moj neon dziwnie plywa
Moderator: ModTeam
- WOJTEK
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Wojtek
- Kontakt:
Re: moj neon dziwnie plywa
Przy mnie facet oddawał trzy pawiookie i facet mu płacił 20 zł za jedną wszystkie były piękne i zdrowe i bardzo bodobnej wielkości może jakieś 10 cm.
Pozdro
Pozdro
-
- Nowicjusz
Pawiooka
Moja tez była ładna ale nawet nie pomyślałam by ja komus oddawac czy sprzedawac. Miała takie żeby że az strach. Zreszta mieszkam w małym miescie i u nas w akwarystycznym sa same małe rybki więc nie sadze by ktos chciał moja "piranie". Nawet glonojada przyjac nie chciali gdy mi urósł do 25 cm.
Ps. Mój trzciniak popełnił samobójstwo i wyskoczył z akwarium, nie wiem jak to zrobił bo było przykryte
Ps. Mój trzciniak popełnił samobójstwo i wyskoczył z akwarium, nie wiem jak to zrobił bo było przykryte
- D4ni3l
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Daniel
- Kontakt:
Moje pawiookie mialy ponad 30cm. Nikt nie chcial:)
Niektórym od władzy odbija... cóż poradzić.
-
- Zainteresowany
Moje neonki zachowują się podobnie, ale nie tylko jeden(kilka sztuk). Co to może być? Bo chyba nie chodzi o błędnik. Z tego co przeczytałam, to dosięga ta choroba ryby labiryntowe a nie neonki 

-
- Zainteresowany
przepraszam ja sie wczesniej źle wyraziłam chodziło mi o pęcherz pławny A moj neon kojtnąl w ostatnich chwilach wpływał na sile pod powierzchnie wody i próbował pływac ale z ciezkim trudem 

Przeczytałem wszystkie odpowiedzi w tym temacie i szokuje mnie postawa niektórych akwarystów, np. uśmiercanie ryb przez zgniatanie…Hmm...lepiej, żeby ten „akwarysta” nie zachciał hodować większych zwierząt np. psów.
W moim akwa mam nietypową rybkę. Jest to neon czerwony pozbawiony jednego oka. Nie mam pojęcia jak to się stało, ale chyba w trakcie kupowania nie zauważyłem tego, że sprzedawca mi taką rybcię odłowił. Jak na razie rybka rośnie i miewa się dobrze. Pływa żywo i zjada ładnie pokarm. Jeżeli musiałby ją jakoś uśmiercić to jak najbardziej wybrałbym metodę hibernacji. Wsadziłbym ją w pojemniczku do lodówki żeby zasnęła. W Australii w podobny sposób zabija się ropuchy, które są tam szkodnikami. To jest według mnie najbardziej humanitarny sposób zabijania ryb.
W moim akwa mam nietypową rybkę. Jest to neon czerwony pozbawiony jednego oka. Nie mam pojęcia jak to się stało, ale chyba w trakcie kupowania nie zauważyłem tego, że sprzedawca mi taką rybcię odłowił. Jak na razie rybka rośnie i miewa się dobrze. Pływa żywo i zjada ładnie pokarm. Jeżeli musiałby ją jakoś uśmiercić to jak najbardziej wybrałbym metodę hibernacji. Wsadziłbym ją w pojemniczku do lodówki żeby zasnęła. W Australii w podobny sposób zabija się ropuchy, które są tam szkodnikami. To jest według mnie najbardziej humanitarny sposób zabijania ryb.
-
- Forumowicz
już kiedyś czytając ten temat przypomniała mi się choroba o której czytałam dotykająca neonek(bystrzyków) objawia się ona właśnie zaburzeniami w pływaniu, to cytat z jednej ze stron poświęconej chorobie neonowej:
"Objawami zarażenia są bezbarwne miejsca występujące na skórze ryb. U neonów Innesa, ich świecąca pręga może miejscami stracić barwę. Rybki często pływają głową w dół, mają postrzępione płetwy. "
może warto się zastanowić czy to nie to :roll:
"Objawami zarażenia są bezbarwne miejsca występujące na skórze ryb. U neonów Innesa, ich świecąca pręga może miejscami stracić barwę. Rybki często pływają głową w dół, mają postrzępione płetwy. "
może warto się zastanowić czy to nie to :roll:
-
- Zainteresowany
Mój neon nie miał przebarwien i postrzepionych pletw ale to własnie najprawdopodobniej były zaburzenia w pływaniu czy tez zaburzenia pecherza plawnego Ale jaka jest przyczyna tej choroby?
Pozdro dla myślenic
Pozdro dla myślenic

-
- Forumowicz
czytałam o chorobie której skutkiem jest uszkodzenie pęcherza pławnego, a co za tym idzie problemy w pływaniu niestety muszę poszukać bo już nie pamiętam gdzie się na to natknęłam :roll: jak coś to ci podeśle linka na pw ale nic nie obiecuję ;-)
dz za pozdrowienia i pozdro również :mrgreen:
dz za pozdrowienia i pozdro również :mrgreen:
-
- Nowicjusz
problem twoich neonek to choroba neonowa tu masz linka: http://www.akwarium.prx.pl/adv/choroba_neonowa.htm u mnie jeden neon tez jest na nia chory odlowilem go po wlasciwie jednym dniu i inne wygladaja na zdrowe nie wiem czy stosowac jakies srodki zapobiegawcze typu wlukno kokosowe, moze byc ciezko bo mam duzo roslinek i kozeni w akwa wiec wydaje mi sie ze i tak dotra do dna z drugiej strony troche nie rozumiem tej metody przeciez neony nie pobieraja pokarmu z dna ( przynajmniej moje)