brzanka sumatrzanska
5x neon innesa
5x glupik
4x kirysek pstry
2x otosek
2x krewetka
co wy na to??? moze byc czy polecacie jakies ewentualne zminay????
acha no i zakupilem rowniez roslinki zywe w ilosci 9 szt ( 3 bardzo dlugie od samego dna po sama gore, 5 srednich i 1 plywajaca po powierzchni wiem ze pewnie nic wam to nie mowi zale roslinki kupowalem w irlandii wiec polskich nazw nie znam

-
- Stały bywalec
Jakie masz krewetki? Ogolnie krewetki to zwierzeta stadne, 2szt to malo.
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 70
- Imię: szymon
- Kontakt:
krewetki sa male te przezroczysteJARA pisze:Jakie masz krewetki? Ogolnie krewetki to zwierzeta stadne, 2szt to malo.

wiem ze 2 szt to malo ale bralem ostatnie 2 wiecej ma byc w poniedzialek.
i co sadzicie o mojej obsadzie??
-
- Stały bywalec
Pewnie Amano albo Babaulti.
- pavelek
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Kontakt:
No nie jest żle tylko te gupiki mogą być podgryzane przez brzanki.Osobiście dałbym tylko 7brzanek i otoski.
- NEO1
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 15
- Imię: Maciek
- Kontakt:
Obsada nie jest najgorsza,ale ja na twoim miejscu oddałby brzanki i dokupił ok 4 neonów.
Jak pomogłem - wciśnij ''pomógł''
STOP BOJOWNIKOM,WELONOM I INNYM RYBOM W KULACH!!!
Pozdro NEO1
STOP BOJOWNIKOM,WELONOM I INNYM RYBOM W KULACH!!!
Pozdro NEO1
- martix0123
- Nowicjusz
[glow=cyan]w moim akwa są: 3skalary, 1gurami(chyba złote), 2zbrojniki niebieskie, 1złoty zbrojnik, 2pielęgnice takie żółte z plamkami na policzkach, jakaś mała nieznana rybka, molinezja czarna. Czy to za dużo? Ja się niezbyt znam na tym ile rybek może przebywać w akwarium więc pomóżcie, będę wdzięczna.[/glow]
[ Dodano: 2008-04-23, 18:34 ]
a i światło już jest[glow=cyan][/glow][shadow=red][/shadow]
[ Dodano: 2008-04-23, 18:34 ]
a i światło już jest[glow=cyan][/glow][shadow=red][/shadow]
1 skalar
1 zbrojnik niebieski
2 żółtaczki -parka
żałobniczka
1 zbrojnik niebieski
2 żółtaczki -parka
żałobniczka