Witam!
Mam parę pytań dotyczących akwarystyki:
- Czy nadmierny ruch wody w akwarium (24 godziny na dobę) może przeszkadzać rybkom?
- Czy zbytnio napowietrzona woda m jakiś wpływ na ryby? ( Kupiłem pompkę powietrzną na allegro i przez pomylkę dostalem za mocną, mam akwa 45l a pompka jest przeznaczona do 60-160l)
Para pytań....
Moderator: ModTeam
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Kamil
- Kontakt:
Re: Para pytań....
natlenianie musi być 24h na dobę, powietrza nie będzie za dużo i rubom to nieszkodzi ale może wybijać Co2 z wody co jest ważnwe dla roślin
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Co rozumiesz przez nadmierny ruch wody? Tzw. efekt pralki?
Jeżeli chodzi o drugie pytanie, nie jesteś w stanie natlenic wody tak, aby stężenie tlenu było szkodliwe. A nadmiarowe działnie pompy powietrza ogranicz stosując odpowiednie zaworki.
Jeżeli chodzi o drugie pytanie, nie jesteś w stanie natlenic wody tak, aby stężenie tlenu było szkodliwe. A nadmiarowe działnie pompy powietrza ogranicz stosując odpowiednie zaworki.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Grzegorz
To zależy co masz na myśli nadmierny ruch? Większości rybom to na pewno nie zaszkodzi. W sklepach, gdzie się je kupuje, walczą z bardzo silnym prądem. To utrzymuje je w niezłej kondycji. Warto pomyśleć o strefach "wytchnienia", których ryby poszukują na noc. Gęsto posadzone rośliny strefami tworzą właśnie takie oazy. Ogólnie uważam, że w strefie środkowej może być spory prąd.
Co do pompki, to jak poprzednio - zależy. Czy tworzy się kalafior na powierzchni, czy nie. W zasadzie nie ma za bardzo możliwości przedawkowania natlenienia zwykłą pompką. No chyba, że byś do niej podawał tlen w formie czystej.
Co do pompki, to jak poprzednio - zależy. Czy tworzy się kalafior na powierzchni, czy nie. W zasadzie nie ma za bardzo możliwości przedawkowania natlenienia zwykłą pompką. No chyba, że byś do niej podawał tlen w formie czystej.
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Daniel
Właśnie chodzilo mi o wirówkę. Czyli mówicie żeby zrobić i taką oazę, np. jaskinię?
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Woda w akwarium nie może być mieszana jak we Frani. Mozna uzyskac prąd, ale nie za silny, ryby muszą móc sobie z nim radzić bez większego wysiłku. Jeżeli masz juz efekt pralki, musisz zdławić przepływ wody. Jaskinia nie jest rozwiązaniem, nie wszytkie ryby będa mogły i potrafiły z niej skorzystac, poza tym, aby było im komfortowo, musiałaby mieć rozmiary... akwarium. Ryby nie korzystają z piętrowych łóżek :-)
Ostatnio zmieniony 2008-04-27, 20:53 przez maol, łącznie zmieniany 1 raz.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Daniel
Ok. Zdławić. Spoko. Dzięki.