Jaka pokrywa na akwarium?

Moderator: ModTeam

darianus
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 200
Imię: Darek
Nazwisko: Pasiñski

Jaka pokrywa na akwarium?

Post autor: darianus » 2008-05-09, 21:26

Jestem na etapie zakładania akwarium o wym. 100x40x50 i mam pytanie, jaką pokrywę zakupić. Wybór jest spory i cena bardzo zróżnicowana, tylko nie wiem jak z funkcjonalnością i jakością tych pokryw. Proszę o poradę, jak kupić dobrą pokrywę za przyzwoitą cenę. Dzięki.

Awatar użytkownika
lolek
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 126
Imię: Karol
Kontakt:

Re: Jaka pokrywa na akwarium?

Post autor: lolek » 2008-05-09, 21:55

A jakie ma być twoje akwarium??? Dużo roślin (holender)??? Towarzyskie??? Malawi??? Napisz coś więcej na temat twoich zamiarów. Jeśli zamierzasz mieć sporo roślin, trudniejszych w uprawie to potrzebujesz ok 100W światła, więc nie obejdzie się bez przerobienia pokrywy, lub kupna już przerobionej.
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat

Awatar użytkownika
uploadw
Forumowicz
Pojemność akwarium: 10
Imię: Kamil

Post autor: uploadw » 2008-05-10, 12:22

Ja CI kolego poradze zrobic samemu, jest w internecie mnostwo poradnikow jak taka pokrywe wykonac, a jesli lubisz majsterkowac, to obejdzie sie bez tutkow, ja swoja zrobiłem, bez niczego. Plusy takiej pokrywy:
- Duzo taniej wyjdzie niz kupno nowej.
- Dostaosowanie pokrywy do swoch potrzeb( wymiary akwa itp. )
- Mozesz tam wsadzic dowolne oswietlenie.
- Dosc sporo jest teraz materiałow z ktorych mozesz zrobic pokrywe.
mozna tak wymieniac i wymieniac, ale chyba najwazniejsze jest to, ze jak nie masz srodkow $$ to epiej wykonac samemu, przede wszystkim jestes dumny z tego, ze zrobiłes cos samemu do swojego akwa :)

P.S
Praktycznie wychodzi za free, jezeli poszukasz po znajomych, po swim garazu, komorce, u dziadkow, czy nie maja czegos co Ci sie moze przydac. Koszt mojej pokrywy wynosi 0zł.
Wszystkie potrzebne materiały udało mi sie zdobyc, chwila grzebania w komorce.
05-05-08 - Start Krewetkarium " 10,4 L "
Roslinki juz w baniaczku : )

darianus
Stały bywalec

Post autor: darianus » 2008-05-11, 09:31

Wykonanie samemu w moim przypadku odpada (brak czasu- praca, małe dziecko, itp :D ). Chyba kupię najprostszą plastikową, najwyżej się zmieni z czasem na aluminiową.

Awatar użytkownika
lolek
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 126
Imię: Karol
Kontakt:

Post autor: lolek » 2008-05-11, 09:45

Nie potrzeba zmieniać, kup z allegro zwykłą pokrywę i zmień w niej oświetlenie. Kup taką pokrywę: http://www.allegro.pl/item347056945_pok ... ga_55.html
Do tego taki zestaw: http://zoolight.pl/sklep/product_info.p ... ucts_id/57 który powinien zmieścić Ci się z przody pokrywy, pamiętaj że ten zestaw jest bez świetlówek, no i te które są standardowo w pokrywie też są badziewne, więc kolejny wydatek to oświetlenie.

No chyba że stać Cię na takie coś: http://zoolight.pl/sklep/product_info.p ... cts_id/398
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat

darianus
Stały bywalec

Post autor: darianus » 2008-05-11, 18:13

Ta aluminiowa pokrywa piękna sprawa, na razie mogę pomarzyć, ale ten zestaw oświetleniowy 2x39W dał mi do myślenia :cwaniak: powiedź mi jeszcze jakie świetlówki zakupić do biotopu amazonia, dzięki

[ Dodano: 2008-05-20, 12:52 ]
Po głębszym zastanowieniu chyba zdecyduję się jednak na to aluminiową pokrywę za 554 zł ze statecznikiem philips 2x39W. Zwykła pokrywa z badziewnym oświetleniem kosztuje ok 200zł, wymiana statecznika 150zł czyli mamy 200 zł różnicy. Wydaję mi się, że warto zainwestować

[ Dodano: 2008-05-24, 10:29 ]
a może coś takiego? mogę mieć prostą czarną za 400zł
http://www.skalar.com.pl/produkty_pokry_alu.html

ODPOWIEDZ