Co myślicie o tym zestawie?
Moderator: ModTeam
- RaveN7
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Pawe³
Co myślicie o tym zestawie?
Witam!
Mam zamiar dokupić świetlówkę (lub świetlówki) i przerobić swoją pokrywę.
Znalazłem taki opis:
http://www.oswietlenie-akwarium.pl/html ... 2x30w.html
Co sądzicie na temat takiej przeróbki? Na dole tej strony jest wykaz części potrzebnych do montażu. Czy podane tam świetlówki są dobre czy może polecacie jakieś inne (w ofercie tego sklepu jest sporo innych)?
A może zamiast dwóch 24W świetlówek (krótszych) dołożyć jedną dłuższą, 39W?
Pozdrawiam ;)
Mam zamiar dokupić świetlówkę (lub świetlówki) i przerobić swoją pokrywę.
Znalazłem taki opis:
http://www.oswietlenie-akwarium.pl/html ... 2x30w.html
Co sądzicie na temat takiej przeróbki? Na dole tej strony jest wykaz części potrzebnych do montażu. Czy podane tam świetlówki są dobre czy może polecacie jakieś inne (w ofercie tego sklepu jest sporo innych)?
A może zamiast dwóch 24W świetlówek (krótszych) dołożyć jedną dłuższą, 39W?
Pozdrawiam ;)
Akwarium: 200l MT (LT + CO2)

- Piwosz
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Konrad
- Kontakt:
Re: Co myślicie o tym zestawie?
Podany przez Ciebie zestaw jest bardzo dobry....po doożeniu zestawu 2x24W światłą będzie wystarczająco do hodowli większości roślin....
Świetówki też s OK
TO też jest dobra myśl...możesz zrobić tak...ale będzie wtedy troszkę mniej światła....ale cena przeróbki będzie mniejsza...RaveN7 pisze:A może zamiast dwóch 24W świetlówek (krótszych) dołożyć jedną dłuższą, 39W?
Świetówki też s OK
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Jeżeli do pokrywy 200 litrowego zbiornika to daj 2, a nawet 3 x 39W i wywal T8.RaveN7 pisze:A może zamiast dwóch 24W świetlówek (krótszych) dołożyć jedną dłuższą, 39W?
- RaveN7
- Zainteresowany
Tak teraz myślę, żeby zamiast zestawu 2x24 kupić 2x39 + świetlówki. Dałoby to 0,69W/litr a cena jest praktycznie taka sama :roll:marthinez pisze:Jeżeli do pokrywy 200 litrowego zbiornika to daj 2, a nawet 3 x 39W i wywal T8.RaveN7 pisze:A może zamiast dwóch 24W świetlówek (krótszych) dołożyć jedną dłuższą, 39W?
Standardowe T8 z czasem pewnie wymienię na T5, na razie muszą zostać..
[ Dodano: 2008-04-26, 16:49 ]
Ok, postanowiłem zakupić zestaw T5 2x39W.
Z niżej podanych świetlówek muszę wybrać dwie, które wzajemnie się uzupełnią i wspomogą dwie standardowe.
Które polecacie?
1. AQUAMEDIC Plant Grow
2. AQUAMEDIC Reef White 10000K
3. Narva Biolight 960 6000K
4. Narva Daylight 860 6500K
5. Narva Nature Superb 8000K
6. Philips Aquarelle 10000K
7. Philips Master HO 865 6500K
8. Sylvania Aquastar 10000K
9. Sylvania Grolux 8500K

- Piwosz
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Konrad
- Kontakt:
Oto moja propozycja...
9. Sylvania Grolux 8500K
9. Sylvania Grolux 8500K
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
Moja jest podobna:
RaveN7 pisze:6. Philips Aquarelle 10000K
- maol
- Moderator
- Nazwisko: Olszewski
Świetlówki 10 000K czyli pozycje 2 i 8 nie nadają sie do akwarystyki słodkowodnej - ich zastosowanie to akwarystyka morska.
I dla porządku:
mod_ostrzeżenie
I dla porządku:
mod_ostrzeżenie
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- RaveN7
- Zainteresowany
W jednym miejscu zasugerowano mi nawet zakup dwóch świetlówek Aquarelle 10000K..maol pisze:Świetlówki 10 000K czyli pozycje 2 i 8 nie nadają sie do akwarystyki słodkowodnej - ich zastosowanie to akwarystyka morska.
Nic już nie wiem :-?

