Dane pokrywy-2x18W. Można dać 2x20?
Moderator: ModTeam
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 30
- Imię: Darek
Dane pokrywy-2x18W. Można dać 2x20?
Dokładnie jak w temacie. Kupuję właśnie pokrywę (taką standardową) w której sa świtlówki 2x18W. Chciałbym wymienić na Hagena, ale z tego co zauważyłem, najbliższa wartość tej furmy to 20w. Czy może być taka moc?
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Re: Dane pokrywy-2x18W. Można dać 2x20?
Może być. ;-)
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Kuba
- Kontakt:
pewnie ze tak ale wtedy bedziesz musial kombinowac ze statecznikeim ten standardowy mozesz zostawic bo 5 procent dystansu nic nie zrobi ale do drugiej swietlowki musisz kupic kolejny statecznik pod 20 Watowa swietlowke koszt okol o30 zl tak plus minus
pod standardowy statecznik nie da rady podlaczyc bo mozesz go spalic
aha nie zapomnij o starterach ktore tyz trza wymienic
mysle ze na tyle co moge to ci podpowiedzialem
bo sam tak bede robil jednak czekam na nagly przyplyw gotowki ktory jakos do mnie dotrzec nie moze 

pod standardowy statecznik nie da rady podlaczyc bo mozesz go spalic

aha nie zapomnij o starterach ktore tyz trza wymienic

- marthinez
- Obłąkany forumowicz
Próbowałeś i Ci się spalił, że tak piszesz?Snowflake pisze:pod standardowy statecznik nie da rady podlaczyc bo mozesz go spalic
Da radę i go nie spali. Te 2x18 spokojnie pociągną 2x20.
Starterów nie musi wymieniać, bo są uniwersalne bez względu na moc. ;-)Snowflake pisze:aha nie zapomnij o starterach ktore tyz trza wymienic
- lolek
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Karol
- Kontakt:
marthinez ma rację. Możesz spokojnie kupić te świetlówki i włożyć je w miejsce standardowych. Starterów również nie musisz wymieniać, ponieważ te w pokrywie to są od 4W do 40 lub 65W. Więc kupuj te Hageny.
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
ja tam dostalem startery do 18 W
a pytajac sie na forum czy pod 20 W musze zmieniac statecznik odpowiedziano mi ze tak takze widze ze zdania na ten temat sa podzielone :d mi elektryk osobiscie powiedzial ze trzeba zmienic

a pytajac sie na forum czy pod 20 W musze zmieniac statecznik odpowiedziano mi ze tak takze widze ze zdania na ten temat sa podzielone :d mi elektryk osobiscie powiedzial ze trzeba zmienic

- marthinez
- Obłąkany forumowicz
Pewnie ten sam starter dostał byś do 15, 20, 36 W i tak dalej. :mrgreen:Snowflake pisze:ja tam dostalem startery do 18 W
No to Cię wprowadzono w błąd, a na tego elektryka to bym uważał.Snowflake pisze:a pytajac sie na forum czy pod 20 W musze zmieniac statecznik odpowiedziano mi ze tak takze widze ze zdania na ten temat sa podzielone :d mi elektryk osobiscie powiedzial ze trzeba zmienic
Ja w starej pokrywie 112 L dokupywałem Hagena i nic nie zmieniałem. Nic się przez rok nie spaliło. Ba, nie spaliło się do tej pory u znajomego, któremu tą badziewną pokrywę oddałem. Będzie ze 2,5 roku. :-/
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
czyli do mojej orydzinalnej pokrywy WROMAK moge dodac spokojnie dwie swietlowki po 20 W nie zmieniajac statecznika
no tylko te startery bede msuail zmienic