Witam,
mam pytanie odnośnie dna akwarium. Czy dno musi być jednorodne? Można np. zrobić część dna z piasku, a część z kamieni?
Chcę hodować ryby, ale jedne muszą mieć dno z piasku, a z kamieni jest jednak ciekawsze. Czy kamienie mogą być różno kolorowe? Oczywiście naturalne, nie farbowane (czy inaczej koloryzowane...).
Czy można podzielić wystrój akwarium?
Dziękuję za odpowiedź
Neisa.
Dno akwarium
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
Re: Dno akwarium
Wedlug mnie mozna spokojnie zrobic roznorodne dno akwarium. Kamienie tez moga byc kolorowe o ile ich nie pomalujesz plakatowkami
Pzdr 

Akwa: 70 litrów
Rybki: 6 kirysków
2 glonojady (syjamski i kolumbijski)
7 neonków innesa
para mieczyków
sporo gupików (same się mnożą)
Rybki: 6 kirysków
2 glonojady (syjamski i kolumbijski)
7 neonków innesa
para mieczyków
sporo gupików (same się mnożą)
-
- Forumowicz
- Kontakt:
wedlu mnie to bez roznicy. kamienie sa jednak lepsz w utrzymaniu czystosci, nie maca wody gdy ryby plywaja po dnie, latwiej jest odmulic dno nie uszkadzajac go.
- screamer
- Forumowicz
- Kontakt:
wydaje mi się że zawsze możesz dwa różne rodzaje podłoża oddzielić pionowym małym kawałkiem plexi albo większymi kamieniami...uniknie wtedy mieszania się podłoża....
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
ja mam mieszane i jest w porządku. Mam piasek znad morza
and nothing else matters...
- Ucek
- Stały bywalec
- Imię: Bartek
- Kontakt:
Pewnie, że można. Dużo akwarystów tak robi. W wielu zbiornikach, które stoją w rankingu światowym ma urozmaicone podłoże. Ja osobiście posiadam czarny bazaltowy żwir oraz biały piasek kwarcowy i jest dobrze ;-) Pozdrawiam.
polecam kamienie
piasek nie jest zbyt dobry rośliny mogą ci gnić pół na pół może być ale najlepiej sam zwir
- Ucek
- Stały bywalec
- Imię: Bartek
- Kontakt:
Re: polecam kamienie
Spilok ma troche racji, ponieważ w żwirze jest więcej miejsca na tlen niż w piasku. Ja piasek mam tylko w celach dekoracyjnych. I nie rośnie na nim żadna roślinka. Jednak jeżeli chcesz równomiernie na całej powierzchni akwarium położyć piasek, to radze w dwóch warstwach (piasek i żwir)spilok pisze:piasek nie jest zbyt dobry rośliny mogą ci gnić pół na pół może być ale najlepiej sam zwir