Dmuchawka
Moderator: ModTeam
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 1500
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Re: Dmuchawka
Dawno sie tak nie uśmiałem. A może mała maska na noc z odprowadzeniem wydychanych "spalin" prosto do akwarium? :mrgreen:
Bioenergoterapia i medycyna naturalna - Kraków www.angita.pl
- lolek
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Karol
- Kontakt:
Lol już sobie wyobrażam, ja i reszta mojej rodziny (łącznie 5 sztuk) dmucha do akwarium.
Nie ma to jak niedzielne wieczory spędzić z rodziną dmuchając w akwarium, tylko trzeba uważać żeby nie beknąć bo inne gazy mogą pójść do akwarium
Nie ma to jak niedzielne wieczory spędzić z rodziną dmuchając w akwarium, tylko trzeba uważać żeby nie beknąć bo inne gazy mogą pójść do akwarium
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Jakub
- Kontakt:
O lol od dłuższego czasu się tak nie uśmiałem. Ale do rzeczy, wiem co myślicie o ludziach którzy dolewają mineralki do akwarium :-P . Ja zrobiłem postęp. Nie dmucham, nie wlewam, po prostu trochę potrząsnę. Zrobiłem sobie specjalny korek który jest podłączony do wężyka. Bezpośrednio wkładam go do akwarium, a korek że tak się wyrażę zakręcam na butelce. I tak oto CO2 z mineralki trafia do akwarium, bez zbędnych kationów i anionów.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
To bez sensu. Ile tego CO2 uzyskasz? Pomyśl, że z tego co do akwarium płynie, rozpuści się może 1%. Mocno in plus licząć . W nawożeniu gazem istotne nie jest źródło, a czas jaki nawaożenie trwa. Dlatego nie ma co liczyć na efekt w wypadku nawozenia trwajacego kilka minut - to musi byc proces trwajacy co najmniej wiele dni bez przerwy, żeby efekt był zauważalny
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Stały bywalec
- Kontakt:
Jak działa dyfuzor. Z niego lecą takie drobne bąbelki CO2?
Teraz podłączyłem to wszytko pod filtr(zamiast O2 Leci CO2) i bąbelki są bardzo małe(przed podłączeniem do filtra to to były kolosy), teraz będzie się lepiej rozpuszczać. Jeśli tak to ile czasy ma takie coś działać?
Teraz podłączyłem to wszytko pod filtr(zamiast O2 Leci CO2) i bąbelki są bardzo małe(przed podłączeniem do filtra to to były kolosy), teraz będzie się lepiej rozpuszczać. Jeśli tak to ile czasy ma takie coś działać?
- maol
- Moderator
To ma działac bez przerwy dni, tygodnie, a nawet miesiące. Nie ma szans z butlą wody mineralnej... Chcesz w skali roku rozpuścić jakieś 5kg CO2, a podłączasz butlę gdzie w sumie masz z 5g CO2, z czego wykorzystasz 1-2g (bo potem cisnienie będzie za słabe). 2500 takich butli, zmienianych 5x dziennie i pomysł stanie się realny...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Stały bywalec
- Kontakt:
Nawet w tak małym akarium jak moje?
- maol
- Moderator
W każdym akwarium. Oczywiscie, czym większe, tym więcej CO2 potrzebujesz. Ale moim zdaniem, różnica pomiędzy dwom a pięcioma tysiącami butelek jest żadna - to po prostu nie ma sensu.
Naprawdę, są sprawdzone sposoby, w zasadzie darmowe - np. bimbrownia. To działa u tysiecy ludzi, i nie wybucha :-)
Naprawdę, są sprawdzone sposoby, w zasadzie darmowe - np. bimbrownia. To działa u tysiecy ludzi, i nie wybucha :-)
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- Piwosz
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Konrad
- Kontakt:
Jak My Polacy lubimy wymyślać różne śmieszne rzeczy utrudniać sobie życie.......
Dokładnie.....małe koszty a efekt 10000razy lepszy niż te butelki wody mineralnej.....Naprawdę, są sprawdzone sposoby, w zasadzie darmowe - np. bimbrownia. To działa u tysiecy ludzi, i nie wybucha :-)
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
Jesteście pewni że mi nic nie wybuchnie?
Chcę mieć taką małą bimbrowniczke, na drożdże, żeby to schować za akwarium. Da się coś takiego zrobić?
Chcę mieć taką małą bimbrowniczke, na drożdże, żeby to schować za akwarium. Da się coś takiego zrobić?
- maol
- Moderator
Nic nie wybuchnie. Spokojnie, to sprawdzona technologia.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

skoro wolicie dmuchac to nie lepiej pomyslec o WIATROWKACH ? przeciez napedzane sa gazem 12 g CO2, tak co chwile strzelac na sucho(bez kulki) ;d to chyba lepszy pomysl, taki naboj 12 g kosztuje 2 zlote i mozna z nim 60 mocnych strzalow oddac[/code]
jeszcze do dyfuzora podlaczyc to by rozerwalo go chyba ;d
jeszcze do dyfuzora podlaczyc to by rozerwalo go chyba ;d
- matmax426
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 82
- Imię: mat
- Nazwisko: mam :)
- Kontakt:
Jak dla mnie bez sensu, takie naboje są małe i drogie.
Nie ma sensu wywarzać otwartych drzwi, mamy przecież butle wysoko ciśnieniowe, bimbrownie i co2 w płynie.
Według mnie nie ma potrzeby szukać nietypowych rozwiązań które maja niewielkie szanse na powodzenie skoro jest wiele sprawdzonych metod
Nie ma sensu wywarzać otwartych drzwi, mamy przecież butle wysoko ciśnieniowe, bimbrownie i co2 w płynie.
Według mnie nie ma potrzeby szukać nietypowych rozwiązań które maja niewielkie szanse na powodzenie skoro jest wiele sprawdzonych metod

- lol2000k
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Bartek
Tlenu w wydychanym powietrzu jest 5x więcej niż dwutlenku węgla. Prędzej takim sposobem napowietrzysz
. Za 5 zł byś miał już 2 bimbrownie :hyhy: