mocno chory glonek!

Wszystko na temat chorób ryb, zwierząt akwariowych.

Moderator: ModTeam

inni
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Arek

Re: mocno chory glonek!

Post autor: inni » 2008-04-28, 21:03

napewno zastosuję Wasze cenne porady, dziękuję.

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Imię: Krzysiek

Post autor: kbtor » 2008-04-28, 21:12

Jeszcze coś mi uleciało z pamięci :oops:

Jeśli zastosujesz kwarantannę, to możesz podnieść temperaturę do 28 - 29 stopni, ale nie można tego stosować wobec kirysków, więc nie polecam tego w ogólnym akwarium.

To jeszcze jedna sprawa do przemyślenia, jeśli będziesz zmieniał kiedyś obsadę. Łącz ryby o bardzo zbliżonych wymaganiach, bo jeśli coś się przypląta, to mogą być problemy z zastosowaniem środków leczniczych. Po prostu jednym pomoże, a innym zaszkodzi.
Obrazek

inni
Nowicjusz

Post autor: inni » 2008-04-30, 00:17

dziś byłem w sklepie zoo.. i babka powiedzała, że powinienem przy tej obsadzie zmniejszyc temp. do 24C i dosypac soli akwariowej... Halo!!!!! przecież Wy radziliście mi zupełnie coś innego!!! to co ja mam z tym fantem zrobic??? kupiłem specjalne lekrstwo na marticę ae nie wiem co dalej...
odpiszcie mi co mam z tym fantem począc...

[ Dodano: 2008-04-30, 00:28 ]
przy okazji mam pytanie...
co byście polecali do tej pojemności zbiornika....

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Imię: Krzysiek

Post autor: kbtor » 2008-04-30, 07:31

inni pisze:dziś byłem w sklepie zoo.. i babka powiedzała, że powinienem przy tej obsadzie zmniejszyc temp. do 24C
A czy ta babka wiedziała jaką masz obsadę? A jakie jest to specjalne lekarstwo na martwice?

Jeśli zauważysz podobne objawy u innej ryby to musisz zastosować kwarantannę. A z temperaturą napisałem wyraźnie, że nie możesz tego zastosować w akwarium ogólnym.
Obecnie powinieneś ustalić jakiej jakości masz wodę i ewentualnie poprawić jej jakość. Jeśli teraz wlejesz tam jakieś lekarstwo, to możesz tylko zaszkodzić.
Obrazek

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Post autor: marthinez » 2008-04-30, 07:32

inni pisze:dziś byłem w sklepie zoo.. i babka powiedzała, że powinienem przy tej obsadzie zmniejszyc temp. do 24C i dosypac soli akwariowej...
To słuchaj jej dalej. Jestem pewien, że kobieta nigdy na oczy nie widziała martwicy i widzę, że kompletnie nie ma pojęcia o wymaganiach twoich ryb. Skalary, zbrojniki, bojki to ryby zdecydowanie ciepło lubne. Normalna temp. dla nich to 26-27 st. W czasie choroby zawsze staramy się podnieść temp. o dwa, trzy stopnie. To przyśpiesza przemianę materii u ryb i pomaga zwalczyć zarazki, bakterie. Ty jak jesteś chory to jak twój organizm reaguje? Obniża sam temperaturę ciała? Skoro nam nie wierzysz to zasięgnij porady weterynarza, a nie "babki" ze sklepu.
inni pisze:kupiłem specjalne lekrstwo na marticę ae nie wiem co dalej...
Jakie to lekarstwo, podaj nazwę.
przy okazji mam pytanie...
co byście polecali do tej pojemności zbiornika....
Neonki, bojownik i kilka otosków. To wszystko.

inni
Nowicjusz

Post autor: inni » 2008-04-30, 12:21

"Sera baktopur - kuracja wodna dla ryb ozdobnych przeciwko gniciu pyska i płetw oraz infekcjom bakteryjnym w akwarium słodkowodnym" Jest to cytat z ulotki, jaką mam do tego środka leczniczego.
Nie chodzi o wiarę w Waszą wiedzę, bo zakładam, że jest poparta długimi latami obserwacji własnych akwariów. Sama z własnej woli powiedziała mi co mam z tym zrobic dodatkowo. nawet jej nie zapytałem.
Czy istnieją tańsze odpowiedniki lub "domowy" sposób zbadania NO2 i NO3? za testy miałem zapłacic ponad 60zł, więc zatrzymałem się, bo nie byłem przygotowany na wydatek tej wysokości. Samo lekarstwo kosztowało mnie ponad 16zł. Jeśli nie ma innego sposobu, to oczywiści nie będę żałował kasy, ponieważ to są żyjątka i czują jak my...

[ Dodano: 2008-04-30, 12:23 ]
jeszcze jedno. Zamierzam wyłowic kirysy do brodzika i wtedy dac w ogólnym wyższą temp. czy to dobre rozwiązanie?

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2008-04-30, 13:02

Bactopur - jak najbardziej możesz spróbować nim leczyć, ale pamiętaj, że nie w zbiorniku ogólnym!

Nie ma innych sposobów na zmierzenie NO2 i NO3 niż testy dostępne w handlu - chba że jesteś naprawdę dobrym chemikiem i taki test sam potrafisz przygotować. Ale zapewniam Cię, to znacznie trudniejsza i doższa zabawa.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

inni
Nowicjusz

Post autor: inni » 2008-04-30, 13:22

Rozumiem.
W takim razie skoro nie widzę objawów u innych ryb, a obejrzałem je nadwyraz dokładnie, nie będę stosował żadnego leku.

Kierując się wcześniejszymi wskazówkami:
- będę czyścił filtr wodą z podmian,
- kupię te testy i wyrównam do normy poziom najważniejszych składników w wodzie,
- nie będę lał im do wody żadnej chemii,
- będę podmieniał rególarnie wodę,
- temp zostawię na poziomie 26C,
a po miesiącu jeśli będą zdrowe zajmę się zmianą obsady na taką, która ma zbliżone wymagania.

Jeśli jeszcze jakoś mogę poprawic byt moich skarbów, napiszcie...

[ Dodano: 2008-04-30, 16:15 ]
Zrobiłem ten test przed chwilą :przestraszony: ....
Moje wyniki i normy dopuszczalne:
NO3 80ppm (pon. 40ppm)
NO2 0,5ppm (0,0ppm)
GH 300ppm (150-300ppm)
KH 300ppm (120-180ppm)
pH 6,2 (6,8-7,2)

Co dalej z tym zrobic?

ODPOWIEDZ