jak zakwasic wode?

Tematy dotyczące wody w naszych akwariach.

Moderator: ModTeam

KBum
Forumowicz
Pojemność akwarium: 28
Imię: Staszek

Re: jak zakwasic wode?

Post autor: KBum » 2008-04-28, 12:05

wg. mnie odpowiednio zrobiony filtr hydroponiczny może służyć do hodowli dowolnych roślin, chociaż trudno mi się wypowiadać, jakie rośliny można dać. Jeśli mech rośnie nad strumykami, to w takim filtrze też powinien. Ostatnio przyniosłem trochę mchu i spróbuje na razie go pohodować go bez ziemi tylko na wodzie z akwarium - wrzucę może tylko jakiś kamień do "doniczki". (nie będę robił filtra... tylko doniczka i przelewanie wody z akwa raz na jakiś czas). Tylko nie będę miał jak sprawdzić pH wody w tej doniczce, ale może coś wymyśle.

Pytanie: jak się podlewa kwiatki wodą z akwa, to czy one potem nie "śmierdzą" (może lepiej było by powiedzieć "pachną charakterystycznie") :?:

Awatar użytkownika
dzidek1983
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 54
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: dzidek1983 » 2008-04-28, 14:02

kwiatki nie.. ziemia od kwiatków.. hmm??? nie zauważyłem

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2008-04-28, 14:20

To prawda, w hodowli hydroponicznej moze życ praktycznie każda roślina. Ale hodowla hydroponiczna to nie to samo, co filtr. W hodowli chcesz uzyskac warunki odpowiednie dla rozwoju roslinki, w filtrze wykorzystac rosliny do odpowiedniego zmieniania parametrów wody. A to nie to samo - dlatego nie każda roslina może byc wykorzystana w filtracji hydroponicznej. Chocby ze względu na np. specyficzne wymogi co do nawozów albo twardosci wody.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

najkus
Forumowicz
Pojemność akwarium: 240
Imię: Adam
Kontakt:

Post autor: najkus » 2008-04-28, 18:21

Dzieki panowie za tak zywa dyskusje,ale mnie i pewnie laikom do mnie podobnym to zrobiliscie niezly metlik w glowie hehe,z tego co napisaliscie to jednak najlepszym rozwiazaniem jest RO(jestem sklonny ku temu rozwiazaniu)jakbyscie mogli mi napisac jaki najlepiej zestaw wybrac(mile widziany link)i czy jest duzy problem z montazem bo slyszalem ze nie jest to taka prosta sprawa?i na jakiej zasadzie to dziala?Pozdrawiam
Byle do przodu i nie cofać sie przed niczym!!!

szalinski_2005
Akwarysta
Pojemność akwarium: 85
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: szalinski_2005 » 2008-04-29, 08:51

najkus pisze:to jednak najlepszym rozwiazaniem jest RO(jestem sklonny ku temu rozwiazaniu)
i bardzo słuszna decyzja
tutaj masz przykład osmozy czyli RO http://www.allegro.pl/item349720672_osm ... za_eu.html
jest tego mnóstwo w sklepach internetowych
tutaj masz mniej więcej opisane jak się podpina http://e-akwarystyka.pl/topics12/6382.htm
miłego dnia :)

ODPOWIEDZ