Channa pulchra-odkryta w 2007
Moderator: ModTeam
Re: Channa pulchra-odkryta w 2007
ŁukaszInternista, no wiesz, spoko, problem w tym, że nikt nic o tych rybach poprostu nie wie
Więc ja bym się trochę bała 
- ŁukaszInterista
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: £ukasz
- Kontakt:
Właśnie to jest w nich bardzo pociągające. Po prostu nikt nie ma żadnych większych doświadczeń z tą rybą.
- kbtor
- Moderator
- Imię: Krzysiek
Tak, to bardzo ciekawe. Pamiętaj jednak że to mało znana ryba i jak zaczną sie problemy to małe szansę na uzyskanie pomocy.ŁukaszInterista pisze:Właśnie to jest w nich bardzo pociągające. Po prostu nikt nie ma żadnych większych doświadczeń z tą rybą.
Oczywiście zbiornik jednogatunkowy, w którym lepiej postawić na wielkość powierzchni dna, niż na wysokość.
Powinieneś zdobyć maksymalnie dużo informacji o biotopie tej ryby i postarać się go odtworzyć.
Jestem pewien, że ryby które chcesz kupić pochodzą ze środowiska naturalnego, a to znaczy, że możesz przywlec do akwarium różne choróbska, więc kwarantanna każdej ryby osobno, jest koniecznością.
Życzę powodzenia.
A czym będziesz je karmić?
Czy wiesz cokolwiek o ich żywieniu? ;)
Powiem, Ci szczerze, że ja nie kupiłabym ryby za 200zł, nie wiedząc jakie ma zapotrzebowania, ale fakt, faktem jesteś doświadczony, zdajesz sobie sprawę z tego, że to nie do końca znany gatunek
Ja też byłabym ciekawa, ale balabym się
Czy wiesz cokolwiek o ich żywieniu? ;)
Powiem, Ci szczerze, że ja nie kupiłabym ryby za 200zł, nie wiedząc jakie ma zapotrzebowania, ale fakt, faktem jesteś doświadczony, zdajesz sobie sprawę z tego, że to nie do końca znany gatunek
Ja też byłabym ciekawa, ale balabym się
- ŁukaszInterista
- Forumowicz
- Kontakt:
Wyobraź sobie, że zdaję sobie sprawę z takich rzeczy.kbtor pisze:
Tak, to bardzo ciekawe. Pamiętaj jednak że to mało znana ryba i jak zaczną sie problemy to małe szansę na uzyskanie pomocy.
Oczywiście zbiornik jednogatunkowy, w którym lepiej postawić na wielkość powierzchni dna, niż na wysokość.
Powinieneś zdobyć maksymalnie dużo informacji o biotopie tej ryby i postarać się go odtworzyć.
Jestem pewien, że ryby które chcesz kupić pochodzą ze środowiska naturalnego, a to znaczy, że możesz przywlec do akwarium różne choróbska, więc kwarantanna każdej ryby osobno, jest koniecznością.
- kbtor
- Moderator
- Imię: Krzysiek
ŁukaszInterista pisze:kbtor napisał/a:
Tak, to bardzo ciekawe. Pamiętaj jednak że to mało znana ryba i jak zaczną sie problemy to małe szansę na uzyskanie pomocy.
Wyobraź sobie, że zdaję sobie sprawę z takich rzeczy.
Nie twierdzę że sobie nie zdajesz sprawy. Były to najzwyklejsze dobre rady. Jeśli nie potrzebujesz dobrych rad, to po prostu nie zakładaj tematów, skoro wszystko wiesz.
- ŁukaszInterista
- Forumowicz
- Kontakt:
Spoko ;) Nie o to chodziło. Założyłem temat, bo myślałem, że może ktoś ma już tą rybę i mógłby mi doradzić. Zdaję sobie sprawę z tego, że mogą być problemy z tymi rybkami. Nie jestem alfą i omegą. Szanuję twoje zdanie i obawy, ale zdaję z nich sobie sprawę. Sorki jeśli cię uraziłem. ;)
-
Jarekcha
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 450
- Imię: Jarek
Posiadam dwie pulchry,takze pytaj co cie intertesuje.
- ŁukaszInterista
- Forumowicz
- Kontakt:
1-Dokładnie jakie rozmiary osiągają?
2-Jaki powinien być prąd wody (z tego co czytałem to lubią chyba silny)
3-Jakie warunki powinna mieć woda tzn. temp. i ogólnie parametry?
4-Jak te rybki się zachowują (w stosunku do innych dużych ryb )?
Byłbym wdzięczny za pomoc
2-Jaki powinien być prąd wody (z tego co czytałem to lubią chyba silny)
3-Jakie warunki powinna mieć woda tzn. temp. i ogólnie parametry?
4-Jak te rybki się zachowują (w stosunku do innych dużych ryb )?
Byłbym wdzięczny za pomoc
-
Jarekcha
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 450
- Imię: Jarek
Na zagranicznych stronach wyczytałem ze 25-30 cm,ale moga rosnąc wieksze wszystko do sprawdzenia. Moje mają ok 15 cm. rosną w szybkim tempie.
Temperatura w granicach 17-23 stopnie. Akwa z roślinami i miejscem do pływania.
U mnie jedza ochotkę,mieso wołowe,także rybki. szczególnie smakuja im larwy mączniaka.
Trzymam je z pielęgnicami. Nie sa bardzo agresywne o ile są dobrze nakarmione.
[ Dodano: 2008-05-06, 14:10 ]
http://youtube.com/watch?v=8DAldFX4CqI
Temperatura w granicach 17-23 stopnie. Akwa z roślinami i miejscem do pływania.
U mnie jedza ochotkę,mieso wołowe,także rybki. szczególnie smakuja im larwy mączniaka.
Trzymam je z pielęgnicami. Nie sa bardzo agresywne o ile są dobrze nakarmione.
[ Dodano: 2008-05-06, 14:10 ]
http://youtube.com/watch?v=8DAldFX4CqI