Plama
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 75
- Imię: Ania
- Kontakt:
Plama
Witam mam pytanie co to może być za choroba? Molinezja czarna ma białą plame tak jak by ktoś czymś białym przejechał :] 30 min temu zdechł mi Mieczyk też miał takie plamy.
Zastanawiam się nad pleśniwką ale chyba to nie to :/
Zastanawiam się nad pleśniwką ale chyba to nie to :/
Re: Plama
Aniu, moim zdaniem, jest to pleśniawka.
Jakieś 3 miesiące temu skończyłam ją leczyć, a miałam to samo. Na początku także napadło to na mieczyki. Nie wiem dokładnie jakimi lekami, ale były to jakies kropelki, bodajże z tropicala (?). Poprosiłam o nie w zoologicznym, ale myślę, że ktoś bardziej doświadczony jeszcze Ci podpowie jakie będą najlepsze, bo ja w sprawach leków i nazw jestem niestety ciemna ;)
Jakieś 3 miesiące temu skończyłam ją leczyć, a miałam to samo. Na początku także napadło to na mieczyki. Nie wiem dokładnie jakimi lekami, ale były to jakies kropelki, bodajże z tropicala (?). Poprosiłam o nie w zoologicznym, ale myślę, że ktoś bardziej doświadczony jeszcze Ci podpowie jakie będą najlepsze, bo ja w sprawach leków i nazw jestem niestety ciemna ;)
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
Jeśli masz kiryski, to mogą tego nie znieść.
Utrzymuj taką temperaturę przez 3-4 dni. Pamiętaj że przy tej temperaturze spadnie poziom tlenu w wodzie, więc zadbaj o mocne natlenianie. Jeśli masz kiryski to przełóż je do innego akwarium.
Napisz coś więcej o akwarium, o obsadzie, o tym jak opiekujesz się akwarium. Trzeba zwalczyć przyczynę pojawienia się choroby, a nie tylko jej skutki.
Utrzymuj taką temperaturę przez 3-4 dni. Pamiętaj że przy tej temperaturze spadnie poziom tlenu w wodzie, więc zadbaj o mocne natlenianie. Jeśli masz kiryski to przełóż je do innego akwarium.
Napisz coś więcej o akwarium, o obsadzie, o tym jak opiekujesz się akwarium. Trzeba zwalczyć przyczynę pojawienia się choroby, a nie tylko jej skutki.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Kirysków nie mam
kbtor mam tak trzymać temperature przez 4 dni a poźniej zmniejszyć? nawet jak nie zejdzie to dziadostwo z niej :zly:
Akwarium mam 75L. Mam 6 neonek 4 danio 10 molinezji czarnych i 3 żółte, 2 mieczyki, 2 bocje i reszta glonojadek. Wode wymieniam oczywiście raz na połtora tyg. Mam pare roślinek

Akwarium mam 75L. Mam 6 neonek 4 danio 10 molinezji czarnych i 3 żółte, 2 mieczyki, 2 bocje i reszta glonojadek. Wode wymieniam oczywiście raz na połtora tyg. Mam pare roślinek

- kbtor
- Moderator
Oczywiście masz na myśli podmiany.Ania2008 pisze:Wode wymieniam oczywiście raz na połtora tyg.
Ania2008 pisze:2 mieczyki, 2 bocje i reszta glonojadek.
To jest błąd.
Tak, po 4 dniach powoli zmniejszaj temperaturę, ale naprawdę powoli. 1 stopień na dzień.
Pamiętaj o intensywnym natlenianiu wody.
Masz przerybienie, więc podmieniaj wodę co najmniej raz w tygodniu.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Tak podmiana wody
@ mieczyki 2 bocje i reszta glonojadek czy to zły dobór ryb?
Molinezji miałam dwie a z tych dwóch zrobiły się jeszcze kilka
jakoś lubią się rozmnażać w moim akwarium
Będę wymieniać wodę raz na tydzień i zmiejszać temperaturę
Dzięki raz jeszcze kbtor

Molinezji miałam dwie a z tych dwóch zrobiły się jeszcze kilka

Dzięki raz jeszcze kbtor
- kbtor
- Moderator
Mieczyki potrzebują ponad 100 litrowych akwariów, tak samo jak glonojady. A bocje żyją w stadach i również potrzebują większych zbiorników.
Jeśli zauważysz że inne ryby zaczynają skubać tą chorą, to koniecznie trzeba zapewnić kwarantannę, bo inaczej nie wyzdrowieje.
Jeśli zauważysz że inne ryby zaczynają skubać tą chorą, to koniecznie trzeba zapewnić kwarantannę, bo inaczej nie wyzdrowieje.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Wiem że bocje musza mieć przynajmiej koło 100L. a mieczyki powiem szczerze że pierwszy raz słysze ;) mój mieczyk był w moim akwarium dość długo koło 2 lat był duży i piękny. Molinezje naszczeście nie skubią ;)