- maol
- Moderator
Bez sensu. Chyba że chcesz miec martwe rosliny i trupio blade ryby. Albo nawet lekko fioletowe. Światło 10 000K ma symulować oświetlenie równikowym, zenitalnym ostrym słońcem, na głębokości kilkunastu metrów - tak jak na rafie koralowej. Taka barwa światła jest kompletnie nieprzydatna dla roślin słodkowodnych, a dodatkowo daje kompletnie nieprawdziwe wrażenia kolorystyczne.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- marthinez
- Obłąkany forumowicz
Ja mam w jednym baniaku TL-D 865 + Aquarelle i jest ok. Roślinki pieknie rosną. Szczerze to niewiem jakiej barwy jest ta moja, ale chyba wszystkie aquarelle są takie same.
Cytat pochodzi ze strony www.aqva-light.pl:
Promieniowanie emitowane przez świetlówki Aquarelle skutecznie aktywizuje procesy fotosyntezy i syntezy chlorofilu w roślinach. Dodatkową korzyścią lamp Aquarelle jest emisja dużej ilości promieniowania w zakresie fal niebieskich, co stymuluje produkcję tlenu przez rośliny, a tym samym zapewnia prawidłowy rozwój fauny i flory. Z widma świetlówek Aquarelle zostały wyeliminowane pasma promieniowania szkodliwego dla organizmów żywych. Mają one ponadto wysoką skuteczność świetlną, długą trwałość użytkową oraz charakteryzują się dobrym oddawaniem barw. Wszystkie te zalety sprawiają, że świetlówki Aquarelle są bardzo ekonomicznym rozwiązaniem do oświetlania akwariów, dostarczając optymalne światło do prawidłowego rozwoju fauny i flory w akwariach słodkowodnych.
Cytat pochodzi ze strony www.aqva-light.pl:
Promieniowanie emitowane przez świetlówki Aquarelle skutecznie aktywizuje procesy fotosyntezy i syntezy chlorofilu w roślinach. Dodatkową korzyścią lamp Aquarelle jest emisja dużej ilości promieniowania w zakresie fal niebieskich, co stymuluje produkcję tlenu przez rośliny, a tym samym zapewnia prawidłowy rozwój fauny i flory. Z widma świetlówek Aquarelle zostały wyeliminowane pasma promieniowania szkodliwego dla organizmów żywych. Mają one ponadto wysoką skuteczność świetlną, długą trwałość użytkową oraz charakteryzują się dobrym oddawaniem barw. Wszystkie te zalety sprawiają, że świetlówki Aquarelle są bardzo ekonomicznym rozwiązaniem do oświetlania akwariów, dostarczając optymalne światło do prawidłowego rozwoju fauny i flory w akwariach słodkowodnych.
- maol
- Moderator
To ciekawe. Zwykle mówi się, że dla roślin najwłaściwsze jest światło ok. 6500K. 10 000K to znacznie za "niebieski" kolor aby rośliny mogły sensownie pracować. Ale ja tylko radzę ze swojej i ogólnie przyjętej praktyki, to Wy decydujecie.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- RaveN7
- Zainteresowany
No, nareszcie jakaś dyskusja :roll:
Słuchajcie.. zależy mi na dobrym wzroście roślin i dobrym oświetleniu - takim, które będzie dobrze oddawało barwy zarówno roślinek jak i rybek (i nie będzie świeciło na żółto :-x :!:).
W tym momencie, propozycja kolegi Piwosza, wydaje się najrozsądniejsza..
Słuchajcie.. zależy mi na dobrym wzroście roślin i dobrym oświetleniu - takim, które będzie dobrze oddawało barwy zarówno roślinek jak i rybek (i nie będzie świeciło na żółto :-x :!:).
W tym momencie, propozycja kolegi Piwosza, wydaje się najrozsądniejsza..

- maol
- Moderator
2x 6500 K - układ lepszy dla roslin, 1x 6500K i 1x 8500K - układ lepiej wygląda.
I jeszcze taka uwaga - pamiętaj, że musisz dążyc do sumarycznej mocy >= 100W. Czyli raczej nie 2, a 3 lampy wchodzą w grę...
I jeszcze taka uwaga - pamiętaj, że musisz dążyc do sumarycznej mocy >= 100W. Czyli raczej nie 2, a 3 lampy wchodzą w grę...
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- RaveN7
- Zainteresowany
Mam już standardowe 2x30 6500K, jeżeli dokupię 2x39 to będę miał 138W ;-) (3x6500K + 1x8500K). Powinno być ok :?:maol pisze:2x 6500 K - układ lepszy dla roslin, 1x 6500K i 1x 8500K - układ lepiej wygląda.

- maol
- Moderator
Będzie bardzo dobrze. Tak trzymać :-)
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back