Czym nawozić?
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Dawid
- Kontakt:
Czym nawozić?
Mam taki problem nie wiem za bardzo jaki kupić nawóz dla roślinek może mi ktoś pomoże?
Zmieniłem tytuł
kbtor
Zmieniłem tytuł
kbtor
Ostatnio zmieniony 2008-05-07, 17:21 przez dawid_f831, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stały bywalec
- Imię: Brak
Re: Czym nawozić?
Jakie masz rosliny?
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: dawid
- Kontakt:
może więcej informacji... jakie masz rośliny, oświetlenie, nawozisz CO2?
I Still Haven't Found What I'm Looking For
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Oświetlenie mam 0,5w na 1l. wody. Roslinki ktore posiadam to nurzaniec o ile sie nie myle to anubias i jeszcze jakies ale nie pamietam nazw a teraz dodatkowo kupilem limnophila aromatica rotala indica rotala green limnophila sessiliflora vallisneria americana. W związku z tym że dokupiłem te roślinki chce założyć teraz w sobotę bimbrownie CO2 sodka + kwas cytrynowy.[/quote]Thierry Henry pisze:może więcej informacji... jakie masz rośliny, oświetlenie, nawozisz CO2?
-
- Zakręcony forumowicz
- Kontakt:
Polecam nawozy Planta Gainer...
drożdżowa bimbrownia lepiej mi się spisywała...
Szczerze mi się to nie udało z powodu tego że raz leci raz nie...dawid_f831 pisze:chce założyć teraz w sobotę bimbrownie CO2 sodka + kwas cytrynowy
drożdżowa bimbrownia lepiej mi się spisywała...
I Still Haven't Found What I'm Looking For
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
A który najlepiej? Bo z tego co wiem to jest ich trochę. Co do tej bimbrowni to z drożdży już miałem nie była taka zła ale jedna rzecz mnie denerwowała bo ładnie chodziło przez kilka pierwszych dni a potem bardzo słabo. Może tu będzie inaczej chce spróbować w końcu "kto próbuje ten nie błądzi" - podobnie :rotfl: no a jeśli by jednak efekt będzie ten sam to wrócę z powrotem do drożdżowej ponieważ taniej wychodzi:)
-
- Zakręcony forumowicz
- Kontakt:
proponuję Planta Gainer PRO FERRO+ i ClASSIC...
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
- Piwosz
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Konrad
- Kontakt:
do tego dołozyłbym PG Macro.....ażeby uniknąć niedoborów potasu, fosforu i azotu (choc z tym przy dużej obsadzie nie powinno być problemu)Thierry Henry pisze:proponuję Planta Gainer PRO FERRO+ i ClASSIC...
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Aha czyli jeszcze cos dodatkowo bo niestety nagazie nie mam zbyt duzej obstady poniewaz mialem tarlo i musialem inne wywalic z tego akwa pozostalo mi 2 rodzicow i ok50 malych na 40l to bedzie wystarczajaco czy lepiej to dodac?Piwosz pisze:do tego dołozyłbym PG Macro.....ażeby uniknąć niedoborów potasu, fosforu i azotu (choc z tym przy dużej obsadzie nie powinno być problemu)Thierry Henry pisze:proponuję Planta Gainer PRO FERRO+ i ClASSIC...
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Roślinek nie masz zbyt wymagających i skoro polecono Ci nawozy serii PG, to moim zdaniem ogranicz się do Classica.
Ewentualnie jeżeli zauważysz niedobory żelaza (i tylko wtedy) zastosuj Ferro Activ Tropicala. Dlaczego ten? Bo jest tani i dobry.
A makro nie lał bym wcale. Zazwyczaj jest niepotrzebny.
Ewentualnie jeżeli zauważysz niedobory żelaza (i tylko wtedy) zastosuj Ferro Activ Tropicala. Dlaczego ten? Bo jest tani i dobry.

A makro nie lał bym wcale. Zazwyczaj jest niepotrzebny.
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 85
- Imię: Piotr
- Kontakt:
dawid_f831, a co ze światłem bo tak nawozy będą co2 będzie ale jeśli nie masz odpowiedniego światła to niestety na nic się to zda tym bardziej że jak przeczytałem kupiłeś limnophila aromatica a to roślinka bardzo wymagająca i lubiąca bardzo dużo światła
tutaj się mylisz makro jest bardzo potrzebne a to z tego powodu że masa roślin bierze się właśnie dzięki makro elementówmarthinez pisze:A makro nie lał bym wcale. Zazwyczaj jest niepotrzebny.
miłego dnia 

-
- Nowicjusz
- Kontakt:
światło tak jak napisałem ma 0,5w na 1l. wody. A czym sie objawia ten niedobór żelaza?
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Popatrz na obsadę autora tematu i pomyśl.szalinski_2005 pisze:tutaj się mylisz makro jest bardzo potrzebne a to z tego powodu że masa roślin bierze się właśnie dzięki makro elementów
Masz rację, ze makro jest potrzebne, ja tego nie neguję, ale to była odpowiedź dla konkretnej osoby u której przy roślinkach mało wymagających i dużej obsadzie można go nie stosować.
Zazwyczaj plaga glonów bierze się z nadmiaru makroelementów (słabe odmulanie dna, przekarmianie rybek itp.), bo tych nie brakuję w akwariach mało doświadczonych akwarystów. Z makro naprawdę trzeba umieć się "obchodzić". ;)
[ Dodano: 2008-05-08, 15:28 ]
Zazwyczaj blaknięciem/obumieraniem liści.dawid_f831 pisze:A czym sie objawia ten niedobór żelaza?